• 1
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 336
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
idunno - специалист
Е, наистина нещо не се връзва колега 1115, защото Unitronics са малко по - общи по отношение на контрола те не контролират процеса на работа на машината, а я наблюдават.След като имате Carel независимо от серията, там има Easytools за програмиране на работата на такава техника.Чудите се, дали термопомпата трябва да е с два компресора.За какво са ви тогава всички тези контролери?Логиката, която тези контролери трябва да изпълняват, я задавате Вие, ако не я знаете, поне знайте, че не се научава по форуми, а с четене на учебници.
1115 - специалист
Избързах май.
Та ще оспамя темата за подовото преди да си отворя моя, но имам няколко въпроса.
Идеята на двата компресора е следната.
Единият по-мощен обслужва само подовото и то в режим отопление.
Втория по-малък обслужва БГВ и конвектори, които зимата помагат за компенсация на инертността на подовото, а лятото служат за охлаждане.
Това мисля да се управлява от Карелски контролер, а Unitronics_а да управлява цялостна система от тия неща + соларни панели и други глезотии.
Карелските не са ми ясни много много, но предполагам с четене и помощ ще се справя. Там си дръпнах 1тоол и мисля с него да свърша работа. То Unitronics_а може и това да го накарам да прави, но ще ми е по-трудно.
Надявам се да го написах по-ясно, че мисля не се разбрахме в началото.
Та какво мислите по-въпроса?
2v6 - майстор
1115 написа:
Избързах май.
Та ще оспамя темата за подовото преди да си отворя моя, но имам няколко въпроса.
Идеята на двата компресора е следната.
Единият по-мощен обслужва само подовото и то в режим отопление.
Втория по-малък обслужва БГВ и конвектори, които зимата помагат за компенсация на инертността на подовото, а лятото служат за охлаждане.
Това мисля да се управлява от Карелски контролер, а Unitronics_а да управлява цялостна система от тия неща + соларни панели и други глезотии.
Карелските не са ми ясни много много, но предполагам с четене и помощ ще се справя. Там си дръпнах 1тоол и мисля с него да свърша работа. То Unitronics_а може и това да го накарам да прави, но ще ми е по-трудно.
Надявам се да го написах по-ясно, че мисля не се разбрахме в началото.
Та какво мислите по-въпроса?
Контролерите и настройките им идват накрая. Първо трябва да се определи типа термопомпа.
Карелските контролери тръгват и със заводските настройки. Според индивидуалната инсталация после се оптимизират.

Не става ясно защо пак говориш за два компресора, а не за две термопомпи :?:

Компресора е просто една от 4-те основни части на термопомпата (компресор, кондензор, дросел, изпарител).

За подовото каква ще е термопомпата - въздушна или водна?
1115 - специалист
Разбрах какво искаш да кажеш.
Ами прав си - явно 2 термопомпи е по-точно с едно общо управление.
Въздух - вода ще е машината.
Но има ли смисъл от 2 компресора или по-добре с един макар и по-мощен?
2v6 - майстор
1115 написа:
Разбрах какво искаш да кажеш.
Ами прав си - явно 2 термопомпи е по-точно с едно общо управление.
Въздух - вода ще е машината.
Но има ли смисъл от 2 компресора или по-добре с един макар и по-мощен?
Въпрос на условия - колко голям буфер ще има възможност да се монтира?
Най-масовата грешка е да се сложи "един макар и по-мощен" отоплител (термопомпа, котел ...), а инсталацията да е наполовина или дори една четвърт :idea:

Моето мнение - загряването на подовото да не се бърка с БГВ-то.
batboby - напреднал
От тази година се отоплявам с котел на пелети и водно подово във всички стаи + стайни термостати. След котела имам и 200л. буфер. От буферния съд водата отива към колектори, на които има вентили On-Off с термоглава за всеки подов кръг. За регулирането на температурата в подовите серпентини след буфера е монтиран трипътен смесителен вентил. Всичко е много хубаво, но винаги има едно "но". След достигане на желаната t термоглавите затварят, но акумулираната топлина в плочата продължава да отдава още 3-4-5 часа, при което t се качва с още 1.5 - 2 градуса. Обратното като почне да изстива и главите отворят минават часове докато достигне зададената температура. С две думи ако съм задал 22°, температурата в помещението варира от 21° до 24°, което създава дискомфорт. В момента регулирам °t от трипътния вентил като променям температурата на подаваната вода. Някой ако има идеи по въпроса ще се радвам да ги сподели.
themask - специалист
batboby написа:
От тази година се отоплявам с котел на пелети и водно подово във всички стаи + стайни термостати. След котела имам и 200л. буфер. От буферния съд водата отива към колектори, на които има вентили On-Off с термоглава за всеки подов кръг. За регулирането на температурата в подовите серпентини след буфера е монтиран трипътен смесителен вентил. Всичко е много хубаво, но винаги има едно "но". След достигане на желаната t термоглавите затварят, но акумулираната топлина в плочата продължава да отдава още 3-4-5 часа, при което t се качва с още 1.5 - 2 градуса. Обратното като почне да изстива и главите отворят минават часове докато достигне зададената температура. С две думи ако съм задал 22°, температурата в помещението варира от 21° до 24°, което създава дискомфорт. В момента регулирам °t от трипътния вентил като променям температурата на подаваната вода. Някой ако има идеи по въпроса ще се радвам да ги сподели.
Тази амплитуда наистина зависи от подаваната вода, така че си намери оптималната температура. Аз съм с термостат на подовото, смесителен вентил и ел. задвижки - зададена температура 20.5 градуса; изключва на 21 градуса и включва на 20. Никога не излизам от този 1 градус. Подавам вода около 40 градуса.
2v6 - майстор
batboby написа:
Температурата в стая с водно подово може да бъде постоянна само ако няма силни смущения (прозорци, през които слънцето да грее през деня или да се проветрява през нощта...).

Поради тази причина преди десетина години си монтирах радиатори и температурата вече може да се поддържа в границите на 1 градус (понякога и +- 0.1 градус) от зададената.
iceheart - специалист
Ето ви малко снимки и от мен. Да стане темата по-красива. :-D

Прикачен файл

IMAG0826.jpg

Прикачен файл

IMAG0830.jpg

Прикачен файл

IMAG0831.jpg

Прикачен файл

IMAG0832.jpg

Прикачен файл

IMAG0834.jpg