Най - вълнуващия въпрос зимно време.
N.Petkov - специалист
Опитах да сваля уплатнението но то е залепено със някъкав силикон който все още е мек а нямам такъв зада го залепя ако не е добхр резултата и затова си го оставих както си е.
Но схванах цаката как да не се опушва стъклото-трябва да се поддържа висока температура в камерата. Като се добавят нови дърва оставям клапата на комина отворена докато хубаво се разгорят и след това я притварям на две трети, а тази на входящият въздух винаги е отворена, така температурата на горене е висока и стъклото не се зацапва.
Когато си лягам процедурата същата но след като се разгорят дървата затварям и двете клапи, така притокът на кислород и тягата на комина са минимални и ддърсата тлеят и сутринта стъклото е опушено
scorp - напреднал
Имам камина с водна риза и вертикално отваряне на вратата. Всъщност водната риза е разположена само отгоре, отстрани и дъното вътре е облепена с вермикулит или там както се нарича този специален материал (много лек, светло бежов с шарки на вафлички) и с някакво японско стъкло (поне така казаха).
Стъклото си е доста голямо. Интересното е, че при първоначално запалване и стъклото и този материал, особено ако се допира дърво се опушват но разпали ли се камината и особено ако има много жар - всичко побелява, а стъклото се самочиства. Поради спецификата на отваряне и необходимостта от луфт не мога да "задуша" камината, т.е. винаги си има приток на въздух. Може би това е причината за чистата камина отвътре и по стъклото. :?

П'С: Балдъзата ми има камина с водна риза но с нормално отваряща се врата. Още като нова се опушваше стъклото след известно време. Чистеха я с пепел от камината и надраха стъклото. Сега се зацапва веднага при запалване. Не ползвайте пепел, защото в дървата има малки прашинки и песъчинки. Драскате си стъклата !
Здравейте! Аз се топля с камина на дърва "металик" много съм доволен, пущината грее страхитно. Стъклото ми се упушва сравнително бързо, но за почистване ползвам обикновен домакински обезмаслител. Пръскам и забърсвам с кухненска хартия.
infomar
По-горе ви казаха от какво се опушва стъклото и го потвърждавам.

При палене на печката докато не изгорят подпалките и не стане жар, оставяйте клапата за въздух напълно отворена, след получаване на жар, поставяте нормални дърва за горене и притворете клапата колкото си искате. Така няма да има опушване на стъклото, но ако с паленето притворите въздушната клапа, то ще се опуши веднага.
Поне при мен е така.
Ако го почиствате веднага сутрин преди палене, лесно става с гъбичка за чинии и обикновена вода - намокрете го и го оставете няколко минути мокро.. после просто го забършете с гъбичката.
Вече 4-5 години никакъв проблем...

Тема "Защо се опушва стъклото на камината" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: