• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
boki123 - напреднал
Насочете ме къде да прочета и да се науча как се прави Г-образна сглобка от дървени летвички 1,5 на 1,5 см, с дибли така че да не се вижда нищо по сглобката. Искам да си направя клетка за амадините, ама да е красива от финни летвички и решетка от усукан тел. Скоро видях такава -много красива , но и доста скъпа.
Не мога да уцеля насрещните дупки все ми бягат с 1-2 мм и се разминава цялата сглобка-става много грозно на тия финни размери. Не искам да ги кова или да слагам видийки за да не се виждат.
Благодаря предварително.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
На точното място си. Просто почвай да четеш
Илчо Илиев - майстор
boki123 написа:
Насочете ме къде да прочета и да се науча как се прави Г-образна сглобка от дървени летвички 1,5 на 1,5 см, с дибли така че да не се вижда нищо по сглобката. Искам да си направя клетка за амадините, ама да е красива от финни летвички и решетка от усукан тел. Скоро видях такава -много красива , но и доста скъпа.
Не мога да уцеля насрещните дупки все ми бягат с 1-2 мм и се разминава цялата сглобка-става много грозно на тия финни размери. Не искам да ги кова или да слагам видийки за да не се виждат.
Благодаря предварително.
За да направиш такава сглобка, с дибли , ще трябва много точно да разпробиваш детайлите..
Има и други варианти, като най-лесния е направо да ги слепиш,а ако имаш опасения,че може по някакъв начин да е проблем лепене, може да си направиш ''винкел'', стига да имаш поне циркуляр......
mavryt4o - майстор
аз си направих за канара само от дърво и лепило доста играчка но се оказа че в дървото се въдели гадинки и не било подходящо ще снимам ако искаш да добиеш представа
mavryt4o - майстор
boki123 написа:
Благодаря предварително.
снимай тази ,,доста скъпата'' да видим адже ба за какво става въпрос
griffin - майстор
Колега не знам с какви инструменти разполагаш, но защо не опиташ така наречения "half lap joint" може да се направи на ръка и ще се напасне по лесно от диблите. Ето едно видео [youtube]http://youtu.be/esy25rsWtl4[/youtube]. Може и нациркуляр ако имаш.
boki123 - напреднал
Циркуляр нямам , имам зеге професионално,винтоверт,стяги , пили ,пасвател и от този род домашно хоби инструменти. Не се занимавам професионално, а само за удоволствие. Имам и време и желание да се науча.ще намеря снимките да ви покажа.
griffin - майстор
С пасватела и едно длето ще стане разгледай клипа дали ти харесва какнизглежда сглобката просто.
boki123 - напреднал
Видях я продавалника , но са я продали. За клетката става въпрос.
Изгледах клипа който си ми препоръчал колега. За мен той е просто непостижим,повечето от термините които е използвал майстора са ми абсолютно непознати-звучат ми на китайски. Аз съм достатъчно умен за да проумея , че никога няма да мога да се справя с нещо подобно , затова и нямам намерение да се опитвам. Това е зе мен висш пилотаж откъм умения.
Жалко , мислих си че няма да е чак такава философия , ама явно ,,съм объркал рейса''.,а така ми се иска да създавам красота.
griffin - майстор
Няма висш пилотаж колега :) погледни снимката и направи така Изображение
вземи двете летви които искаш да съединиш и виж колко им е дебелината, раздели я на две и с пасватела резни края на всяка летва както е показано на снимката напреко на влакната, след това с длето успоредно на влакната дозачисти сглобката така че да стане относително равна, аз обикновенно като режа с триона си оставям малко разстояние и с длетото го дооформям после. С такива сглобки си спомням че в училище правихме стойки за елхи като бях 5-6 клас някъде, тогава едва ли не всички пипахме ръчни инструменти за пръв път.
  • 1
  • 2

Тема "Г-образна сглобка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: