• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
radius - майстор
True RMS не се ли мери вярно с аналогов уред със стрелка? Имам някакви спомени, че самата стрелкова система заради инертността си, осреднява стойността независимо, че не е синусоида. Което е добро приближение до тази средноквадратична стойност (RMS).
nv952 - майстор
DMN написа:
Има три варианта:
1. уреда ти не измерва вярно ток
2. уреда ти не измерва вярно напрежение(подозирам, че не си измерил напрежението)
3. лампата не е 100 вата, нищо че пише толкова на нея(най-вероятно е И това)
Тук косинус фи е единица, така че не влиза в сметките.
235V....Заебi.
zz_stefanov - майстор
shadow__01 написа:
Следя темата от два дни и днес ми хрумна и аз да направя едно бързо измерване на една светодиодна лампа 3W.
...
Прикачен файл:
IMAG2661.jpg
...
...
По сметки изкарва че консумира около 8 вата. Колко изкарва след платката вътре не знам.
Бях сложил и друг уред за да сравня показанията, но на него му е слаба батерията и ме съмнява, че показва по високи стойности и не мога да му вярвам докато не му сменя батерията. Той показвате 38-40 милиампера.
Имам същите от Баумакс. Сега се заглеждам, че на нея си пише 38 mA и май твоите уреди мерят вярно. И аз ще я пробвам следващата седмица с един TRMS уред.
Излиза че лъжат за мощността и файдата от ламбата.
До тях се продаваха едни други със същата мощност, но по скъпи.
fox_vt - майстор
8180 написа:
Очаквах някой да спомене, че масовите мултицети са калибрирани за мерене на СИНУСУИДЕЛЕН сигнал (ток в случая). Крушката, както и много други устройства днес са далеч от това и измерването ВИНАГИ е грешно! По-читавите, по някаква причина имат True RMS. :?
Имаше една доста голяма тема по въпроса за компютърен клуб тук.

Нямам време в момента да изровя една таблица с грешките при различна форма на сигнала - за ориентир.
По памет - по-скоро няма да реши казуса тук. Май за импулсно захранване там беше около 40% по-голямо показанието на обикновения мултицет.
За домашни условия, по-разумно е да се продължат пробите с друг Ватмер, според мен.
Принципно да но флукето на автора макар и старо има true RMS сега дали е само откъм напрежение е друг въпрос :? А когато се мери преди импулсното захранване пак ли ще е такава консумацията както и след него по осцилоскоп :?
8180 - майстор
fox_vt написа:
Принципно да но флукето на автора макар и старо има true RMS сега дали е само откъм напрежение е друг въпрос :?
Еми да го полза и да пише. А токът май все през напрежение (шунт) се мери. Не съм имал такъв уред и не съм вниквал.
А когато се мери преди импулсното захранване пак ли ще е такава консумацията както и след него по осцилоскоп :?
Според мен - НЕ. Всяко преобразуване е с някакъв КПД<1. В темата ни вълнува първичната консумация.
П.П. Въпросът е принципен и е достатъчно, на ниво Форум, да се упоменат важните особености на въпросното мерене (грешки). Ако задълбочаваме, дори въпросният cosФ, упоменат от Колегата DMN не е баш коректен при импулсни захранвания, макар че се показва от Ватмера - предполагам вярно. За Форумна практическа тема - напълно приемливо. Затова и споменах по-горе, че подобни (и достъпни) устройства са по-подходящи за подобни измервания. :prost:
Според мен.
zz_stefanov - майстор
zz_stefanov написа:
shadow__01 написа:
Следя темата от два дни и днес ми хрумна и аз да направя едно бързо измерване на една светодиодна лампа 3W.
...
Прикачен файл:
IMAG2661.jpg
...
...
По сметки изкарва че консумира около 8 вата. Колко изкарва след платката вътре не знам.
Бях сложил и друг уред за да сравня показанията, но на него му е слаба батерията и ме съмнява, че показва по високи стойности и не мога да му вярвам докато не му сменя батерията. Той показвате 38-40 милиампера.
Имам същите от Баумакс. Сега се заглеждам, че на нея си пише 38 mA и май твоите уреди мерят вярно. И аз ще я пробвам следващата седмица с един TRMS уред.
Излиза че лъжат за мощността и файдата от ламбата.
До тях се продаваха едни други със същата мощност, но по скъпи.
След туй дето цитирам горе погледнах на щанда едни 3W филипски на които пишеше 35 mA при 220 V. Та какъв ток изписват производителите ми е трудно да кажа. Някой мерил ли е cosf при лампата (ако изобщо може да се измери) . И все пак чак такива разлики заради него?
moimoimoi - майстор
на предната страница има снимка в мнението на DMN на уред за измерване,дигитален и изписва косинус фи 0.23 с капацитивен характер, най вероятно защото понижават напрежението с гасящ кондензатор
zz_stefanov - майстор
Туй означава, че и да измерим вярно тока, няма да можем да определим мощността като го умножим по напрежението.
Ще си търся такова ватмерче :)
DMN - майстор
moimoimoi написа:
на предната страница има снимка в мнението на DMN на уред за измерване,дигитален и изписва косинус фи 0.23 с капацитивен характер, най вероятно защото понижават напрежението с гасящ кондензатор
Да, най-вероятно е с гасящ кондензатор за тази лампа, там ватметъра показва ток - 0.071А(на лампата не пише колко е тока).
А иначе на лампата "Осрам" ватметъра показва косинус фи - 0.96. На нея пише ток - 40 милиампера и ватметъра показва 39. Но тази лампа е с друго захранване, защото на нея пише - напрежение 100-240V.
zz_stefanov написа:
Туй означава, че и да измерим вярно тока, няма да можем да определим мощността като го умножим по напрежението.
Е, аз от кое време това се опитвам да ви обясня :)
fox_vt - майстор
8180 написа:
fox_vt написа:
Принципно да но флукето на автора макар и старо има true RMS сега дали е само откъм напрежение е друг въпрос :?
Еми да го полза и да пише. А токът май все през напрежение (шунт) се мери. Не съм имал такъв уред и не съм вниквал.
А когато се мери преди импулсното захранване пак ли ще е такава консумацията както и след него по осцилоскоп :?
Според мен - НЕ. Всяко преобразуване е с някакъв КПД<1. В темата ни вълнува първичната консумация.
П.П. Въпросът е принципен и е достатъчно, на ниво Форум, да се упоменат важните особености на въпросното мерене (грешки). Ако задълбочаваме, дори въпросният cosФ, упоменат от Колегата DMN не е баш коректен при импулсни захранвания, макар че се показва от Ватмера - предполагам вярно. За Форумна практическа тема - напълно приемливо. Затова и споменах по-горе, че подобни (и достъпни) устройства са по-подходящи за подобни измервания. :prost:
Според мен.

Точно това имам предвид.Преди импулсното трябва да е коректно измерването и трю рмс да не играе роля,а автора точно така мери.В края на краищата първичната консумация е тази преди ламбата.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8

Тема "Измерване на консумация на LED лампа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: