• 1
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 78
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
2v6 - майстор
chrantov написа:
Здравейте, майстори - знайковци,
Макар и лаик в областта на електрото, от известно време съм се заел да подменя изцяло осветлението в дома ни с LED - лунички, ленти, крушки... всъщност, засега се въздържам от крушките, защото са относително скъпи, а (казват) все още некачествени... (тук обаче видях доста интересни идеи...)
Но питането ми е за друго. Захванах се да правя осветление в гардероби и шкафове, като идеята е да се задейства при отваряне на вратите (повечето са плъзгащи се).
Купих си LED лента (SMD5050 72W 60 LEDs 14,4W/м) и подходящ алуминиев профил, но умувам над решението за задействането. Бих могъл да използвам ключета, които се включват при отваряне на вратите, но в ИКЕА видях такова осветление, което работеше с фотосензор - очевидно беше някакво фотодиодче, монтирано в алуминиевия профил. Реших, че нещата са много прости, купих някакъв фотодиод (по препоръка на продавача в магазина), свързах го последователно на плюса на лентата (плюса на диода към източника, другия полюс към лентата), но... нищо не се получи :sad: свети си непрекъснато и не реагира на затъмняването на фотодиода, който даже загрява... Ако обърна полюсите на диода не свети изобщо... Очевидно греша нещо в свързването или фотодиода е неподходящ, или и двете..., или въобще работата е доста по-сложна. Признавам, че от електроника почти нищо не разбирам... и, преди да се върна към решението с простото механично ключе, реших да се обърна към вас за помощ... :prayer:
Не знам какво си видял в ИКЕА, но ще ти свърши работа нещо подобно:
http://www.ebay.com/itm/Automatic-DC-12 ... 1e93ae9f1f
http://www.ebay.com/itm/DC-12V-Save-Ene ... 35be763599
chrantov - напреднал
Преди всичко, благодаря за отговорите, съветите и предложенията.
Ето това е, което видях в ИКЕА - http://www.ikea.bg/lighting/Integrated- ... -lighting/ ... много са елегантни ... и скъпички, за съжаление.
Управляващият фотодиод е вграден в средата на предната част на алуминиевия профил, така че да "вижда" само светлината, идваща от вратата (показано е по-добре на третата снимка). И е така "оразмерен", че даже закриването му от наполовина затворената врата изключва осветлението, което не му влияе. Очевидно обаче, устройството е по-сложно, отколкото си го представях и алтернативата е или да "прежаля" стотина лева за две лампи (засега, като едната задължително ще разглобя, за да видя как е направена) или да се вслушам в съвета на ESPACE и да се задоволя с едно миниатюрно шау-бау ключе, което е в рамките на елементарните ми познания. Все пак, ако на някого му хрумне нещо...
brad4edat - специалист
Фото глупости! Еле пък в гардероб или нещо подобно! Колега, не се занимавай с щуротии!
Сложи си крайни микро изключватели и си спи спокойно!
Тия така модерни фото простащини работят нон стоп в стендбай режим, незнам къде го гледах и четох но някъде имаше изчисления, че от подобни уреди (3-4) в един дом, се навъртат по минимум 5лв. ток всеки месец, когато са в сендбай!
То 5 лева си е нищо, но все пак каква е разликата между микро ключе с няколко кабела в схемата, и такива фото клетки с управления - НИКАКВА! Освен дето звучи по-фотомодерно за жените...
Излишни глупости и мъки, според мен!
Това, фото каквото и да е, трабва да ти управлява + са на захранването на лентите ( главния входящ + към захранването, не към лентата)

На теб ти трабва само един единствен постоянно отворен краен изключвател, който да се затваря и задейства веригата, веднага щом се отвори (плъзне) дори малко вратата на гардероба. По-елементарно, надежно от това, здраве му кажи, дори ако не си затворил вратата добре, ще видиш, че гардероба все още си свети вътре ;) Връзваш го преди захранването на 220v и го обезопасяваш супер старателно, или прежалваш 5лв. за ток всеки месец и го връзваш на 12v изход към лентата и прекъсваш нисковолтовата верига към самата лента. ;)
Lisko - майстор
2v6 - мерси за линковете. Аз като търсих с ключова дума PIR и не бях намерил такива добри цени. Мисля да направя същото с гардероб и лента, но с 12 волта батерия 3s2p li-ion.
ludiagsm - специалист
moreno написа:
И от другия модел.За критиците ще вметна,че са на височина 3,5 метра-дори и със стол не се достигат.Спрямо 60 ватова ЛНЖ не намирам разлика като осветеност.
Супер е колега
Lisko - майстор
chrantov написа:
Купих си LED лента (SMD5050 72W 60 LEDs 14,4W/м) и подходящ алуминиев профил
Според мене, за гардероба може и без алуминий. Включи я за 5 минути и виж колко "загрява".
Аз съм залепил в работилницата 3 метра 5050 направо на дъска.
brad4edat - специалист
Ако 5050 не е влагозащитената, която е залята с силикон, ще изцелее и без профила. Това е разбира се при достатачно мощно захранване, което я захранва добре! Само дано да не е на такова място, дето жена ще мине с парцала да забърше прахта и някой път ще "забърше" и някой от диодите на лентата... :lol:
Ако е влагозащитената лента и е захранена с добро захранване, то винаги първите 30-40см. от лентата си загряват и то доволно! За да не загряват така се захранва двустранно или я мяташ на профила! Предимство е, че жената няма да може да "забърше" някой от диодите! :-D

Всяко зло за добро! ;)
chrantov - напреднал
Прав си, brad4edat, фотодиодното управление си е гъзария и щуротия отвсякъде, ама нали е по-така... модерно... Съображенията ти за "стендбая" и постоянната консумация, макар и минимална, обаче са много сериозни и ще ги имам предвид. Не е въпросът за 5-те лева, а нали идеята е да бъдем еко-ориентирани :yawinkle: Открих много дребни шау-бау ключета (28х10.3х16 мм) с лост и ролка, които могат идеално да се скрият в горната водеща шина на вратата. Казваш обаче да вържа ключето за захранването 220V... това ще означава, че за всяка секция на гардероба, а те са три, да има отделен захранващ адаптер. Не би ли могло крайният изключвател да управлява само осветлението (т.е. лентата) в съответната секция, а всички да се захранват от едно място?

Лентата не е влагозащитена, защото идеята беше да я вкарам в профил - първо е по-естетично и второ - жената, парцала... и прочия. Съветът с двустранното захранване също много ми допада и ще я приложа не само в гардеробното осветление. В хола например има "опъната" в ъглите до тавана близо 24 метра лента, свързана последователно и захранена само от едната страна, което, както разбирам, е твърде много и е неправилно :? Не че не свети, ама сигурно ще е по-добре ако я захраня от двете страни. А?
brad4edat - специалист
Щом е в профил всичко е наред и е правилно.
Най-добре и най безопасно е да вържеш тия три ключета (ако три секции ще управляваш) на + между изхода на захранването(управление ако има такова) и входа на самата лента. Там се работи с 12v и е безопасно. Самото захранване ще е винаги под напрежение обаче. Така ако не си затворил добре някоя вратичка, ще видиш, че вътре свети и ще си я затвориш, което мисля, че е много по-практично от фотоклетка.

Когато се захранва лента с обща дължина над 5м. особено ако е мощна, се захранва двустранно! При мощни ленти а дори и при не толко мощни ленти с дължина над 5м се получава пад на напрежение към края на лентата и понякога видимо се забелязва разликата в яркоста на диодите в двата края. При двустранното захранване се избягва този недостатък, а също така се избягва и загряването на първите групи диоди. Възможно е с годините да се разпои някоя от снадките-секциите на лентата, но при двустранно захранване няма и да разбереш, че някъде е прекъснала лентата, а при захранване от една страна, ще остане да свети до края на здравия участък.

Мойте декоративни тавани са с дължини между 15-20м, като това разстояние съм го разделил на 4-5 парчета с помощта на 4-6 кабела с по 6 жила всеки. Така хем всеки участък се захранва двустранно, хем имам резрвни още 2 проводника. За най-новите DATA ленти се ползва допълнителен 5-канал (проводник), та хем си имам резерва, хем може и да правиме дискотека някога след години с някоя такава умна data лента. :lol: :lol: :lol:

:partyman:
nikolovvd - майстор
brad4edat написа:
Тия така модерни фото простащини работят нон стоп в стендбай режим, незнам къде го гледах и четох но някъде имаше изчисления, че от подобни уреди (3-4) в един дом, се навъртат по минимум 5лв. ток всеки месец, когато са в стендбай!
Ако бяха 3-4 да си свиркаш, но са доста повече. Може да ги изброим съвместно.
Телевизори, микровълнова, рутер, UPS, компютри, монитори, лаптоп, пералня, 3-4 са само зарядните за телефони и таблети, които стоят в контактите, плафони с PIR сензори, цифрови и сателитни приемници и като дръпнеш чертата едно 150-200 W не ти мърдат като денонощтна консумация. Кажи речи 150kWh на месец според зависи или към 30-40 лв.
  • 1
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 78

Тема "Направи сам LED осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: