• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
thinkpad - майстор
toni_g79 написа:
Лаптопа ми работи на 110 и на 220 само дето не е профи машина за строителството от американския пазар
Лаптопът е с импулсно захранване. С каквото и да го почерпиш - такова ще пие. И 110, и 220V. Ще работи и на 50 и на 60Hz, както и всяка комбинация между напрежение и честота специално лаптопското. :-D
DMN - майстор
profesionalist_wood написа:
Ще трябва да се снабдя с контакти и щепсели по американския стандарт 110волта така и британски на 240 волта
Е тия британски на 240V, защо ти са? Техните машинки, които работят на 110V, щепселите са им други и не влизат в контактите им за 240V, то и нарочно са направени така
Virtuozo - специалист
Тороид от японски климатик ми се струва добра идея. Причините са няколко: 1-во Много са разпространени и по тази причина се намират евтино 50-60 лева. 2-ро много са разпространени и ако мощността на един не е достатъчна за цялата работилница може да се ползват 2 или 3. 3-то Много са разпространени и ако с времето някой сдаде багажа,веднага на негово място може да се намери друг който да бъде подменен и от не електротехник за 5 минути като през това време докато се търси друг може да се ползват другите примерно два които са здрави (винаги е по добре да имаш захранване от независими източници). 4-то наистина са надеждни ако се ползват по спецификация. Сигурно има и още преимущества а недостатъка е само един и той се явява ако сред машините има такава която изисква по голяма мощност отколкото може да отдаде един траф.
Другия вариант е някакъв електрожен на старо от olx-a чат пат изпадат разни по 100-120 лева и да му се махне вторичната намотка и да се навие на нейно място една друга от по тънък ПЕЛ да речем 3 мм с два пъти повече навивки че даже и малко отгоре. Тука също си има предимства пожене трафа е много мощен и освен това ако е с управление на тока на първичната намотка както е кракра-то 160 А, малко може да се бъзика и изходното напрежение с превключвателя освен това цената няма много да се оскъпи над цената на електрожена понеже предполагам около 2 кила мед ще стигнат а шината която ще отпадне пак може да иде на вторични :-D само че е врътня да му се навият около 150 навивки.
Абе варианти много аз бих въртял и сукал както се казва ама бюджет от 200 лева не бих надвишил!
nikolson - майстор
Дайте някой линк за тия магазини за японски климатици. Че какви оферти падат на 110 волта...
Junak - майстор
Virtuozo написа:
Тороид от японски климатик ми се струва добра идея. Причините са няколко: 1-во Много са разпространени и по тази причина се намират евтино 50-60 лева. 2-ро много са разпространени и ако мощността на един не е достатъчна за цялата работилница може да се ползват 2 или 3.
Това е добра идея, защото токът на празен ход си е цифра. А с 1, 2, или 3 трафа имаш възможност за комбинации. Само гледай да са еднакви
gogo7777 - майстор
profesionalist_wood, аз бих се замислил за по-сериозен траф и допълнителна инсталация.
lecki - специалист
Андри и Фиката, Тока се увеличава при намаляване на честотата в случая
от 60 на 50Хц (заради индуктивното съпротивление), за да не стане по-голям от допустимия
се намалява захранващото напрежение. Точно като честотно (инверторно) управляваните мотори
не им се управлява само честотата.
Разбира се пада и мощноста но такъв е компромиса.
Пример: трифазен мотор с надпис на табелката - 380В/50Хц, 440В/60хц,
доста са ми минали през ръцете.
Та ако има възможност напрежението от 110 да стане 100В е добре,
ако няма такава възможност да не се напъват на 100% (което някои го могат) :)

И аз мисля че трафът от климатик е добра идея.
:partyman:
fikata - майстор
lecki
Бих те допълнил, че съотношението напрежение-честота трябва да се запазва едно и също, когато чрез честотата се търси промяна на оборотите.
lecki - специалист
Защото по-горе направи връзка между намаляването на напрежението и
увеличено греене, точно обратното е.
profesionalist_wood - майстор
Добре,благодаря за отзивите. Мислил съм да сложа светодиоди на уредите си за да знам кои са включени в мрежата,защото съм разсеян и мога да включа нещо и да стане беля. Примерно да вкарам в оберфреза зелен светодиод отгоре да свети и да знам че е включена когато сменявам фрезерите. :?

По тази ли схема да си направя изгъзицата?

Прикачен файл

image011.jpg
image011.jpg (10.82 KиБ) Видяна 1712 пъти
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Трансформатор?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: