• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
agj - майстор
ZEDYCUS написа:
Лазар ти го написа.
електрохимична
Камината не е електрическа нали.
Нито камината е електрическа нито пък случай описан в първия ми пост има връзка с електрохимическа реакция !
Явно трябва да изясня че, серпантината която е с язвите е на един мой познат,... всъщност, при него серпантините са две -едната се загрява от котел а другата от слънчев колектор !Проблема е само при тази която е на слънчев колектор !В бойлера няма електрически нагревател.

При мен -серпентина е медна в неръждаем бойлер , който през зимата се загрява от камината на твърдо гориво, а през лятото от ел.нагревател - а аз проблеми нямам никакви !
agj - майстор
stamenov1 написа:
В бойлера има ли аноден протектор.
Не ,няма !Но както писах вече в бойлера няма ел.нагревател !!
ivanovbg - майстор
То проблема идва от солара. С какви тръби е изпълнена връзката м/у бойлера и панела? В солара евентуално има електрически пробиви. Я от помпата -тя е занулена, я от температурен датчик, я е замасена към гръмозащита ...Възможно е серпентината за солара да не е пасивирана. Възможности много.
А ти проблемите си ги пиеш. Прочети ПДФ-ите, особено последния.
:partyman:
agj - майстор
ivanovbg написа:
То проблема идва от солара. С какви тръби е изпълнена връзката м/у бойлера и панела? В солара евентуално има електрически пробиви. Я от помпата -тя е занулена, я от температурен датчик, я е замасена към гръмозащита ...Възможно е серпентината за солара да не е пасивирана. Възможности много.
До тук добре !Но дори и да приема че "проблема идва от солара" и по точно от електрическата част на солара -то защо тогава тоя проблем е само на едната серпентина ,и защо проблема е само в долната част на серпентината ?
Ясно е че серпентините ще бъдат сменени с неръждаеми, но ми се щеше да изясня причините за горепосочения проблем !
Честно да ти кажа ,много ми е трудно да приема че проблема идва от зануляване ,температурен датчик ,или от гръмозащита, още пък по невероятно ми е че има електрически пробив....!!
Последна промяна от agj на съб яну 31, 2015 10:15 pm, променено общо 1 път.
agj - майстор
Апропо ,как е вярно де се изписва думата :-серпАнтена или серпЕнтина ! :? Като се ровех из нета да търся инфо, забелязах че се изписва и по двата начина ? :rolleyes:
Последна промяна от agj на съб яну 31, 2015 10:51 pm, променено общо 1 път.
LazarGanev - "Велик майстор"
Да, и по двата начина е правилно
n.ganev - майстор
Това е доста срещано явление особено при т.нар кооперации. Познай ако на един от съседите бойлера му не е занулен добре / или ел. табло / до къде се стига? - Къртене на току що залепен фаянс и резултат - до 1 метър изпепелена поцинкована тръба. ЕЛЕКТРОЛИЗА!
ivanovbg - майстор
То електрически се тества лесно. Откачаш нулата от бойлера(помпата) и мериш м/у нея и бойлера(помпата). Внимавайки! :wink:

Това с долния край е интересно. Серпентината заварена ли е за бойлера? На фланци ли е? Топлата вода от къде влиза от солара - отгоре или отдолу на серпентината? При заварки и припоявания е възможно да се получат едни преходи подобни на елементи на пелтие. Тогава при загряване произвеждат ток и става електролиза. Не е нужно да е силен. Да пробва да размени местата тръбите към солара - горната с долната. То принципно къде е слабо там удря. Като приказката с овчаря:
Един овчар отишъл на лекар при някакъв професор. Прегледал го професора - здрав като бик. Попитал:
- Какви са ти оплакванията?
- Еми кат се нАпия не мога да ходя - краката ме болят.
- Не се коси мен пък главата ме боли и не мога да мисля.
- ААА ясно - казал овчаря - дека е слабо, там удря :wink:

stamenov1 - специалист
Анодната защита трябва да предпази медната серпентина ако я има, нейната роля е да неутрализира различните потенциали между различните материали. За това е и магнезиева. А в бойлера има ли някакви утайки в долната част като го отваряте?
ivanovbg - майстор
Погледни къде стои магнезия спрямо желязото и медта и виж кое ще предпази. А магнезия се използва защото съединяването на магнезия с хлора е даже много полезно, а не както на медта с хлора.

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12

Тема "Язви по медна серпантина -Защо ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: