• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
m_markovski - специалист
А защо не модифицираш малко и не направиш нещо подобно? Може би е малко по-функционално...
Прикачен файл:
Capture.JPG
Capture.JPG (28.25 KиБ) Видяна 2961 пъти
В началото мислех да не пиша, но понеже съм минал през подобен екшън и съм ремонтирал стара 100 годишна къща на два етажа (бутане на плетени стени, зидане на нови, нов покрив, смяна на греди тук и там, правене на бани и тоалетни), мога да ти кажа че удоволствието наистина е голямо, но е и таралеж в гащите. Сега при мен са се появили дървояди в някои греди и обшивки и борбата наистина е жестока. Та, като гледам - един етаж, планираш нов покрив, прекрояване за мокри помещения, гипскартон... Може би все пак е по-добре да я бутнеш и да започнеш на чисто по сегашния контур - ивични основи, нови стени, двускатен покрив, така че да имаш две спални горе и тн. Може би ще ти отнеме малко повече време, но поне няма да се притесняваш, че след 20-30 години ще си в изходно положение.
roland - специалист
Много си прав, човече. Ако я бутна няма да ми се оскъпи кой знае колко, да не кажа хич.
Но ако писнат комшиите ще изгърмя много лошо с начинанието си. Трябва да го обмисля много добре това.
m_markovski - специалист
roland написа:
Много си прав, човече. Ако я бутна няма да ми се оскъпи кой знае колко, да не кажа хич.
Но ако писнат комшиите ще изгърмя много лошо с начинанието си. Трябва да го обмисля много добре това.
Имаш ли нотариален акт/скица и плащал ли си данъци на това нещо?
Според мен е най-добре да поговориш с архитект и да се ориентираш в процедурите и таксите, с които ще се сблъскаш. А и тука пишат доста знаещи хора, могат да те посъветват конкретно.
Фитилчо - майстор
За един гараж уж дотук сък на 8 К лева само за документи....
Да си прави сметка колегата
ivouz - специалист
То бутането е лесно ,пък после ще види за какво става реч!
chandler_vt - специалист
Фитилчо написа:
За един гараж уж дотук сък на 8 К лева само за документи....
Да си прави сметка колегата
На различните места е различно. Тези 8К са за София, предполагам.
Аз напр. за документи досега имам 5К разходи, включая нотариални такси за прехвърляне на имота, изготвяне на проект от архитект с всичките му части, предварителни договори Енерго-про и ВиК и разрешение за строеж.
Забравих да кажа - това е за Велико Търново.
crez - майстор
На 1стр. дадох ти съвет да "ако поискаш реконструкция и реставрация, по лесно се минава така, ако запазиш контурите и мястото, но нека и специалистите от форума си кажат мнението относно разрешителните"
dimko1 - специалист
roland написа:
Май не съм се изразил правилно. Двоумя се дали да разпокрия и да редя нови керемиди или направо да подменя целия покрив барабар с греди и конструкция. Стените няма да ги пипам, само ще ги изправя с пристенна обшивка с картон, а под него вата. Ще наслагам снимки през уикенда.
Във никакъв случай не заменяй старите керемиди с нови, ЩЕ БЕРЕШ ЯДОВЕ аз имам стара къща по наследство от дядо ми и на керемидите пише че са от 1923г. и ме изненадаха приятно че са като нови все още от толкова дълго време, а аз живея в къща която е направена през 1980г. и досега сменяме керемиди през 5-6г. и още има за сменяне,просто се лющят и се скапват за 5г. новите керемиди а тази от 1923г. си стои както е произведена и до сега цяла и без проблем.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Ремонт на стара кирпичена (плетена) къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: