Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Energyx - специалист
Като питаш за материал, ако си мислиш, че като топлопроводни свойства мед, желязо и алуминий се различават с огромен порядък-лъжеш се. Серпентината не предполага площ, а площта основно определя топлоотделянето. При добра дограма с дебел троен стъклопакет не е фатално под прозорците да сложиш къси радиатори, вписващи се в центъра на кривината, и в съседство на прави ВЪНШНИ стени по- мощни радиатори. Ако сложиш и външни щори, ефекта е още по-голям при ниските нощни температури и денем, когато и ако няма никой в помещенията. Ако при това голямо остъкление дограмата е двоен стъклопакет, налице е строителна глупост.
Иначе гледката към водата /море ли е ? / е хубава :)
Тани - модератор
jj77 написа:
а какво ви е мнението, ако под прозорците се направят серпентини , и се "затворят" отпред по някакъв декоративен или интериорен начин? Това ще позволи изграждането на серпентината по овалната форма на стената.
Евентуално от какъв материал да се изработи серпентината за да отдава максимално топлина?

Те хората отдавна са открили топлото :wink:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=r1ecdBTzbRE[/youtube]

И аз съм си приготвил едни изпарители, останали от стари хладилни витрини за под френските прозорци :partyman:
jj77 - специалист

И аз съм си приготвил едни изпарители, останали от стари хладилни витрини за под френските прозорци :partyman:[/quote]

Мислихме го варианта с подов конвектор, но на пазара се предлагат само прави. Прав подов конвектор няма как да се впише с тези прозорци.
jj77 - специалист
Energyx написа:
Като питаш за материал, ако си мислиш, че като топлопроводни свойства мед, желязо и алуминий се различават с огромен порядък-лъжеш се. Серпентината не предполага площ, а площта основно определя топлоотделянето. При добра дограма с дебел троен стъклопакет не е фатално под прозорците да сложиш къси радиатори, вписващи се в центъра на кривината, и в съседство на прави ВЪНШНИ стени по- мощни радиатори. Ако сложиш и външни щори, ефекта е още по-голям при ниските нощни температури и денем, когато и ако няма никой в помещенията. Ако при това голямо остъкление дограмата е двоен стъклопакет, налице е строителна глупост.
Иначе гледката към водата /море ли е ? / е хубава :)
Явно е налице строителна глупост : двоен стъклопакет и слаб профил на дограмата.
Все пак бих искал да чуя мнение дали серпентина на стените под прозореците би била решение.
За съжаление гледката не е море, а Витоша :)
Стиви - специалист
А за водно подово мислил ли си? На този етап, това е най-доброто решение. После вече ще е късно. Тогава вече отоплението моце да стане и на ток, което ще ти намали сметкитеза отопление.
С този двоен стъклопакет с такава площ, повярвай ми, ще се чудиш как да редуцираш сметките!
jj77 написа:

И аз съм си приготвил едни изпарители, останали от стари хладилни витрини за под френските прозорци :partyman:

Мислихме го варианта с подов конвектор, но на пазара се предлагат само прави. Прав подов конвектор няма как да се впише с тези прозорци.[/quote]
На мен ми се струва, че това не е конвектор, а само оребрена тръба вез вентилатор. Понеже тръбата е медна, може да си я огъне не на дъга, а на осморка ако искаш :lol:
Energyx - специалист
При тая конструкция с ламелите от клипа, няма как да стане огъването. А декоративната скриваща кутия- тя как да е огъната ? Каква мощност има 1 л.м. от примера в клипа при 90/70 С / или при други градуси /? Чак пък толкова естетика, която не топли-тцъ...Конвектори или радиатори на къси пасове +външни щори /единствено решение при недобра дограма/. Под каменната облицовка отвън на терасата под дограмите дано има фибран /или подобно/, че иначе лошо.
Изобщо, даваме съвети без да знаем размери помещение, външни стени, съседни помещения, външна и вътрешна изолация... :?
jj77 - специалист
Варианта с огъването не го разглеждам и аз като възможност.
Иначе помещението е 42м2, височина 2,50 м, изложение ЮИ, среден етаж (отдолу не се живее), сградата е с изолация тип 'сандвич' - стена/изолация/стена. Има още 1 външна стена, но под нея ще сложа радиатор. На снимката се вижда - тази с кръглия прозорец.

засега клоним към ниски радиатори на 'къс пас', които впоследствие да декорираме с някакви интериорни решетки, или вариант да се изработи серпентина по подпрозоречната стена и да й придадем интериорна завършеност с някаква формирана цветна неръждавейка. Така и серпентината и ламарината позволяват огъване и следване формата на стената. Но дали ще има добро топлоотдаване?
Подовото отпада, тъй като ще трябва да повдигна нивото на целият апартамент. Сегашната замазка е много плитка.
Всякакви нови мнения приемам.
Стиви - специалист
Не, мисля че схванахте идеята за оребрената медна тръба. Тя трябва да замести серпентината в проекта ти. Външното оформление си е твой избор - неръждавейка или боядисан MDF, бих добавил боядисана алуминиева ламарина която ще има добро топлоотдаване, а може ѝ да се предаде много добър външен вид.
Най-вероятно няма да успееш да стоплиш помещението само с тези импровизирани радиатори, но те задължително трябва да присъстват в отоплителната система, за да направят топлинна завеса на прозорците. Основния радиатор може да е на някоя права вътрешна стена, която да добави необходимата мощност за отопление на цялото помещение.

ПП Ако не държиш да имаш достъп до тях, може да направиш обличане дори и с гипс картон като оставиш отвори от горния и долния край.
Energyx - специалист
Помещението е около 100 м3. При това остъкление и дограми не бих заложил на по-малко от 60-80 W на м3 или е необходима не по-малка от 6 kW сумарна мощност от всички отоплителни тела. Ако долното помещение не се отоплява и пода остане само на замазка и теракот отгоре /или ламинат/, нещата се усложняват още повече. За такава площ помещението е ниско и ако се вдигне нивото за подово+изолация под него и се топлоизолира добре тавана, може да стане и под 2,40 м. :?
Не знам кой е за бой повече-строителя или купувача от агенцията :wink:
Аз бих сложил подово с изолация под него и ще жертвам част от височината. Иначе каквито и радиатори да сложиш, никога няма да се стоплят краката, а ще грееш бадева и плочата.
LazarGanev - "Велик майстор"
Има конвектори с височина 10см, които се вграждат в пода, нищо че не са огънати
http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=& ... 2s&cad=rja

Тема "място на радиатори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: