• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
2v6 - майстор
s_s1 написа:
2v6 написа:
Важно е да се повери как тече водата по следния контур:
1. Разширителен съд
2. Топъл щранг
3. Тръба нагоре и надолу до серпентината
4. Серпентина
5. Тръба нагоре и надолу откачена от студения щранг

Да поясня пак: спирам крана на долния край на серпентината. Спирам крана на разклонението на вертикалния щранг. Отварям принудително обезвъздушителя в най-горната точка. Пускам крана на топлия контур-тече вода без въздух. Отварям другия обезвъздушител на горния край на серпентината също тече вода под налягане. Значи е ОК.
Не правиш каквото съм написал.

Да тече свободно водата означава от ф20 тръбата, която е откачена от студения щранг, да се напълни половин кофа вода (около 5 л) за 2-3 минути.
Стиви - специалист
При работеща или спряна помпа обезвъздушаваш?
s_s1 - специалист
Първоначално при спряна помпа. След това като направи необход. т-ра и включи помпата също обезвъздушавам. И понеже пак не тръгва спирам, пак обезвъздушавам и пак и пак и пак...

Но неволите ми изобщо не свършиха дотук: този уйкенд смених 4 течащи "ябълковидни" кранчета и увеличих ребрата на радиатора в основната стая и сложих още 1 помпа на бойлера/този на първия етаж-80л./, който преместих на вътрешния кръг. Но вече втори ден не мога да обезвъздуша системата. Двете помпи шумят, явно има много въздух, но не знам от къде се взема...
Т.Е оставих старата помпа и добавих още 1 грундфос, която работи на първа степен. Е 200 л- бойлер на тавана отново не стопли, но пък вече при Трад 44С в стаите е 22С., Но май само това е за хвалене... проблемите остават.
krasi92 - майстор
не е въздух а проблем с различните скорости на помпите.
s_s1 - специалист
И двете помпи са на най-малката първа скорост. Но забелязах, че в цялата система от гаража да тавана бълбука и клокочи най-вече, когато 4 пътния вентил е затворен напълно, за да не подава топла вода към радиаторите.
krasi92 - майстор
Кавитация.Спри едната помпа или направо подмени старата с тази новата..Не е най блестящата идея да вкараш две помпи в една система.
s_s1 - специалист
krasi92 написа:
Кавитация.Спри едната помпа или направо подмени старата с тази новата..Не е най блестящата идея да вкараш две помпи в една система.
Да, де но така е по схема:

http://forum.napravisam.bg/download/fil ... &mode=view
krasi92 - майстор
бойлера ти в схемата ли е.на тази схема е в мазата.До сега с колко помпи си работил.Оплакваш се от липса на циркулация и искаш съвет за подходяща такава- бях написал някъде каква би ти свършила работа 25/6-грундфос.
s_s1 - специалист
krasi92 написа:
бойлера ти в схемата ли е.на тази схема е в мазата.До сега с колко помпи си работил.Оплакваш се от липса на циркулация и искаш съвет за подходяща такава- бях написал някъде каква би ти свършила работа 25/6-грундфос.
В другата тема съм писал, но пак ще повторя: има 2 бойлера, единия 80 л. в приземния етаж, който до миналата седмица бе свързан като "радиатор" и друг 200 литра с 2 серпентини на тавана, който също е свързан като радиатор. Бях с 1 помпа 2 двата бойлера бяха свързани след 4 пътния вентил. Сложих втора помпа, за да свържа 80л. бойлер в "малкия" кръг на котела, за да се грее постоянно на мин. 60С, а до 200 л. бойлер няма как да пусна отделни тръби. Затова той си остава свързан като радиатор. Първоначалната ми идея беше да подменя старата помпа с по-мощна, която да "качва" до горния/на тавана/ бойлер, а старата помпа да сложа на "малкия" кръг на котела, за да ми осигури гарантирано 60С вода на 80л. бойлер. Но от магазина ми казаха, че макс. мощност на старата и новата помпа, която купих е 1 и съща и затова само добавих новата помпа в малкия кръг и свързах 80 л. бойлер към него.
krasi92 - майстор
25/6 е подходящата помпа -за това се питаше в условието.Старата и новата са с разлика от 10 и повечв години и трябва по някакъв начин да се избегне едновременната работа на двете за да не се получава кавитацията.За преработка на системата от 1 на 2 помпи не съм доразбрал за което се извинявам.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "избор на циркулационна помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: