От мобилни телефони до цифрови камери
lubenov1 - специалист
Нуждая се от помощ за една схема ,която е от таблет. Схемата за цялата платка я имам обаче ми липсват нужните знания за да я разбера.
Проблема е ,че таблета не иска да се включи и след ,като го отворих видях ,че има изгорял елемент предполагам ,че са група диоди в един корпус с кодировка ,която не съм сигурен ,каква е и какво да търся за да го заменя.
Мога да изпратя схема и снимка на платката и ако някой ми помогне ще съм му благодарен.
Таблета е Prestigio Multipad PMP5080B.
Проблема е ,че е включван за зареждане в usb кабела а не в заводския отвор, който е подобен ,като на по старите модели на NOKIA , от тези с кръглите букси.
Самата заводска букса при тези модели не издържа дълго на експлатация и лесно се поврежда ,но приятеля ми е решил ,че ще може да го зареди през usb и станалото станало.
Ходих вече в сервиз с полу-разглобен корпус и момчето го погледна и каза ,че не може да ми помогне ,защото нямало време да се занимава с китайски таблети и че този елемент ,който е изгорял не знаел какъв е.
Посъветва ме да го отпоя ,както и другия транзистор преди него , защото пистата на едно от крачето водело до бутона за ресет и предполагал ,че транзистора е затворил системата за включване и изключване на таблета. Направих нужното по това ,което ми каза момчето ,но нищо не се промени пак не ще да работи и зарежда. По принцип този модел при поставяне на зарядното в буксата за зареждане той автоматично се включва ,както и от копчето с задържане ,когато не се зарежда.
На самата платка пише M803HC-M-V1.2 E234156SL-M YFMYS1456
По схемите не мога да се ориентирам ,защото са на парче.
И за това искам някой да ми посочи къде да гледам и какъв е изгорелия елемент и този до него за да ги сменя със същите или някакви техни заместители.
Имам и актуални снимки. Линк :
http://i.imgur.com/6FwW8oL.jpg
http://i.imgur.com/4kJT9ET.jpg
http://i.imgur.com/q2f1SBW.jpg
А това е буксата ,която съм презапоил.
http://i.imgur.com/rNOYNcK.jpg
Това е линка към схемата.
https://drive.google.com/folderview?id= ... aring#list
hidrazin - майстор
Ами кажи на тоя твой приятел да се оглежда за нов таблет.
Или за нова платка. Струва 60-70 лева. Едва ли в сервиза ще му вземат по-малко за ремонт, дори и да е възможен.
А пък ти откъде си сигурен че точно тези елементи са изгорели и как ги измери?
И сигурен ли си че всичко друго му е наред? :!:
:partyman:
shadow__01 - майстор
Според мен това ще е едно голямо губене на време.
Не се знае дали е от тези елементи?
Не се знае дали ако е от тях, не са повлекли със себе си и други.
В никой сервиз няма да се наемат да го поправят. Поне не и на разумна за теб цена.
Тези устройства са еднодневки и ремонта им е почти невъзможен. Ако имаш много свободно време може да си поиграеш, но нито ще научиш нещо от тези микро елементи, нито ще го подкараш.
Успех все пак!
pansim - майстор
Интересно.
Защо смятате че се е повредил от зареждане през ЮСБ
При мен се мотае от доста време таблет с повредена букса на зарядното и се зарежда само и единствено през ЮСБ
И нищо - работи вече втора година
lov - майстор
На всички таблети е предвидено да се зареждат както през нарочно поставена букса или през USB. Може и да има и такива но аз не съм попадал. Разликата е че през USB зарядния ток е ограничен поради спецификата на компютърните портове. Максималния ток който могат да отдават е до 500мА и по тази причина е това ограничение. Ако е предвидено отделно захранване в повечето случаи е със макс. заряден ток до 2 ампера. И ако батерията е голяма заряда трае прекалено дълго през USB.
Така че причината да избуши е някаква друга и това с повредата в контролера на заряд както го описваш е по скоро последствие от друга повреда.
DMN - майстор
Аз нямам таблет и не знам как стоят нещата там с зареждането. Но се замислям - как става зареждането на таблета през ЮСБ буксата му? По принцип ЮСБ буксата е от 4 пина - от които на двата има изход 5V. Може би аз неправилно разбирам ситуацията, но я разбирам така - направен е опит да се зареди таблета през тази букса т.е. използвано е някакво зарядно, което е включено в ЮСБ порта и така се е получил обратен по посока ток срещуположно на тези 5V. :?
lubenov1 написа:
Проблема е ,че е включван за зареждане в usb кабела
kalpev - специалист
lov написа:
На всички таблети е предвидено да се зареждат както през нарочно поставена букса или през USB...
Не на всички. По-новите и именити се зареждат само през micro USB порт като телефоните, те нямат отделен вход. Имам таблет Lenovo 10.1", който се зарежда изцяло за около 40-45 минути така.
shadow__01 - майстор
DMN написа:
....и така се е получил обратен по посока ток срещуположно на тези 5V. :?
Не е така. Батерията на таблета е 3,6V.
И аз нямам таблет, но е същото като при смартфоните. Само дето те нямат специална букса за зареждане, а някой таблети имат.
Най-спокойно може да се зарежда и през USB-то му само че по-бавно.
А за повредата никой не може да каже със сигурност от какво се е получила. Каквото и да се изпише всичко ще са предположения.
Хубавите таблети струват поне едно 250-300 лева. Тези за по 70-80-100 лева са всички по-нисък клас и затова дефектират често.
DMN - майстор
shadow__01 написа:
Не е така. Батерията на таблета е 3,6V.
Ама и ти си прав :? Макар, че аз имах предвид срещуположно на това напрежение, колкото и да е то.
Добре - как става включването на флашка към таблет?
П.П. Да си отговоря сам - точно този срещуположен ток се оказва заряден за батерията, а флашката не я бърка, че се захранва с по-малко от 5V. Взе да ми става ясно, ако е така де.
kalpev - специалист
Кабелът за зареждане е стандартен USB в единия край към micro USB в другия. Стандартният USB куплунг се включва в зарядното при зареждане, а служи и за връзка с компютър.

Тема "Таблет Prestigio Multipad PMP5080B. Нуждая се от помощ!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: