• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
andoncki - помощник
Много моля ако има някой компетентен за конкретен отговор! Кои са компетентните общински органи, които трябва да сезирам и от които да изисквам становище и решение на следния проблем:
Собственик съм на селски имот с изградена сонда за вода.
Собственика на съседния имот преди месец изгради в двора си попивна яма (не септична, а дупка, покрита с циментова плоча). Съоръжението се намира на 0.8 м от улицата, а тя е с повече от метър под нивото на двора; на 2 метра от границата с моя имот, които също е с денивелация и на 25 метра от сондата ми.
Кметския наместник ми отговори, че няма законови и нормативни уредби, които да го спрат, защото всеки можел да прави в двора си каквото сметне за добре!!!!!!!!!!!
Чета ЗУТ и др. и не намирам, къде точно в Общината трябва да си търся правата! Моля ако някой се е сблъскал с подобен проблем да ми помогне да го реша по-бързо!
romanpm - майстор
Няма право да строи попивна яма ! Спора отнеси в съдебна зала , при адвокат първо :wink:
profy - специалист
andoncki написа:
...Чета ЗУТ и др. и не намирам...
ЗАКОН ЗА УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА
В сила от 31.03.2001 г.
Обн. ДВ. бр.1 от 2 Януари 2001 г., изм... изм. и доп. ДВ. бр.53 от 27 Юни 2014 г.
...
Чл. 87. (1) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 65 от 2006 г., в сила от 11.08.2006 г., изм. - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) В населени места и селищни образувания със зони за ниско застрояване или в части от тях без канализация битовите отпадъчни води се заустват във водоплътни изгребни ями, които отговарят на техническите и санитарно-хигиенните изисквания.
ArturDent - Почти Безобиден
Да няма право да прави попивна яма.
Разковничето в цитата от ЗУТ е "водоплътни изгребни ями".

Имаш два пътя - в общината като незаконно строителство.
В съда като претендираш по ЗС.
andoncki - помощник
Благодаря за отговорите. Писах жалба в общината, ще видим какво ще стане :-D
hidrazin - майстор
Абе не че одобрявам попивните ями ама половината страна е на такива и още се строят. Да, незаконно.
Ама да сте чули тая наша държава-мащеха в последните 20 години на колко селища е направила канализация?
Просто прехвърлиха топката със закон на хората да се спасяват сами.
Питащия може и да успее да премахне ямата на комшията но ще си спечели един заклет враг.
:partyman:
ZMeyGorianin - майстор
Би ли разяснил дали водата от сондата се ползва за домакински нужди: баня, пране, миене? Защото ако не е така и ползваш водата за поливане, то не виждам проблем със септичната яма на 25 м. от сондата, пък било тя и с денивелация.
andoncki - помощник
hidrazin написа:
Абе не че одобрявам попивните ями ама половината страна е на такива и още се строят. Да, незаконно.
Ама да сте чули тая наша държава-мащеха в последните 20 години на колко селища е направила канализация?
Просто прехвърлиха топката със закон на хората да се спасяват сами.
Питащия може и да успее да премахне ямата на комшията но ще си спечели един заклет враг.
Ямата я прави на половин метър от улицата, която е с метър по ниска от двора му! По тази същата улица минава детето ми, мислиш ли че ми пука дали ще съм му враг или не! Аз го помолих да я премести в средата на двора си, или поне на прилично разстояние, но останах неразбран. Поздрави
Последна промяна от andoncki на вт яну 27, 2015 9:10 pm, променено общо 1 път.
andoncki - помощник
ZMeyGorianin написа:
Би ли разяснил дали водата от сондата се ползва за домакински нужди: баня, пране, миене? Защото ако не е така и ползваш водата за поливане, то не виждам проблем със септичната яма на 25 м. от сондата, пък било тя и с денивелация.
Водата от сондата е изследвана и е подходяща за пиене, засега е само за поливане но предстои изграждането на хидрофорна инсталация и нейното използване в домакинството
Последна промяна от andoncki на вт яну 27, 2015 9:09 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
Ами хубаво че е изследвана ама нали знаеш че ако ще я ползваш за такива нужди това трябва да го правиш най-малко веднъж годишно?
  • 1
  • 2

Тема "Компетентно мнения за попивна яма" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: