Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
moimoimoi - майстор
или свържи пак стария автомат
с фазомер мериш за наличие на фаза на кабела за бутоните,помощник натиска някой от бутоните и трябва да се появи фаза на кабела за бутоните, при късото дето е станало е възможно бутона който сте натиснали тогава да е вече неработещ
moniks - напреднал
kozl написа:
А сигурен ли си че бутоните са вързани към фаза. Ако е така при изправен предпазител в таблото, провери в един от бутоните дали има фаза. Или при натиснат който и да е бутон фаза трябва да се появи и на жицата за стълбищния автомат. Пробна лампа имаш ли? Вържи единия край към жицата за бутоните другия към нула. Ако лампата светне при натискане на бутон, значи бутоните са вързани към постоянна фаза.
Добре, сега ще отворя един бутон и ще го замеря при исключено и вклщчено полужение!
moniks - напреднал
[quote="moimoimoi"]или свържи пак стария автомат
Колеги, замерих на стария автомат и:

При изклучено полужение( не светят лампите във входа) има фаза от предпазителя и фаза на кабела на лампите! На кабела на бутоните фазомерът не свети! При натискане на бутон лампите светват и на кабела на бутоните има фаза фазомерът свети!
FM STEREO - специалист
Досети ли се защо е така? Нулата е пусната през бутоните.
Последна промяна от FM STEREO на ср яну 28, 2015 7:27 pm, променено общо 1 път.
moimoimoi - майстор
а лампите през контактор ли се включват?

засега е ясно че бутоните пускат фаза към автомата/стария/ а на новия му е нужна нула за да сработи

ето двете схеми 3 и 4 проводна

Прикачен файл

3935c46459urn-png-620-581-cc-dri-8ivog4lv65.png
3935c46459urn-png-620-581-cc-dri-8ivog4lv65.png (98.52 KиБ) Видяна 1795 пъти
kozl - майстор
Нищо не разбрах от стереото.
Щом при натиснат бутон дава фаза, значи бутоните имат постоянна фаза.
moniks задачата се усложнява.
Трябва да намериш къде общата жица на бутоните е вързана за фаза, да я разкачиш и да я вържеш към шина нула. Аз бих закачил една пробна лампа единия край към жицата на бутоните, другия към нула. Лампата трябва да светне при натискане на бутон и да гасне при отпуснат бутон. След това се застопорява един бутон - лампата свети и се откачат възможните жици вързани към фаза, така че лампата да загасне, без да изчезне фазата за сълбищния автомат.
Другия проблем, е че лампите май също са въразни към постоянна фаза щом на изключено и към тях свети фазомера. За проверка откачи жицата на лампите и я допри към фаза. Ако не светнат допри я към нула. Ако към нула светнат лампите значи и към тях е подадена постоянна фаза.
То по принцип ако имаш постоянна фаза и на лампите и на бутоните може да размениш местата на фаза и нула на стълбищния автомат. На №2 нула, на №3 фаза и автомата ще работи, лампите ще светят, но така при изгасено осветление на фасунгите ще има фаза и е опасно да не се подлъже някой.
Най-добре е ако случая ти е и на двете места "фазов" да си пресвържеш инсталацията.
moimoimoi - майстор
ето така трябва да се промени , а въпросната фаза за бутоните трябва да я търси при предпазителя дето е изгорял при късото,откача се от там и се връзва към нулата

с червен X съм обозначил прекъсването
с синя линия съм обозначил как кабела трябва да се свърже към нулата

Прикачен файл

3935c46459urn-png-620-581-cc-dri-8ivog4lv652.png
3935c46459urn-png-620-581-cc-dri-8ivog4lv652.png (116.24 KиБ) Видяна 1794 пъти
moniks - напреднал
moimoimoi написа:
ето така трябва да се промени , а въпросната фаза за бутоните трябва да я търси при предпазителя дето е изгорял при късото,откача се от там и се връзва към нулата

с червен X съм обозначил прекъсването
с синя линия съм обозначил как кабела трябва да се свърже към нулата
Ще опитам да тригна по кабела на бутоните назад и да видя къде е закачен към фаза и да го вържа към нула!
moimoimoi - майстор
установи се че стария автомат работи с обща директна фаза за лампите и бутоните

за да заработи новия автомат или трябва да се разменят местата на фаза и нула на захранването на новия автомат ,но така винаги на лампите ще има фаза а това е опасно.
или вместо с обща фаза на лампите и бутоните да се пусне директна нула ,както е показано на картинката по доло,с стрелка е отбелязано къде трябва да се свърже нула а с X къде да се прекъсне

Прикачен файл

3935c46459urn-png-620-581-cc-dri-8ivog4lv6533.png
3935c46459urn-png-620-581-cc-dri-8ivog4lv6533.png (60.15 KиБ) Видяна 1770 пъти
moniks - напреднал
Бабите и Дядовците няма да стоят на тъмно вече или да марморят че постоянно светят лампите :) . Благодаря на всички колеги за помоща, съветите и схемите. Оказа се че лампите са с постоянна фаза и при изклучено състояние, размених клемите 2 и 3 съответно фаза и нула и всичко си дойде на мястото. Благодаря още веднъж! :partyman:

Тема "Стълбищен автомат!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: