• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
шоп - майстор
Аз също гипскартона само на дървени скари го ловя. Друг е въпроса, че в Бг е трудно да намериш сух прав мятериал. Преди 1 година в баумакса имаше перфектни греди 50х50х4000 на пакет от 100 бр цената бе малко над 500лв. Взех няколко пакета... перфектни греди внос от Германия. Сега ме е яд че не купих повече....вече ги няма.
Tsilkov - майстор
То и в цяла Америка така правят ама :lol: Шегата на страна, но окачвачите (не знам точно какво им е наименованието) за които се хващат металните профили дават възможност за обиране на деформации като натрупа сняг например. Също ако се лепнекартона на долния ред греди заради ел.инсталацията на лампите трябва да се дупчи паромембраната което си е абсурд.
8180 - майстор
Евала Момчета,
Градивна и смислена дискусия сте оформили. =D>
Да, навън си купуват дърв. материал по Номенклатура - стандартизирано. В строй-бакалията - дай три летви за .... - всяка с печати, че е по СТАНДАРТ!

Да вметна - въздухонепроницаемост "белите" постигат основно с външното фолио - който е опитвал да облепи кутийка отвътре и отвън ще е усетил разликата. В сайтовете за Тивек съм срещал доста подробно и нагледно.
От своя страна неконтролираното преминаване на въздух през/във ограждащата конструкция, освен топлина, може да пренесе огромно и концентрирано количество влага и да компрометира ватата и конструкцията.

Малки отвори (дефекти в паропропускливостта) не са особено страшни - дифузията работи през м2, ако въздухът е спрян с външното фолио.
Въпреки това, не е лошо да се предвидят мерки за уплътняване на по-сериозни отвори в пароизолационното фолио (контакти и др.) с прецизно премисляне/четене.
По отношение на въздуха ватата (сама) почти не върши работа.
Хубаво е да се внимава с въздушните междини, примерно зад картона - там биха могли да се образуват "комини", които да отведат топлина и влага чак до билото на покрива. По-мераклиите полагат вътрешното фолио преди монтирането на покрив/етажна "плоча" за да прекъснат тази връзка - замятат фолио под горните ребра, което после лепят към вертикалното. Някои ползват метални кутии за контакти, ключове, лунички с уплътнени (силикон, течна гума) входове (евентуално метални гофрета) за инсталацията. Не е много популярно у нас и в съседна тема Колега съобщава за "духащи" контакти в тухлена къща. :?
Още по-мераклиите предвиждат и междуетажна противопожарна бариера там (между етажите), за което има резон в дървена къща.

Сори за многословието. :)
h_e - специалист
8180 написа:
Сори за многословието. :)
Мисля, че каза доста полезни неща и многословието е даже препоръчително :) Мерси !

Tsilkov написа:
На кое да няма ръбове? Скарата която гледаш от снимката напрактика крепи здраво ватата между горните ребра.
Цилков, аз нещо не мога да я видя снимката, която приложи. Би ли я пратил още вднъж, моля?
Фитилчо - майстор
Апропо искам да вметна, че дъските които взех, бяха вярно малко по скъпи от кофражни дъски, но бяга добри и прави.
Позволиха ми да да си ги избирам една по една. Прецаках се само с едни с повечко чворове, но вече зная... :roll:

Размер 140/30/4000

Изображение
h_e - специалист
Фитилчо написа:
Апропо искам да вметна, че дъските които взех, бяха вярно малко по скъпи от кофражни дъски, но бяга добри и прави.
може би ще е полезно да споделиш откъде ги спазари ?

иначе, по съвета на 8080 реших да прегледам tyvek и намерих интересно четиво:
http://www.dupont.co.uk/content/dam/ass ... -Roofs.pdf
Фитилчо - майстор
Вадим ме прати там.

На излизане от София, на светофара на поделението на Баретите има склад за дървен материал. От там го взех.

Мога да снимам визитката довечера , фирмата май се казваше Фатме :roll:
Tsilkov - майстор
h_e написа:
Цилков, аз нещо не мога да я видя снимката, която приложи. Би ли я пратил още вднъж, моля?
Тя е линк - не знам как да кача снимки директно във форума.
8180 написа:
От своя страна неконтролираното преминаване на въздух през/във ограждащата конструкция, освен топлина, може да пренесе огромно и концентрирано количество влага и да компрометира ватата и конструкцията.
То нарпаво и сняг може да си вкара при обдухване.
8180 написа:
Някои ползват метални кутии за контакти, ключове, лунички с уплътнени (силикон, течна гума) входове (евентуално метални гофрета) за инсталацията.
Според мен ел.инсталацията трябва да си минава преи паропреградата. Не че няма решения ама в една къща има поне 80 контакта и ключове и още сума ти разклонителни кутии. Ако очакваш, че силикон/гумено уплътнение между кабел и деформируема преграда ще си върши работата 50 години напред за съжаление няма да се случи :sad:
8180 написа:
в съседна тема Колега съобщава за "духащи" контакти в тухлена къща. :?
В моя блок е точно така :axe: Там обаче проблема е основно заради неуплътняване на входните канали+немърливо зидане - също голям проблем.
h_e написа:
да споделиш откъде ги спазари ?
И какви пари?
Фитилчо - майстор
Пари няма да е коректно да кажа, извинявам се :| не ми се сърдете. Под 300 лева все пак. Докато товарех, дойдоха някакви хора и им каза 5 лева на дъска, 72 дъски в кубик :?

Гледах една снимка и ми дойде идея.

Снимката е тази

Изображение

По този начин ще се запечата прекрасно фолиото. Освен това, инсталацията може да се пусне в тези междини зад картона и над фолиото :razz:
шоп - майстор
Фитилчо написа:
Вадим ме прати там.

На излизане от София, на светофара на поделението на Баретите има склад за дървен материал. От там го взех.

Мога да снимам визитката довечера , фирмата май се казваше Фатме :roll:
И аз пазарувам само от там. На околовръсното срещу Врана. Бабата се казва Фатме, карат перфектен смърч от Якоруда. Мокър матерял разбира се, но бичен от дебели трупи, няма сърцевина. Имат и щрайхмус и за 2 лв рендосват греда.

Обичат пазарлъка и особено ако купуваш количество може да договаряш. Имат мотокар и транспорт. Гледам винаги да имам вкъщи под навеса 2-3 кубика да просъхва бавно на течение:-))))
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

Тема "малка дървена къща - въпроси" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: