• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 11
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
h_e - специалист
е пак ще съм в чуденка, като ги "опаковам" с осб :)
Много сбъркана работа.. нещо не ми се връзват сметките.. и как го правят по цял свят тоя номер не разбрах :))
Вадим Владимиров - специалист
без osb. директно скарата на фермите
h_e - специалист
а достатъчно здраво ли ще се захване ватата като няма осб слой изобщо ?! дето се вика само мембраната ще я подпира ?!
Фитилчо - майстор
h_e написа:
а достатъчно здраво ли ще се захване ватата като няма осб слой изобщо ?! дето се вика само мембраната ще я подпира ?!
Ватата може да се държи на осморки от сезал, закрепени в навити куки в дървените елементи :wink:

Мислех си, ако преградата, между двата слоя вата не е херметична, то теоритично те стават един слой.

Аз съм с много подобна конструкция, но имам дъсчена обшивка и отгоре съм лек - метални керемиди .... Между керемидите и гипсокартона ще имам два слоя вата, разделени от дъсчената обшивка. Отгоре 20 см, под дъсчената обшивка още 10 см на рула.Аз обаче, съм с метални носещи елементи, които трябва да са защитени/изолирани добре за да не формират конденз.

Вадим знае идеята :wink:
Tsilkov - майстор
h_e написа:
Tsilkov написа:
Ами ако няма носеща/конструктивна роля, може би ОСБ-то е важно да "изгради" въздушния пакет.
Никакъв въздушен пакет няма - казах ти защо го ползват - евтин индустриален продукт които се е превърнал в традиционна строителна практика. Има варианти когато му ползват и носещите свойства, но твоя случей не е такъв.
Вадим Владимиров написа:
Даже напоследък оставам с впечатлението, че ползват бял шперплат за покрива.
Защото той пак е сравнително евтин (за тях, на техните човекочасове), но има хидрофобни свойства за разлика от ОСБ-то което директно се мокри. Това с шперплата се води един вид "по-луксозната" версия.
Вадим Владимиров написа:
Правиш си такива ферми
Или 2Т ферми от дървени квадратни профили събрани с лист шперплат/осб (нещо подобно на кофражните на Дока).
Аз обаче все още не разбирам смисъла от толкова изолация и усложнено изпълнение за вила?
Вадим Владимиров - специалист
Кунчо, човека си иска вата. Колкото повече, толкова повече.
h_e - специалист
Фитилчо написа:
Аз съм с много подобна конструкция, но имам дъсчена обшивка и отгоре съм лек - метални керемиди .... Между керемидите и гипсокартона ще имам два слоя вата, разделени от дъсчената обшивка. Отгоре 20 см, под дъсчената обшивка още 10 см на рула.Аз обаче, съм с метални носещи елементи, които трябва да са защитени/изолирани добре за да не формират конденз.
Вадим знае идеята :wink:
Идеално, значи е възможно отгоре на обшивката (дъсчена при теб, при мен осб) да се сложи достатъчно дебел слой вата. Как става обаче номера ? Със скара дълбока 20см захваната за обшивката и съответните ребра под нея ли ?

Аз също се целя в метални керемиди, заради лекотата.

Може ли да ми покажеш схема или още по-добре снимка ?
h_e - специалист
Tsilkov написа:
Никакъв въздушен пакет няма - казах ти защо го ползват - евтин индустриален продукт които се е превърнал в традиционна строителна практика. Има варианти когато му ползват и носещите свойства, но твоя случей не е такъв.
ок, да разбирам ли, че може напълно да се премахне от системата ? Или просто може да бъде заменен с друг материал (например с дървена обшивка както при Фитилчо). Ако се премехне изцяло, 30 см вата ще се държи само от ребрата и летвите на скарата, като ще е опакована от двете страни с мембраните. Като духне силен вятър, ще се създаде подналягане, което ще се опита да избута ватата навън.
h_e - специалист
Tsilkov написа:
Вадим Владимиров написа:
Правиш си такива ферми
Или 2Т ферми от дървени квадратни профили събрани с лист шперплат/осб (нещо подобно на кофражните на Дока).
Аз обаче все още не разбирам смисъла от толкова изолация и усложнено изпълнение за вила?
Идеята на фермите е повече здравина, но при мен провисването ще е само 2м, необходими ли са в този случай ?
Смисъла е една добра подготовка за къща след това, а винаги ми е било интересно да уча нови неща :)
Фитилчо - майстор
viewtopic.php?f=47&t=47990&start=160

още го правя, свърши лева и вече върви по бавно :)

Как става номера...

Правя си гредички на Н ОТ ДЪСКИ,високи 200 мм. Слагам ги дърху дъсчената обшивка.
Между тях пълня с вата- 170 мм 50 кг/м3 и 30 мм 150 кг/м3 за шумо изолация , че съм на улицата.
Над вататата полагам паропропускливо фолио.
Върху гредите кова 5-6 сантиметрови контралетви(по дължина на надигащите гредички) които ми захващат и фолиото.

И отгоре скара и метални керемиди

Получава се 8 см кухина за вентилация на покрива
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 11

Тема "малка дървена къща - въпроси" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: