• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 12
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivanovbg - майстор
Така е, но турбулатора се слага аксиално, а не радиално. Доста менте радиаторчета за парно на коли съм сменил заради липсата на тези турбулатори и затова повдигнах въпроса. В джобчетата на гофрето водата се върти и не се сменя бързо. Иначе по голяма площ има - няма спор.
Andri01 - майстор
Гофрираната неръждавейка Не е спираловидна!
ivanovbg - майстор
Ето това имам в предвид
Изображение

И на който му се гледа https://www.youtube.com/watch?v=r3aqHbD-O9E
Andri01 - майстор
Аз поне не вързах,какво общо има обтичането с въздух при този случай и възходящото движение на топлата вода покрай гофрираната серпентина във бойлера ?
ivanovbg - майстор
Еми виж митоловците - там пробват във вода едно пикапче играчка и помисли :wink:
Andri01 - майстор
Спирам със този безмислен спор! Последно: прочети какво съм написал в 10.41ч. днес!
ivanovbg - майстор
А за какво спорим , ако не е тайна? :?
Моето мнение е , че при гладка тръба топлообмена е по голям отколкото при гофрирана със същата дължина и същата скорост на флуида, въпреки по голямата площ.
Иначе прочетох какво си писал още преди, но и в това е същността - при водата този ефект на завихряне е при по ниска скорост поради причините дето си написал.
Andri01 - майстор
Значи това,че при гофрата се увеличава площа ,според тебе няма значение за топлообмена? Най-малкото ме звучи несериозно,да не кажа нещо повече! Че и това завихряне :? :-D
ivanovbg - майстор
Има значение разбира се, но вредния ефект според мен го надскача.
шоп - майстор
Хора...зарежете го топлообмена. Дали е повече или по-малко...ами с 50 см по-дълга гофра за 3 лв ще се реши проблема.

Важното е друго. Времето и лекотата за изработка. Гофрето го навивам на ръка и работя с 2 ключа и бормашина.

Само, който е свивал серпентини на ръка, без струг от неръждаеми или черни тръби знае за какво говоря. Мъка, пречупване, пасък, дорник, какво ли не. Така се правеха серпентини преди 20 години.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 12

Тема "Язви по медна серпантина -Защо ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: