От мобилни телефони до цифрови камери
kozl - майстор
Много сте линейни ама.............
Те 10 бройки:
Прикачен файл:
потенциометри.jpg
Прикачен файл:
Потенциометри_.jpg
Потенциометри_.jpg (54.22 KиБ) Видяна 3980 пъти
А сега ще чакам отговори, кой линеен и кой криволинеен и кой препил :?
hidrazin - майстор
ditronix написа:
Само ме изумява това 102! За сефте чувам така да се маркират потрнциометри! ...
Китайска му работа. Май и аз не съм срещал с такова означение. :?
kozl написа:
А сега ще чакам отговори, кой линеен и кой криволинеен и кой препил :?
A letter code may be used to identify which taper is used, but the letter code definitions are not standardized. Newer potentiometers will usually be marked with an 'A' for logarithmic taper or a 'B' for linear taper. Older potentiometers may be marked with an 'A' for linear taper, a 'C' for logarithmic taper or an 'F' for anti-logarithmic taper. ....
Използваш си спомените за руските потенциометри. :-D Там е обратно. И не само там, ама по принцип.
Не вярвам китайците да са ги означили като руснаците.
Така че най-сигурния метод - с уреда. По принцип няма утвърден стандарт, но масовото е А-log , B-lin.
:partyman:
kozl - майстор
Има и руски има и европейски. Но на всичките на снимката . а имам и още:
А=линеен
В=логаритмичен.
И по принцип, щом е от колонки за усилване на звука -желателно е да е логаритмичен.
hidrazin - майстор
Така е. Когато е за усилване трябва да е логаритмичен.
Относно означенията - защо не прочете цитирания текст на английски?
Older potentiometers....
Олдер също като тези от снимката. Стари като стария завет. Доста антична колекция. :-D
Ето ти още едно "разяснение":
буква А (кириллица, отечественный стандарт) или буква В (латиница, западный стандарт) соответствует линейной зависимости сопротивления;
буква Б (кириллица, отечественный стандарт) или буква С (латиница, западный стандарт) соответствует логарифмической кривой сопротивления;
буква В (кириллица, отечественный стандарт) или буква А (латиница, западный стандарт) соответствует обратнологарифмической зависимости сопротивления.
Ся китаеца какво и защо точно това е сложил - не мога да гадая.
Пък и затова хората си купуват уредчета. Определянето става за секунди.
egx - специалист
Еха колко много коментари. Принципно и аз от изчетеното си мислех, че щом е от колонки за усливане и намаляване е желателно да е логоритмичен, но не ми приличаше на такъв.

ditronix искаш ли още по-детайлна снимка на гърба ?

Измерих 1.28 със сонди поставени на 1 и 5.
Прикачен файл:
IMG_20150201_132015.jpg

За разпояване съм си харесал ей тази помпичка,но ще вида в магазина като отида.
http://vikiwat.com/vacuum-pompa-za-razp ... YL-10.html

Ще си взема малко флюсче на гел и имам един 60 W поялник, но с доста дебела човка и не знам дали да не го сменя.
Ще дерзая и ще тормозя.
Благодаря.
hidrazin - майстор
Предполагам че няма да му трябва по-детайлна снимка. :) Ясно се вижда че 3 и 4 на потенциометъра отиват към 6-ти и 7-ми крак на усилвателя.
Това са му и входовете. Значи трябва да е логаритмичен и не е задължително да е 1kΩ.
Ако ще ходиш до викиват, може да си вземеш един такъв потенциометър.
http://vikiwat.com/potenciometur-stereo ... roden.html
Поне доколкото съдя от снимката, ще ти пасне на мястото.

Изображение
ditronix - специалист
Ами да почвам по реда- исках снимка на гърба на потенциометъра, а не на платката. Да видя маркировката.
kozl, само толкова потенциометри ли имаш? :lol: Тези от снимката всички са европейски. Даже са от старите соц. Там означенията са ясни- А са линейни, В са логаритмични и С са антилогаритмични. Само че при японските и азиатските, американските също, съвпадение има само при антилогаритмичните- означават се с С. За линейните и логаритмичните означенията са леко разменени. А са логаритмични, В- линейни. Ся да те питам аз, на снимките има един чешки, третият от ляво на дясно на долния ред на първата снимка. Той според теб какъв е, че е означен с G?
Oбикновено действителното съпротивление на потенциометрите е по-ниско от обозначеното, та затова мисля, че е по-добре измерването да се прави след сваляне от платката.Тогава може да се провери и характеристиката- поставя се плъзгача в средно положение и се мери от него към двата края. Ако е линеен потенциометъра двете измервания трябва да са еднакви. Ако е логаритмичен- измерените съпротивления би трябвало да са в отношение примерно 20/80%. За мен озадачаващи са две неща тук- маркировката А102 и саммата стойност- 1К, ако наистина е толкова. Това, че чайника е сложил каквото е намерил в контейнера хич не ме смущава.
hidrazin - майстор
ditronix написа:
... За мен озадачаващи са две неща тук- маркировката А102 и саммата стойност- 1К, ако наистина е толкова. Това, че чайника е сложил каквото е намерил в контейнера хич не ме смущава.
Лека поправка - не А102 а В102. И на мен ми беше странно ама китайска му работа. Каквото е имал под навеса на колибата. :-D
kozl - майстор
ditronix написа:
kozl, само толкова потенциометри ли имаш? Тези от снимката всички са европейски. Даже са от старите соц. Там означенията са ясни- А са линейни, В са логаритмични и С са антилогаритмични. Само че при японските и азиатските, американските също, съвпадение има само при антилогаритмичните- означават се с С.
Ами аз писах един пост със снимка на свален потенциометър от сингапурски автокасетофон преди около 20-ина години и неговите означения с буквите съвпадат с писанията на Хидразин. Верно, че са дърти, купувани по време на соца, когато в нашата търговска мрежа се зареждаше предимно със соц производство. Ама като се замислих и аз се почуствах "олдер", докривя ми и метнах писаното в коша.
Проверих ги тези от снимката и писах в една табличка, но сега не е пред мен. Преди когато активно се занимавах с потенциометри, тези са ми останали. На някои от хях качеството им е гола вода. Стереото 100к, единия канал 68К, другия 96К. Там де единия е център, другия канал не е. И като си спомня купувам го за логаритмичен, излезе линеен или обратното или пък не намеря копчета по размер и туп в кутията. Години, години, бая са отлежали.
Така беше га мерак цареше.

Дърти потенциометри по снимката отляво надясно и отгоре надолу:
1. "TELPOD 2x100 kΩ B 489" не е линеен
2. "СП 30Г ИР8706 22КМ А1 0,25Вт" линеен
3. "RFT 47K62" линеен
4. "766 "щампа 1 в тръгълник със заоблени върхове" "щампа означение за потенциометър отгоре надписи ELP ΔOO" 10K1" линеен
5. "P7606 2x10KA 8807" линеен
6. "P7606 2xM10A 8409" линеен
7. "908 22К+" не е линеен
8. "TP169 50K/G 25B -4dB -X9" не е линеен
9. " rΩ 4К7А" линеен
10. "СП3-33-23 А0,25М10М Ѱ 8812" линеен
kozl - майстор
hidrazin написа:
само толкова потенциометри ли имаш?
Е не само толова. Имам и още, сбирщайн - демонтирарани и една кутия с плъзгащи се, но не я открих.
А на плъзгащите по спомени означенията бяха N за логаритмични.

Тема "Какъв е този потенциометър ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: