• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nv952 - майстор
Няма как,просто преди 40 години всичко е било различно...имало е една печка раховец и някви там други уреди а сега просто е страшно с тея инсталации.А иначе съм и пред друга дилема.Все още съм на кантар но идеята е всяка година или година и половина да ремонтирам по една стая (те прозорците са сменени има изолация навсякъде.Мисълта ми е нова замазка,под-ламинат, врата и обзавеждане.)а пък от една страна мн мразя да почна нещо и 100 години да го правя и май ще съм към варианта да събирам и тогава всичко на 1 път да се направи.
thinkpad - майстор
nv952 написа:
Няма как,просто преди 40 години всичко е било различно...имало е една печка раховец и някви там други уреди а сега просто е страшно с тея инсталации.А иначе съм и пред друга дилема.Все още съм на кантар но идеята е всяка година или година и половина да ремонтирам по една стая (те прозорците са сменени има изолация навсякъде.Мисълта ми е нова замазка,под-ламинат, врата и обзавеждане.)а пък от една страна мн мразя да почна нещо и 100 години да го правя и май ще съм към варианта да събирам и тогава всичко на 1 път да се направи.
Добре бе, ако имаш проводници по 2.5mm2 си направи ревизия на разклонителните кутии и таблото и не се занимавай с глупости. Ако ще сменяш проводници, просто защото са стари - няма нужда. Прави се с причина - ако не ти стигат кръгове или са изгорели/повредени/с малко сечение. Като ми каза ламинат, замазка, врата - до тука каза по едно 400лв на стая. За 1 стая ще дадеш около 40лв само за кабели и то вътре, без да броиш излазите към таблото. Трябва да си говорим адекватно, че не може да се прави на парче, щото ще ти се налага така да връзваш нови части на инсталацията към стари и ще направиш маджа с грозде за години напред. Можеш да правиш по 2 помещения на ден до грубо за ел.инсталацията. Да копаеш канали, да полагаш кабели и да ги замазваш с гипс, че е най-бързият вариант. С помощник ще стане много по-лесно, но с излази и т.н работата може да се закучи. Това нещо съм го правил у нас и знам от първа ръка. Особено като ти висят на главата, че ставало бавно и защо нямало ток. Ако ще се прави всичко наведнъж, най-добре да се преселите при роднини за около 1 седмица. То ще бъде къртене, прахоляци, мазане, боклук до шия.
nv952 - майстор
Ама колега в момента няма кабел за бойлер.Няма и за отделен кръг за кухнята тъй като ще са за вграждане и там ще се лапа много ток.Плюс това искам като правя един път нещо да го направя както трябва за да не стане така,че вече всичко готово и да вадя кабели. :) Викаш 400 ама за мебели плазма сети ли се? :lol: А за кухнята печка хладилник мебели поне 3 хил. само уреди...още към 1500 за обзавеждане.
thinkpad написа:
Ако ще се прави всичко наведнъж, най-добре да се преселите при роднини за около 1 седмица. То ще бъде къртене, прахоляци, мазане, боклук до шия.
Абе на село за малко и готово хем лятото е гадно в панелка.
nv952 - майстор
Правих снимки от село на входящете кабели и усуканите проводници.
Също така снимах и таблото made by me :-D ....Имам голямо предчувствие че снимката ще литне директно в "Майстори менте" и в "ел абсурди"
входящи проводници ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

иии моето творение ..... :?
Изображение
FM STEREO - специалист
hidrazin-а ще те смъмри заради спайките!
nv952 - майстор
За таблото или за къщата?На къщата ми ги правиха от ЕВН,Аз не съм пипал....все още :cool:
пп той ще ме смъмри и че не са в гофра :-D
hidrazin - майстор
Я сега признай - кое не е в гофре? :-D
:partyman:
PCL82 - майстор
Този кабел много ме озадачава.
Пише 2х6мм2 черно и жълто-зелено жило NYY-J сертифициран от VDE. Всичко това само по себе си е противоречие.
Щом имаме жълто-зелен и черен проводник това автоматично значи, че те са PEN и L на мрежа TN-C каквито са повечето у нас. Това са правилните цветове вместо син и черен или син и кафяв за такъв тип кабел. До тук добре.
Но кабелът е 2х6мм2 по немската номенклатура тип NYY-J сертифициран от Немският Съюз по Електротехника VDE.
Както по техните така и по нашите стандарти такъв тип кабел с тези цветове трябва да е 2х10мм2 или по-дебел.

Понеже кабели тип NYY-J се произвеждат не само в Германия, но и в България и други страни, може някой производител да се е отклонил от стандарта и да е злоупотребил с чужда маркировка. Възможно е Енерго-про да са се сдобили на по-ниска цена с такъв нестандартен кабел и да са го вложили в страна, в която контрол няма.

Други възможности е кабелът да е бил произведен за износ за страни с други стандарти или да е бил произведен преди 1973г. и да е седял на склад, като Енерго про са си прочистили складовете из Европа.
nv952 - майстор
hidrazin написа:
Я сега признай - кое не е в гофре? :-D
:partyman:
Мостовия проводник след спойките на входящия кабел.(дето влиза в къщи)
А за таблото кво ще кажеш.
valentino76bs - майстор
PCL82 написа:
да е седял на склад, като Енерго про са си прочистили складовете из Европа.
Тука са EVN ,по малки разбойници са...
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Подмяна на апартаментно табло с 6 авт. прекъсвача." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: