• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mironcho - специалист
На снимката не се вижда съвсем добре, но предполагам, че някога в ляво от АП-тата е имало кръгъл "бушон" за главен, който с времето е изчезнал (нагорял и изхвърлен) и понеже входящия кабел е без аванс се е наложило да се удължи, както се вижда по доста неудачен начин.
Предполагам, че входящия кабел е по-голям от 2.5 . Мисля, че това удължение е добре да се смени. Предлагам с многожичен проводник 10мм2, като се използват подходящи накрайници. Това ще улесни монтажа на кабела в "главния" и специалната клема ще отпадне.
За да стане това трябват, накрайници (гилзи и/или кабелна обувка)с подходящ размер за кабела (удължението) и инструмент за кримпването им.
Нека някой с повече опит да подскаже, как да се съединят входящия кабел с удължението, защото с лустър клема или с болт и гайка става, ама сигурно има и по-съвременни начини.

... и аз съм за някой приятел да ти го направи.
hidrazin - майстор
Ами нека да покаже какво има под PVC лентата. Ако е имало главен стопяем башон ще си проличи.
Тогава ще си подмени DIN шината с по-дълга за да е от единия до другия край.
Тогава вероятно този кабел дето сега е удължаван ще може да стигне до новия главен предпазител.
Останалите башони ще минат по-наляво за да са до главния.
Ако евентуално и другите кабели се окажат къси, просто на новия гребен ще изреже излишните зъби.
Тогава в таблото ще има главен башон от лявата страна, празно място и новите башони от дясно, на мястото на старите.
И не виждам смисъл да сменя това табло. Много си е добро.
:partyman:
nv952 - майстор
thinkpad написа:
nv952 написа:
Съжалявам, че имаш такова негативни впечатления от служителите в ТМТ. Малко са завеяни там, действително. Надявам се, поне цените са ти харесали.

Обаче таблото ти не ми харесва. В момента, както е, с тези кабели и тоя входен с 2 кабела с 2 жила по 2.5мм2, бих ти казал да зарежеш всичко, да смениш предпазителите, да сложиш гребена и нищо друго да не буташ, На доизживяване работи. Може да се наложи подмяна на главният кабел поне.
Цените ми харесаха МНОГО!
То не е само това ама ще обясня по долу.
mironcho написа:

Предполагам, че входящия кабел е по-голям от 2.5 .
Ммм да...ама е 2.5....защо мислиш че е по голям.

hidrazin написа:
Ами нека да покаже какво има под PVC лентата.
:partyman:
Под ПВЦ лентата има клема от някоя война.има снимка
----------------------------------------------------
Сега ще обясня.
Изкарах старото и сложих новото,НО...след няколко месеца ще ремонтираме кухнята (печка за вграждане плот аспиратор-Демек ще се кърти за нови кабели защото тези са :vom:
Клемата коята съединява фаза беше с проводници 1.5кв два броя :shock:
Другото е за нулевия кабел (който има видимо нагоряло по изолацията е този дето е 1или1.5) има един който е2.5 е един който
1 или 1.5 кв ....абе уникално тънък...
Така че не се притеснявайте след няколко месеца ще има нова инсталация...със ДТЗ и т.н.
Няма да показвам как е сега защото ще ме линчувате. :axe:
ИзображениеИзображение
Последна промяна от nv952 на ср яну 28, 2015 6:28 pm, променено общо 1 път.
krasi92 - майстор
И празно място може да не се оставя -има 10 изходящи линии доколкото се вижда а и с тези тънки цени на Тинки няма да е скъпо да се купят още 4 -5 предпазителя
FM STEREO - специалист
Този кабел от горната страна на лустер клемата е 4квадрата,за това от долу е бил съединен с две жила по 1,5квадрата,трябва да се настави с 4квадрата,фазовият може да остане на клема,нулевият може да се направи чрез болтово съединение за по голяма здравина на връзката,най добре е целият кабел да се подмени,да няма никакви наставки(съединения).
FM STEREO - специалист
Този кабел от горната страна на лустер клемата е 4квадрата,за това от долу е бил съединен с две жила по 1,5квадрата,трябва да се настави с 4квадрата,фазовият може да остане на клема,нулевият може да се направи чрез болтово съединение за по голяма здравина на връзката,най добре е целият кабел да се подмени,да няма никакви наставки(съединения).
nv952 - майстор
Клемата я разкарах..направо наврях входящата фаза в 63А АП и кабела стигна даже остана и се мъчих бая докато ги навра....хич не завиждам на колегите които работят това по цял ден.И още нещо щината се мъчих да я отрежа но не успях затова изолирах едното което осната.
FM STEREO - специалист
Добре ще е този нагорелият кабел на нулевата шина,ако има аванс да го заголиш и свържеш наново към нулевата шина,притегни всички гайки на кабелите на нулевата шина.
nv952 - майстор
FM STEREO написа:
Добре ще е този нагорелият кабел на нулевата шина,ако има аванс да го заголиш и свържеш наново към нулевата шина,притегни всички гайки на кабелите на нулевата шина.
Точно така е направено. :wink:
Все пак съм уцелил нещо де.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 10

Тема "Подмяна на апартаментно табло с 6 авт. прекъсвача." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: