• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 12
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
agj - майстор
LazarGanev написа:
. Проблемът е, че тази тръба е мека и гъвкава и за да стои във вид на серпентина трябва да се укрепва
Точно това може би ще проблем, още повече пък че серпентините в случая трябва да са две!
Освен това -това подвързване с тия холендрови гайки не ми се вижда много добра идея да остават вътре в бойлера ! Ако в край на гофрираните тръби може да са заваряват неръждаеми накрайници с резба ще е добре....?
LazarGanev - "Велик майстор"
Чувал съм да се запояват медни парчета със сребърен припой
idealist - специалист
На времето (преди повече от 30 г.), за да не се пробиват ел. нагрвателите в неръждаемите бойлери
(тези, които имахме възможност да си ги правим) поставяхме гайки от черна стомана във водосъдържателя. По този начин (изключително евтин и ефикасен) неутрализирахме вредната електрохимична корозия.
filmatoplo - майстор
Най добър и бърз начин е чрез скоби Пвц захванати една за друга -образува се права линия от скоби в които само втъкваш неръждаемото гофре -така се прави масово в купешките скъпи буфери и латентни акумулатори, успех.
mir4oto - специалист
Филма, би ли обяснил и по възможност показал с някаква картинка това със скобите.
Защото от две седмици го мисля, как по-точно да сложа не една,а две серпентини в бойлера, който също е от неръждавейка. Дори обмислях да го отворя и да монтирам истински серпентини а не тия изчекнати истории на фланец, но като теглих калема, сметката се оказа доста солена за 1 метър заварка и изпитване.
Energyx - специалист
Според мен има проблеми със заземяването и зануляването на ел. инсталацията на сградата или мрежата наоколо. В много случаи водопроводните инсталации и отклонения към главния водопровод на потребителите служат като естествен заземител /особено ако са метални, ако не-чрез проводимостта на водата, а тя е висока най-малко от хлорирането/, който върши работата на неизправните или липсващи заземления и прекъснати нули на местния обществен доставчик ЧЕЗ, ЕОН и т.н. Разпределението на ел. потенциалите става непредвидимо. Интересно е на тоя бойлер ако се сложи дефектно-токова защита, какво ще е поведението и. Моят съвет е да се провери зануляването и заземяването на главното табло на сградата. Най-простото е с един мултицет да се премери напрежението между една чешма и нулата на близкия контакт. И да не е бойлер, нали помпите се зануляват-пак има ток ? :wink: Толкова чести проблеми само от електрохимична несъвместимост на материалите-съмнявам се :?
saraneron - специалист
+1 .Долната часе на серпентината е най-близо до нагревателя и тоците като цяло.Виждал съм така нацвъкана тръба на 40 годишна инсталация на топлата вода в мазето на зграда ,демек на сухо място!Бойлерът е на газ, на 30 метра от там и по цялата тръба язви!????Може да е и химическа корозия и калпав материал ,но тръбата за студената вода беше сръвнително в добро състояние???????Високата температура може да се разглежда и като катализатор на процесите!Какви колектори се ползват като модел в тази система и каква е системата?При определени условия с вакумни колектори и затворена систена с пропилен гликол може да се достигне и 200градуса по целзии в серпентината без системата да заври!
ivanovbg - майстор
mir4oto написа:
Филма, би ли обяснил и по възможност показал с някаква картинка това със скобите.
Защото от две седмици го мисля, как по-точно да сложа не една,а две серпентини в бойлера, който също е от неръждавейка. Дори обмислях да го отворя и да монтирам истински серпентини а не тия изчекнати истории на фланец, но като теглих калема, сметката се оказа доста солена за 1 метър заварка и изпитване.
Колко сантиметра се прави шеф с 1 електрод? Имам един бойлер от неръждавейка ф80 см. около 400 литра, та да си направя сметка струва ли си да се отваря да му сложа серпентина.
krasi92 - майстор
Energyx написа:
Според мен има проблеми със заземяването и зануляването на ел. инсталацията на сградата или мрежата наоколо. В много случаи водопроводните инсталации и отклонения към главния водопровод на потребителите служат като естествен заземител /особено ако са метални, ако не-чрез проводимостта на водата, а тя е висока най-малко от хлорирането/, който върши работата на неизправните или липсващи заземления и прекъснати нули на местния обществен доставчик ЧЕЗ, ЕОН и т.н. Разпределението на ел. потенциалите става непредвидимо. Интересно е на тоя бойлер ако се сложи дефектно-токова защита, какво ще е поведението и. Моят съвет е да се провери зануляването и заземяването на главното табло на сградата. Най-простото е с един мултицет да се премери напрежението между една чешма и нулата на близкия контакт. И да не е бойлер, нали помпите се зануляват-пак има ток ? :wink: Толкова чести проблеми само от електрохимична несъвместимост на материалите-съмнявам се :?
Човека е написал че няма нагревател и ДТЗ явно отпада. По вероятно висока температура от солара е проблема който би се решил с неръждаема серпентина.
mir4oto - специалист
Не се прави с електрод, а с тел и аргон. Не е скъп добавъчният материал а услугата, около 1,50 лв/см, сам сметни колко пари ще дадеш :lol:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 12

Тема "Язви по медна серпантина -Защо ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: