От мобилни телефони до цифрови камери
bobko - специалист
Здравейте,имам един измервателен уред който закупих преди 2-3 години работеше коректно,но в един момент нещо стана с него и вече не работи както трябва,а именно не отчита ток и мощност.От всичко което отчита е само напрежение.Имам слаби познания по електроника и срещам трудност в ремонтирането му.Въпросът ми е може ли някой от знаещите тук в форума(а те не са малко) да каже къде може да е проблема.Нямам схема на уреда,но прилагам снимки за ориентир за марка,модел и т.н Ще бъда много благодарен ако някой ми съдейства за ремонта му.
Изображение
Изображение
petkomz - специалист
Гледам че има батерия, ама надали е проблема от нея. Все пак можеш да я замериш и евентуално замениш с нова.
kuger - майстор
Имам го същия, направи същия, или подобен проблем. След огледа на платката го сглобих и захвърлих някъде. След време реших пак да го пробвам, ами, тръгна си като пич. Явно нещо беше се побъркала електрониката , от пик в мрежата.
shadow__01 - майстор
А големия жълт кондензатор дали не му е намален капацитета? Филтриращия кондензатор след диода?
bobko - специалист
Батерията не ми се вярва да е от нея.Когато го включа за повече време и след това го извадя от контакта батерията се е заредила и държи известно време и изгасва,което е нормално според мен.Измерва напрежение,но ток не може да измери,а след като ме може да измери тока то и другите не ги смята мощност,изразходвани кв/ч. и др.В момента може да се ползва само като волтметър.Възможно ли да е левият променлив резистор?Ще замеря вълтият кондензатор да видя да не е пък той.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Малко по ясни снимки - фронтално и обратно откъм пистите ако може.
Отчита напрежението - ок.
А като включиш духалка на 1 в него, работи ли духалката?
todortv - майстор
Аз не бих пипал тримерите. :-D
Как са спойките на шунта?
Какво пише на това жълтото, последователно на шунта?
Имаш ли уред?
bobko - специалист
Имам уред.Замерих големият жълт кондензатор неговата стоиност по надписа е 0,33 микрофарада а с уреда измерих 0,28 микрофарада.Смених електролитния кондензатор който е 470 микрофарада на 16 волта ефект никакъв.Вече въртях тримерите според мен единият десният е за до настройка на показанията за напрежение,а другият според мен е за тока (не съм сигурен)Спойката на шунта според мен си е доста добра.На китайците не им се е давало още пари и вместо предпазител който е предвиден са сложили директна възка :) Ще видите на снимките.Ето две снимки.
Изображение
Изображение
bobko - специалист
todortv написа:
Аз не бих пипал тримерите. :-D
Как са спойките на шунта?
Какво пише на това жълтото, последователно на шунта?
Имаш ли уред?
Като включа отоплителен уред около 1,2киливата той работи меря му тока с дицеклещи 5ампера и нещо а на дисплея не отчита само нули.Ето снимка на това жълтото дето е последователно на шунта.
Изображение
nikolovvd - майстор
Измери напрежението на акумулаторната батерия 3.6V 40mAh при включено и изключено положение.

Тема "Измервателен уред не отчита ток.Къде е проблема?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: