Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
moniks - напреднал
Здравейте.
Днес си купих стълбищен автомат на Импулс Габрово АСЕ 5. Опитах да го свържа, но уви няма резултат лампите не запалват! При копуването ми казаха че като се свърже правилно лампите светват и след малко угасват и после като се натисне бутон взависимост на колко секунди е настроен изгасва. Понеже старият е с четери проводника, (фаза, нула, лампи, бутони) го свързах така: на 1-лампи; 2-фаза; 3-нула; 4-бутони, но без резултат! После режих да махна нулата и да оставя само трите проводника 1-лампи; 2-фаза; 4-ключове но уви отново лампите не светват! И за последно преди да ви пиша режих да разменя кабела на лапмите с този на бутоните, но пак не се получи и реших да ви пиша. Явно някъде бъркам бихте ли ми помогнали?

Прикачен файл

IMG_20150127_211759.jpg
IMG_20150127_211759.jpg (84.21 KиБ) Видяна 5088 пъти
moimoimoi - майстор
принципно правилно го правиш
ама явно има проблем
свържи на
1-лампи
2-фаза
3-нула и дай на късо 3 и 4 клема,примерно с парче кабел
ако не светнат явно не работи
ако не се лъжа има предпазител в автомата-онова сиво капаче,а диодите светят ли?
Последна промяна от moimoimoi на вт яну 27, 2015 9:49 pm, променено общо 1 път.
miroton - майстор
Стария автомат какъв е бил?
moimoimoi - майстор
а на стария какъв му беше проблема?
moniks - напреднал
moimoimoi написа:
принципно правилно го правиш
ама явно има проблем
свържи на
1-лампи
2-фаза
3-нула и дай на късо 3 и 4 клема,примерно с парче кабел
ако не светнат явно не работи
ако не се лъжа има предпазител в автомата-онова сиво капаче,а диодите светят ли?
И аз си мислех да дам на късо трета и четвърта клема, но реших да попитам преди да правя неща за които несъм сигурен. Предпазителят е здрав мерих го с уреда, а има даже и резервен такъв. А за диодите нито един не свети! Нито жълтъят нито червеният!
moniks - напреднал
Ами старият е морално остарял, но ако ме питате доста по добър от тоя който съм купил, та проблема на стария е че при влючване лампите не изключват остават да светят постояно. Според мен проблема там е в магнитното реле но нямах такова да го заменя и реших да закупя ново!

Прикачен файл

IMG_20150121_131958.jpg

Прикачен файл

IMG_20150121_131917.jpg
moniks - напреднал
Колега moimoimoi пробвах да окася 3-та и 4-та клема както ми каза но светва жълтият диод и при натискането на бутон изгаря бушона на захранването(Фазата). Друга ще е грешката. :sad:
mironcho - специалист
При правилно свързване и здрави лампи няма логика да гори бушон, защото както си се досетил окъсяването на клеми 3 и 4 имитира натискане на бутон.

Пробвай го без да включваш кабелите за лампите и бутоните. Т.е. подай му само захранващо напрежение - фаза и нула и дай на късо 3 и 4 - релето трябва да щракне и някой диод да светне.
намали времето на минимум докато изпробваш, че е досадно чакането.

Не се обиждай, ако това което пиша ти е известно.
Провери отново, кой кабел за какво е:
- Кабела наречен фаза трябва да идва от предпазителя за осветление. Той не би трябвало да ходи по етажите, освен ако не се захранва и нещо друго във входа от същия предпазител.
- Кабела "бутони" трябва да дава безкрайно съпротивление спрямо земя.
- Този за лампите спрямо земя трябва да има малко съпротивление - около 60/броя на лампите в линията (здравите :) ома ). Не ми търсете кусури за тази формула - това е само ориентир.
moniks - напреднал
mironcho написа:
При правилно свързване и здрави лампи няма логика да гори бушон, защото както си се досетил окъсяването на клеми 3 и 4 имитира натискане на бутон.

Пробвай го без да включваш кабелите за лампите и бутоните. Т.е. подай му само захранващо напрежение - фаза и нула и дай на късо 3 и 4 - релето трябва да щракне и някой диод да светне.
намали времето на минимум докато изпробваш, че е досадно чакането.

Не се обиждай, ако това което пиша ти е известно.
Провери отново, кой кабел за какво е:
- Кабела наречен фаза трябва да идва от предпазителя за осветление. Той не би трябвало да ходи по етажите, освен ако не се захранва и нещо друго във входа от същия предпазител.
- Кабела "бутони" трябва да дава безкрайно съпротивление спрямо земя.
- Този за лампите спрямо земя трябва да има малко съпротивление - около 60/броя на лампите в линията (здравите :) ома ). Не ми търсете кусури за тази формула - това е само ориентир.
Колега, не би трябва да има неизправни лампи и ключове(бутони) според мен. Понеже когато свържа стария всичко си е наред. Включа един от бутоните и светват лампите.
Да, кабел "Фаза" идва от Предпазителя(бушон 25А тип патрон), нулата си идва от шината, чесно казано несъм мерил съпротивлението на камелите за лампи и бутони, но утре ще направя и това и ще пиша какъв е резултата! И в завършек не се притеснявай не се убиждам няма проблем, важно изясняването на нещата, така е по лесно да се достигне до проблема!
moniks - напреднал
Някой други идеи? :cry:

Тема "Стълбищен автомат!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: