• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
agj - майстор
Имам много интересен проблем и ако успея с ваша помощ да го разреша ще съм много благодарен! Серпентината на картинките по долу е ремонтирана вече два пъти.А проблема е че след не много дълга употреба по серпантината се появяват язви и се пробива, в следствие на което течността от слънчевия колектор се смесва с водата в бойлера! Серпантината е медна а бойлера неръждаем .При първия ремонт в долния край на серпантината имаше две язви -запуших ги и така изкара малко повече от година и пак започва смесването на водите...!След което отново отворихме бойлера, този път имаше доста повече язви ,принудих се да сменя почти целия долен сектор от серпантината НО отново след около година ,пак се появяват язви и има пробив ....?!
Въпроса ми е какво причинява тези язви ?

Прикачен файл

DSC_0031.jpg

Прикачен файл

DSC_0032.jpg

Прикачен файл

DSC_0037.jpg

Прикачен файл

DSC_0038.jpg
Последна промяна от agj на съб яну 31, 2015 10:27 pm, променено общо 3 пъти.
ivanovbg - майстор
А бойлера от какъв материал е?
agj - майстор
agj написа:
Серпантината е медна а бойлера неръждаем .
Последна промяна от agj на съб яну 31, 2015 7:09 pm, променено общо 2 пъти.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами някаква електрохимична реакция. Чувал съм, че в неръждаемите бойлери много бързо заминават и нагревателите, ако са в медна тръба, затова слагат неръждаеми
agj - майстор
Това че бойлера е неръждаем ,според мен не би трябвало да е причина или поне да е основна причина!
Моя бойлер също е неръждаем и е с медна серпантина.Ползвам го вече около 10 години и проблем не е имало, НО загрявам водата само от камина !
Последна промяна от agj на съб яну 31, 2015 9:08 pm, променено общо 1 път.
ZEDYCUS - майстор
Лазар ти го написа.
електрохимична
Камината не е електрическа нали.
ivanovbg - майстор
Ако серпентината има електрическа връзка с бойлера реакцията е неизбежна. http://www.anteni.net/ionova/Korosia.pdf
Желязото има -о,44 волта потенциал, а медта + 0,337. Де факто си е жива батерия и анода се хаби повече. Отделно е възможно и някой от легиращите елементи да оказва още по голямо влияние за бързото изяждане на медта.

Смени я с неръждаема и няма да имаш вече проблем.
stamenov1 - специалист
В бойлера има ли аноден протектор.
ivanovbg - майстор
Ей затова не харесвам медта за водопровод. Няма начин някъде да няма допир с желязо и вече почваш да пиеш разтвор на меден хлорид. Нали се хлорира водата. :wink: А той е вреден при поглъщане. Дразни очите, дихателната система и кожата. Силно токсичен за водни организми, може да да причини дълготрайни неблагоприятни ефекти във водната среда. За справка http://chimspectar.dir.bg/_files/5095246.pdf
Чудя се на идиотите дето си слагат меден водопровод. :?
filmatoplo - майстор
И да не беше писал че бойлера е неръждаем щеше да позная ,нищо медно в него няма да отцелее .
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12

Тема "Язви по медна серпантина -Защо ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: