• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
h_e - специалист
Tsilkov написа:
Найлона също е паробариера , но има недостатъци: лесно се къса , трудно се лепи по снадките с тиксо и силикон (това май е най-големия минус) и не се продава на широки парчета. По-добре дай 1-3 лв./м2 и си вземи истинска пароизолация.
Vario-то за нашия сравнително сух климат не му виждам смисъла. Ти ако цяла зима ватата ще ти е мокра и ще чакаш лятото да се изсуши, то за каква ти е ползата от нея.
Долния ред греди под основните го обърни на 90 градуса за да намалиш термомоста и да "вкоравиш" конструкцията.

Ето така:
Изображение
ааа, да, аз просто сложих найлона в калкулатора, за да проверя нещата как изглеждат, не че ще слягам найлон наистина, незнам в калкулатора кои са пароизолациите (засега) :)

Проблема, който боря, е мокрене през лятото. Ако вътре има климатик, тогава посоката на парата се обръща и тръгва към вътрешността. Не ми е ясно ще може ли да изсъхва при този вариант. Малко странно звучи, лятото на 35 С да не може да изсъхне, но конденз определено може да се получи. Като дам 33С навън при леко по-влажен въздух отколкото е вътре:
Прикачен файл:
r_liato_condenz.jpg
Иначе за скарата с контралетви, не мога да видя картинката, но се досещам да я размина на 90 градуса с основните ребра.
Фитилчо - майстор
Фитилчо написа:
Aз мога ли да извадя половината дъски от дъсчената обшивка тогава? :?
h_e - специалист
Фитилчо написа:
Фитилчо написа:
Aз мога ли да извадя половината дъски от дъсчената обшивка тогава? :?
Ами излиза, че да :) Цилков, казва че те играят роля само да се разхождат по тях докато работят. Калкулатора показва, че колкото са по рехави, толкова по добре се вентилира, то това е доста очевидно де :) Но се вижда и друго, че си има граница, т.е. в един момент няма смисъл да са съвсем раздалечени, вентилацията е налице така или иначе.
Фитилчо - майстор
Мен ми е да спестя един кубик дъски по принцЕп :lol:

А тези, които ше се разхождат по покрива докато го правят съм АЗ :roll:
8180 - майстор
h_e написа:
Значи да слагам найлон и да не го мисля. Вариото го смятах за лятото, когато потока е обратен, да може стената да съхне навътре.
Т.е. да предположим, че има климатик вътре, тогава парите отвън ще атакуват навътре, и ако не съм с варио мембрана ще кондензират по найлона.
Колега,
Мисля не съм се включвал в темата ти, но черното съвпада с моите ЛЮБИТЕЛСКИ проучвания.
Новата тенденция (зад океана) е да се ограничават в ползването на ТОТАЛНИ "паробариери" (найлон), точно поради упоменатите от теб съображения. По техните терминологии, тенденцията е да ги заменят с подходящи "паропрегради" или "Варио".
Не знам и нямам вяра на "Варио" продуктите, но ако всичко е така, както ги рекламират, це`лят точно този проблем - съхненето, ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, че омокрянето през зимата е в допустими стойности за материала (вата в случая - капризна).
Разгледай по-внимателно и БГ варианта на калкулатора за по-добра ориентация (евентуално) в материалите на нашия пазар.
Калкулаторът ВЕРОЯТНО (твърди се) отчита тези два противоположни процеса - някъде има таблици с месечното състояние на нещата и (ако са верни) може да се ориентираш с няколко (изчислителни) проби и грешки. Не мога да твърдя засега как се справя с вентилационните междини, които намирам за доста полезни по въпроса.

Зад океана тенденцията е, за дървени къщи и покриви, да запазят максимално паропропускливостта. Тук имаше един проектант, който твърдеше, че е достижимо Sd на обвивката от порядъка на 5-6м, което е супер. Остана открита тази дискусия - преди появата на този калкулатор беше, а и не е много интересна за нашето (масово) монолитно строителство.

За съжаление, в БГ разчитаме основно на данни от ТЪРГОВЦИ и такива, относително прецизни сметки са доста рискови за да станат масова утвърдена практика.
Не ти помагам особено, но подозирам сроден на моя интерес. При конкретни въпроси, мога да изровя литература (на английски основно). НО, напълно възможно е да чета само ЕДНА ШКОЛА (попаднали ми в Нета автори)! От друга страна, самите те еволюират и ми вдъхват доверие.

Успех!

П.П. Според мен, БГ школите и автори са доста ненадеждни. Факт е, че през "соца" купувахме овлажнители или слагахме тави по радиаторите в панелките, а сега всеки трети се оплаква от конденз и мухъл в сгради с Акт 15/16, изпълнени с най-модерни материали и Нормативи. :?
Последна промяна от 8180 на вт фев 03, 2015 1:22 pm, променено общо 1 път.
h_e - специалист
Фитилчо написа:

доколкото разбрах, може даже и без обшивка, но малко ми е притеснително, да няма нищо "твърдо" което да пречи на ватата да се изтърбуши. Иначе, да, ако може защо да не спестиш от материал :)
8180 - майстор
h_e написа:
доколкото разбрах, може даже и без обшивка,
Нещо ме изпревари докато "творих" по-горе.
Обшивката е въпрос (друг) към конструктори, ако и дали е необходима - техните калкулатори са ДРУГИ.
Последна промяна от 8180 на вт фев 03, 2015 1:29 pm, променено общо 1 път.
Фитилчо - майстор
h_e написа:
Фитилчо написа:

доколкото разбрах, може даже и без обшивка, но малко ми е притеснително, да няма нищо "твърдо" което да пречи на ватата да се изтърбуши. Иначе, да, ако може защо да не спестиш от материал :)

Като правя Joist-ите, може да им навия куки и да пусна осморки от сезал :-D така, че няма да провисва :butthead:
h_e - специалист
8180 написа:
h_e написа:
доколкото разбрах, може даже и без обшивка,
Нещо ме изпревари докато "творих" по-горе.
Обшивката е въпрос (друг) към конструктори, ако и дали е необходима - техните калкулатори са ДРУГИ.
Да, явно конструкцията и топло+паро+въздухопоток параметрите са отделни неща, които обаче се "засичат" в конкретното изпълнение. Затова, каквото и да натворя, смятам да мине окончателен преглед пред съответните спецове.

Например, това за което с Фитилчо сега се чудим, е въпрос който трябва да учете няколко важни неща. Аз през цялото време се опитвам да осигуря и херметичност на пакета. Т.е. да няма въздушни течения, които да обдухват елементите, защото няма смисъл, яко сме направили идеална изолация на теория, а на практика влагата се промъква дирекно заради течение.

Друго, ако духне, както тия дни се случи, трябва да е гарантирано, че ватата няма да бъде засмукана заради подналягането. Все едно да се разхерметизира кабина на самолет. Явно за тоя случай, трябва ватата нещо да я държи здраво на мястото й.
Фитилчо - майстор
Фолиото отгоре я държи здраво. Ако ти е проблем, пусни един сезал и отгоре и си готов :razz:
Опънатото фолио отгоре,хванато от контра летвите я държи достатъчно здраво.

Отстрани ще затвориш откъм ската с челна дъска, пак е затворено. Странично joist-ите я запечатват :?
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

Тема "малка дървена къща - въпроси" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: