• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
2v6 - майстор
s_s1 написа:
Добре, а как може това да се оправи? Над 2-те помпи има поне 5 м. воден стълб, но през 4-пътен вентил.
За намаляване на кавитацията помпата се монтира възможно най-ниско - там статичното налягане на водата е най-голямо.
Кавитацията се увеличава с повишаване на температурата на водата, така че при отворена система е добре помпата да се монтира на студената вода.
За да си сигурен, че няма условия за кавитация може да монтираш манометър на входа на помпите - ако налягането там при работеща помпа е над 0.5 bar (5 м воден стълб), значи инсталацията ти е ОК.
Кавитацията е един от основните фактори за скапването на водните помпи.

Схемата която си дал по-горе е принципна - липсват много необходими елементи.
Имаш ли обезвъздушители на малкия кръг?
За да става бързо и лесно самообезвъздушаването помпата трябва да се монтира вертикално - вход отдолу, изход отгоре.
s_s1 - специалист
Да, схемата е принципна, имам обезвъздушител на котела-най-високата точка на водната риза. Имам до котела непосредствено след 4-пътния вентил на топлата вода и друг на студената вода, но ръчно обезвъздушавам. На горния край на серпентината на бойлера също имам автоматичен обезвъздушител. Но и 2-те помпи са монтирани на топлата вода, но във вътрешния кръг не е от значение т.к. при загряла система разликата е не повече от 3-5С на малкия и под 10С на големия кръг. Първата т.е. старата помпа е монтирана вертикално, но тази новата на малкия кръг ми беше неудобно да е вертикална и е хоризонтална. В някое от положенията на 4-пътния вентил всичко е ОК, но в друго се чува шум като от въздух и стрелката на манометъра започва леко да се клати около делението 0,5. Също чувам в радиаторите клокочене като от въздух, обезвъздушавам, но такъв не намирам. А серпентината на бойлера на втория етаж така и не проработи.
krasi92 - майстор
Първоначално проблема ти беше с бойлера под покрива-за него решението ти го написах.После се оказа че ти е жал да пенсионираш старата помпа.Няма смисъл да искаш помощ-ти всичко си знаеш както се вижда.А различните скорости можеш да регулираш с кранове, клапи ,контролери и задвижки но се предполага че и за тях си знаеш.Има също една серия помпи на Грундфос която се адаптира сама към системата ти.
2v6 - майстор
s_s1 написа:
Да, схемата е принципна, имам обезвъздушител на котела-най-високата точка на водната риза. Имам до котела непосредствено след 4-пътния вентил на топлата вода и друг на студената вода, но ръчно обезвъздушавам. На горния край на серпентината на бойлера също имам автоматичен обезвъздушител. Но и 2-те помпи са монтирани на топлата вода, но във вътрешния кръг не е от значение т.к. при загряла система разликата е не повече от 3-5С на малкия и под 10С на големия кръг. Първата т.е. старата помпа е монтирана вертикално, но тази новата на малкия кръг ми беше неудобно да е вертикална и е хоризонтална. В някое от положенията на 4-пътния вентил всичко е ОК, но в друго се чува шум като от въздух и стрелката на манометъра започва леко да се клати около делението 0,5. Също чувам в радиаторите клокочене като от въздух, обезвъздушавам, но такъв не намирам. А серпентината на бойлера на втория етаж така и не проработи.
Вземи направи една схема, че трудно може да се разбере каква ти е инсталацията:
Има ли свързан разширителен съд на малкия кръг?

Изображение
Изображение
Изображение
Стиви - специалист
Я по-добре вземи снимай, че от обясненията ти не успях да добия ясна представа за системата. Снимай:

-онези u-тки преди бойлера
-най-горната част на тръбите минаващи през билото

Все още си мисля, че основния ти проблем е въздушен джоб.
s_s1 - специалист
Добре, ще снимам, но от снимките няма много да стане ясно, защото входа за пълнене на системата е свързан към отворения разширителен съд, който се намира зад гипскартон и облицовка на банята в подпокривното пространство. Но това, което Ви интересува-тръбата за разширителния съд е свързана към "студената"/изходящата вода на кръга на радиаторите. На тази схема която е постната в горния пост разширителния ми съд е свързан на мястото на помпата. Но в моята схема помпите са ми на "топлата"/изходящата вода на малкия кръг и на 4-пътния вентил. Сега по-ясно ли е?
Във вторник след обяд до вечерта с помощта на мой приятел-строител се опитахме да разглобим банята, за да достигна разширителния съд, с намерение да го изолирам и направя системата под налягане. Свалихме облицовката, но зад нея има конструкция и зад нея зелен гипс картон, чиито листи са цели и продължават от съседната стая, защото са правени преди много години заедно, а после преградихме съществуваща таванска стая за баня с хидромасажна вана. Така, че за сега се отказвам от преустройството и ще разчитам на слънцето, за да си ползвам бойлера на тавана. Той захранва освен хидромасажната вана, мивките в тоалетната и кухната, заедно със съдомиялната машина. Така, че ще икономисам малко пелети.

А онези "U"та не мога да ги снимам, че са в стените, но многократно ги откачах от серпентината на бойлера, източвах вода и буквално наводних плочата на тавана.
2v6 - майстор
s_s1 написа:
...
А онези "U"та не мога да ги снимам, че са в стените, но многократно ги откачах от серпентината на бойлера, източвах вода и буквално наводних плочата на тавана.
Че кой те е карал да ги откачаш от серпентината на бойлера :?

Щом си решил да слагаш 4-пътен вентил е трябвало изпълниш и схемата, която си намерил:

http://forum.napravisam.bg/viewtopic.ph ... 02#p543402

Работа по такава схема прави сигурно и бързо обезвъздушаване на малкия кръг.
s_s1 - специалист
2v6 написа:
s_s1 написа:
...
Че кой те е карал да ги откачаш от серпентината на бойлера :?

Щом си решил да слагаш 4-пътен вентил е трябвало изпълниш и схемата, която си намерил:

http://forum.napravisam.bg/viewtopic.ph ... 02#p543402

Работа по такава схема прави сигурно и бързо обезвъздушаване на малкия кръг.

Както вече писах разширителния съд и крана за пълнене на системата не мога да ги преместя без да разруша тоалетните на първия, втория етажи и банята, която е над тях на тавана.

Прикачен файл

IMG_20150129_214322.jpg
krasi92 - майстор
Май си имаме много автомати а слаби резултати.Това на снимката кои го сътвори.
s_s1 - специалист
krasi92 написа:
Май си имаме много автомати а слаби резултати.Това на снимката кои го сътвори.
Аз и помощници. Защо грозно ли е на външен вид, и/или нещо друго е сбъркано?
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "избор на циркулационна помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: