Най - вълнуващия въпрос зимно време.
milo65 - специалист
Ако правилно съм разбрал, зора е мониторинга върху горелките да е осъществим в реално време от всеки заинтересуван и да е видим в интернет пространството откъм важните параметри, за да е полезен за потребителите и майсторите, когато се налага...?
alex_serviz - специалист
milo65 написа:
Ако правилно съм разбрал, зора е мониторинга върху горелките да е осъществим в реално време от всеки заинтересуван и да е видим в интернет пространството откъм важните параметри, за да е полезен за потребителите и майсторите, когато се налага...?
Първата част от съждението ти е правилна, това е целта. Но не и мониторинга да е виден в интернет пространството за всички, интересуващи се. Естествено всеки потребител може да постне своите настройки. Ако желае , разбира се!
С други думи мониторинга постигнат с въпросната програмка е предназначен най-вече за собствена консумация на притежателя на горелката! :wink:
milo65 - специалист
Звучи много добре, дано да е осъществимо!
alex_serviz - специалист
milo65 написа:
Звучи много добре, дано да е осъществимо!
Какво значи за теб: "Дано да е осъществимо!"?
На 59 страница качих снимки. Там, където са правени записи през 5 сек, се вижда дата и час. masterpit също ви писа. Той го направи най-напред, че явно го "хапе кучето", та ме подсети и мен.
Ако още не ти се вярва, че е направено, ела до Видин и ще го видиш на живо.
Нямам интернет долу при горелката. Ако имах - всяка вечер, като слизам да изхвърля пепелта и да досипя пелети в бункера, не би било проблем да се свърже всеки желаещ ( и невярващ ), и да го проследи.
milo65 - специалист
Всичко чета, наистина внимателно! Не умаловажавам написаното от всеки в темата, просто не винаги всичко е разбираемо за мен...Ако имаш желание и време би могъл да обобщиш какво е нужно за мониторинг на горелката относно- хардуер, софтуер и т.н.- компютър задължителен ли е до горелката да има, или може и с другите wi-fi устройства, които бяха посочени...Бъди здрав!
i_minov - напреднал
alex_serviz написа:
Аз пратих на двама колеги на л.с., но не съм сигурен дали се е получило.
Пратете ми на л.с. имейлите си и ще ви я пратя!
Може ли и на i_minov@abv.bg
Благодаря предварително!
filmatoplo - майстор
:? Колега моляте убясни по нагледно свързването с нужните устройства ,там нещо като схема ,освен мониторинг ще може ли настройки по всяко време ,стоп пуск .
masterpit - специалист
http://www.naturela-bg.com/files/NPBC-V ... 1_5_BG.pdf това е директен линк за сваляне на ръководството за свързване и употреба на софтуера за мониторинг от сайта на "Натурела". Вътре е описано подробно как става свързването. Има една особеност при свързването. Софтуерът за мониторинг търси връзка само с COM1 на вашия компютър. Ако при вас вече СОМ порт №1 вече е зает връзката няма да се осъществи. Най вероятно контролерът е свързан на друг СОМ порт. Вие трябва да отворите Диспечера на устройства (Device Manager) и да проверите кой е номера на вашия СОМ порт. След това отваряте файла с име NPBC_Monitor.ini, намирате реда COM_PORT=COM1 и
променете цифрата 1 със съответната за вашия компютър. Запишете файла и стартирайте
програмата NPBC_Monitor.exe. Същото може да се окаже напълно задължително при условие, че ползвате интерфейсен кабел COM към USB.

:? Колега моляте убясни по нагледно свързването с нужните устройства ,там нещо като схема ,освен мониторинг ще може ли настройки по всяко време ,стоп пуск .

Настройките от меню "Setting" може да се гледат и променят но се запазват само при режим standby. Ако искате онлайн да променяте настройките: от подменю Status - State CH PRIORITY двоен клик. падащо меню където е AUTO или TIMER го променяте на STANDBY. Чак след като минат всички процедури по загасяне на горелката и инициализиране на надпис IDLE или STANDBY ще можете да запаметявате промени от меню Seting.
alex_serviz - специалист
milo65 написа:
...Ако имаш желание и време би могъл да обобщиш какво е нужно за мониторинг на горелката относно- хардуер, софтуер и т.н.- компютър задължителен ли е до горелката да има, или може и с другите wi-fi устройства, които бяха посочени...
Относно софтуер - необходима ти е програмката.
Относно хардуера:
При горелката трябва да имаш компютър с COM Port, плюс кабел за връзка между компютъра и горелката. Кабела е елементарен, описан е как се прави, може да се ползва и COM-удължител. Ако компютъра няма COM Port се ползва преходник USB/RS232.
Това ти е достатъчно за да свържеш горелката с компютъра. Съответно от компютъра да променяш параметри по нея, да я пускаш/спираш и да й следиш състоянието, както в момента, така и назад във времето. За да записва програмата трябва да се промени файлчето NPBC_Monitor.ini. Ако не се справите, пишете ми, ще ви изпратя мойто файлче. По-горе masterpit е указал как се сменя номера на COM Port-а, когато е различен от 1. Всичките тези неща са описани в ръководството на съвсем достъпен език, който не е разбрал нещо, да пита, всеки пуснал си програмката може да му отговори.
Вече, ако имаш и достъп до интернет на компютъра, свързан с горелката, можеш да се свържеш от друг компютър през интернет с първия компютър ( този, който е директно свързан с горелката ) и можеш от отдалечения компютър както да управляваш горелката ( пускане, спиране, промяна на параметри ), така и да проследиш работата й назад във времето.
Това е в основни линии.

И пак да кажа двете предупреждения, изключително важни според мен:
1. Не си променяйте, дори и да имате възможност софтуера ( фърмуера ) на горелката;
2. При свързване на горелката с компютър винаги поне едното от двете устройства да е изключено/угасено. Това важи и при разкачването им.
filmatoplo - майстор
:? Значи другия комп може да е и телефон с уай фай ,жалко че в гората няма интернет защото имам познат който иска да си следи горелката докато е на лов ,може и тая да стане знам ли. :wink:

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: