От мобилни телефони до цифрови камери
a_nikolov - специалист
Колеги имам усилвател, който работи на 9V. Използвам за захранване адаптер 12V от време на време и 9V 250 mАh NI-MH батерия. Искам да го използвам с адаптер когато е възможно и на батерия ако се изнася навън. Докато работи на адаптер батерията да зарежда.
Имам следната схема за захранване.
Въпроса ми е достатъчна ли е тази схема да зареди правилно батерията без да я повреди и когато адаптера не е включен захранването да бъде от батерията.

Прикачен файл

9v ups.jpg
9v ups.jpg (19.64 KиБ) Видяна 3894 пъти
DMN - майстор
a_nikolov написа:
Въпроса ми е достатъчна ли е тази схема да зареди правилно батерията
Така както ти е схемата - няма да я зареди. За да се зареди батерията тя трябва да достигне напрежение около 10.2V, а по тази схема не виждам това да стане.
Каква мощност ти е усилвателя - така като гледам захранването, едва ли ще е е по-малко от 2 по 100вата(шегувам се, но да беше го уточнил).
Адаптера ти какво напрежение(стабилизирано 12V ли е) и ток дава?
miroton - майстор
Смени ценера с 11 волтов
a_nikolov - специалист
Адаптера е обикновен китайски. На корпуса е обявено 12V, 500 mА Мисля да поставя схема 7812 и допълнително филтриране за по сигурно. Усилвателя е доста мощен (цял 1W :o).
За ценера не бях сигурен защото никъде не мога да разбера с точност колко трябва да бъде напрежението при напълно заредена батерия. Схемата е от интернет и там стойността беше 9.1V.
a_nikolov - специалист
Схемата работи добре. Приблизително за около 3-4 часа батерията би трябвало напълно да се зареди. Поставих ценер на 11V, но още не съм зареждал батерията до край. Притеснявам се да не се получи презареждане. Ценер със стойност от 10,2V или 10,5V нямаше днес когато търсих в магазина.
miroton - майстор
След 1н4001 колко волта имаш?
Ако имаш повече от необходимото напрежение слагай след 1н4001 последователно диоди до като не ти се получи желаното напрежение.
a_nikolov - специалист
Ще погледна и това.
Искам да допълня схемата. Ще поставя светодиод за заредена батерия. Диода ще светне при достигнати 11V. Втори светодиод за разредена батерия. Ще светне когато напрежението върху батерията стане около 8,4V и ще спре да свети когато се покачи.
Само дето за последното не съм сигурен дали трябва да е на това място в схемата.

Прикачен файл

9v ups3.jpg
9v ups3.jpg (23.29 KиБ) Видяна 3746 пъти
pansim - майстор
Защо никой не се сети да види какъв тип е акумулаторната батерия?
Никел-металхидридните акумулатори не се зареждат ДО определено напрежение. Те се зареждат или с определен ток за определено време, като НЕ се следи напрежението, или се следи Промяната /падането/ на напрежението с няколко мВ в края на заряда.
Това което виждам, може да служи за ограничаване на заряда с цел да не се надуят клетките вътре, но в никакъв случай, не може да се нарече оптимално зарядно устройство.
a_nikolov - специалист
E, това мога да кажа, че не го знаех. Не съм на ясно с акумулаторите. Затова има форуми, като четеш да научиш.
От това, което видях вчера докато чаках да се зареди батерията до към 10V и след това докато тествах усилвателчето честно казано съм доволен. След като прочетох поста на колегата pansim предполагам, че схемата трябва ще е по сложна.
DMN - майстор
pansim, прав си разбира се. За батерията не съм питал, защото предположих, че е Ni-MH, сигурно 99% от тези батерии сега са такива. За падането на напрежението в края на заряда - също е така. Но нали се сещаш, че автора едва ли ще седне да си прави такова умно зарядно в случая. Затова му предложих компромисния вариант да осигури поне 1.45V на елемент, които обикновено са 7 в такива батерии. Другото, за което се сетих е и мемори ефекта, макар че съвременните батерии казват, че го нямали този проблем, тъй като батерията най-вероятно ще работи в непълен цикъл заряд/разряд, а и когато усилвателя работи с друго захранване батерията ще стои постоянно в подзаряд, което също не е много добре. Така че недостатъци има, но автора нека опита - нали все пак е в духа на форума :)

Тема "9v захранване с адаптер и резервна батерия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: