• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
kozl - майстор
fox_vt написа:
Пък и за налягане при тези вентилатори не се говори а само за дебит.
Е в това е заблудата, че всички се вторачили само в дебита, а дебита и налягането са неразделни. И вентилаторите имат (P-Q) характеристики.
lov - майстор
Точно само че аз горе от много акъл в опита си да обясня по простичко пропуснах да добавя и това.
thinkpad - майстор
Общо взето може едно PC да се охлажда само с вентилатора на процесора и вентилаторът на захранването. Оптимална конфигурация ми се вижда вентилаторът на PSU-то, още един монтиран по-надолу от него в кутията, на специално обозначените места и един монтиран долу отпред в кутията. Първият нагнетява хладен въздух, вентилаторът на PSU-то и този отзад изкарват горещият въздух отгоре.
Трябва да се вземе предвид дебитът и налягането на вентилаторите. :) В Интернет по тези въпроси има много информация.
fox_vt - майстор
Хора,при компютърните вентилатори е важен дебита и шума им,там налягане трудно ще създадат.Не случайно вентилатори създадени за голямо налягане са центробежни.В компютърната кутия се правят сметки по дебит плюс толкова-минус толкова и т н налягане там няма и не може да се създаде,и да има е пренебрежимо малко с такъв тип вентилатор и съответната мощност.
DundyTheCroc - майстор
Налягането че е малко, малко е, но го има и играе значение. При мен ако сложа парченце т. хартия на отворите на страничния капак и залепва, значи двата вентилатора, които смучат, си създават отрицателно налягане, колкото и да е малко.
kuger - майстор
Не съм чел цялата тема, нито ми е специалност, но обръщате ли внимание на температурата на манипулирания въздух? Това, че студения въздух е по-плътен, и при еднакви по параметри вентилатори, този, работещ със по-студен въздух ще има по-голям дебит? Точно по тая причина вентилаторите при колите ги поставят пред радиаторите /основно/.
Johny - майстор
fox_vt написа:
Не случайно вентилатори създадени за голямо налягане са центробежни.
Не случайно не си прав. Най-голямо налягане се постига при осевите вентилатори -многостъпални, с промяна ъгъла на лопатките и т.н..
fox_vt - майстор
Ай ся многостъпални :-D за самолетните турбини знаем :lol: Говорим за една перка :wink:
Johny - майстор
Канални вентилатори
Те са сред най-разпространените във вентилационните и климатичните системи. Представляват компактни съоръжения с много добри аеродинамични свойства и възможност за регулиране на мощността, което именно ги прави едни от най-често използваните в практиката. Подходящи са за нагнетателните и смукателните вентилационни системи с общо предназначение в промишленото и гражданското строителство. Характерна особеност на каналните вентилатори е балансираната работа, обезпечаваща ниско ниво на шум и вибрации, а следователно и дълъг срок на експлоатация.

Малки габарити - голям разход на въздух
Каналните вентилатори са два основни вида – осови и радиални (центробежни). Могат да бъдат още многостъпални, с лопатки обърнати както напред, така и назад, с едностранно или двустранно засмукване. Осовите канални вентилатори се използват предимно в неголеми системи. При сравнително малки габарити и ниски нива на шум, те са способни да осигурят голям разход на въздух – до 35 000 куб. метра в час.
А въобще говорехме за налягане.
За самолета си прав, само добави и многостепенния компресор отпред.
fox_vt - майстор
Съгласих се :partyman: Но компютърните вентилатори не са точно от такъв тип най малкото по мощност.Между другото това вентилаторите е доста сложна наука,и аз лично не мога да претендирам за кой знае какви познания :) Лично аз в компютърна кутия бих сложил еднакви по капацитет вкарващи и изкарващи вентилатори и поне един малък отвор ако е по херметична кутията за изравняване на баланса между изход и вход.

пп А темата беше за термопаста май :?
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Смяна на термопаста" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: