Няма как,просто преди 40 години всичко е било различно...имало е една печка раховец и някви там други уреди а сега просто е страшно с тея инсталации.А иначе съм и пред друга дилема.Все още съм на кантар но идеята е всяка година или година и половина да ремонтирам по една стая (те прозорците са сменени има изолация навсякъде.Мисълта ми е нова замазка,под-ламинат, врата и обзавеждане.)а пък от една страна мн мразя да почна нещо и 100 години да го правя и май ще съм към варианта да събирам и тогава всичко на 1 път да се направи.
nv952 написа:Няма как,просто преди 40 години всичко е било различно...имало е една печка раховец и някви там други уреди а сега просто е страшно с тея инсталации.А иначе съм и пред друга дилема.Все още съм на кантар но идеята е всяка година или година и половина да ремонтирам по една стая (те прозорците са сменени има изолация навсякъде.Мисълта ми е нова замазка,под-ламинат, врата и обзавеждане.)а пък от една страна мн мразя да почна нещо и 100 години да го правя и май ще съм към варианта да събирам и тогава всичко на 1 път да се направи.Добре бе, ако имаш проводници по 2.5mm2 си направи ревизия на разклонителните кутии и таблото и не се занимавай с глупости. Ако ще сменяш проводници, просто защото са стари - няма нужда. Прави се с причина - ако не ти стигат кръгове или са изгорели/повредени/с малко сечение. Като ми каза ламинат, замазка, врата - до тука каза по едно 400лв на стая. За 1 стая ще дадеш около 40лв само за кабели и то вътре, без да броиш излазите към таблото. Трябва да си говорим адекватно, че не може да се прави на парче, щото ще ти се налага така да връзваш нови части на инсталацията към стари и ще направиш маджа с грозде за години напред. Можеш да правиш по 2 помещения на ден до грубо за ел.инсталацията. Да копаеш канали, да полагаш кабели и да ги замазваш с гипс, че е най-бързият вариант. С помощник ще стане много по-лесно, но с излази и т.н работата може да се закучи. Това нещо съм го правил у нас и знам от първа ръка. Особено като ти висят на главата, че ставало бавно и защо нямало ток. Ако ще се прави всичко наведнъж, най-добре да се преселите при роднини за около 1 седмица. То ще бъде къртене, прахоляци, мазане, боклук до шия.