Крилото е широко 70см в горния край се вижда нещо да се закачи чоп но е в края на крилото а от долу няма нищо
В случая трябва да се избере такъв елемент, че точката на заключване да е на 30-40 см от края, който се свързва. Така че да е долу горе в средата на крилото.
Монтажа е лесен, - в средно положоние на дръжката развиваш винтовете на елемента,който се вижда на снимката (мисля, че бяха 2 винта за елемента, плюс един който държи една пластина скриваща снадката) Развиваш и още два три винта нагоре по мартината за да можеш да я понадигнеш и измъкнеш долния елемент Сваляш го, куплираш го с новозакупената част и го поставяш в канала. Внимаваш да не размърдаш пъпките за заключване - непременно трябва да са точно в средата (иначе няма да функционира) и завиваш винтове в всички отвори за целта. После навиваш и насрещника, и готово. Самият елемент струва около пет кинта
За горе - леко съм озадачен. Това , което виждам, ме кара да си мисля, че някой идиот е изкъртил пъпката горе - нямам идея с каква цел. Може да си купиш нов ъгъл с две пъпки - той струва може би лев два по скъпо от гърба. Монтажа пак е елементарен - сваляш стария ъгъл, по същия начинкакто долния елемент и слагаш новия,като внимаваш за положението на пъпките. после насрещника за касата горе и това е
Само че тук в случая точката на заключване няма да ти е в средата. Провери дали те устройва като уплътнение. Ако още ти духа, става по сложно.
Обикновено горе на по широките ножици трябва да има също точка за заключване към касата. При теб ножицата няма заключване към касата. Даже се озадачих,и порових в един каталог. Оказва се че МАКО имат два варианта за тази ножица. И двата са кръстени "Гр.1" Само че едната е с точка за заключване, а другата - без. Първата обхваща широчини на прозорци от 635мм до 800 мм, а втората от 600мм до 800мм Това разстояние се мери не по габарита на крилото, а по канала, където лежи обкова. Ако твоето наистина е 700, като извадим два фалца по 20 мм се получава 660 мм Напълно достатъчно за да се събере ножицата с пъпка.
Трябва да купиш такава ножица, за съжаление ножицата е най скъпата част на обкова, струва около 15 лева.
Смяната също е сложна. Трябва да се свали крилото. Новата ножица трябва да се изреже по специален начин.
Ако наистина се наложи да я сменяш - повикай специалист. Или поне свали крилото и го закарай до някоя фирма за прозорци. Подмяната на ножица отнема 5 минути максимум и не вярвам да те карат да чакаш с дни ако отидеш на място. Ако държиш всичко да е "направи си сам" - новата ножица трябва да бъде срязана СЪВСЕМ точно колкото старата. Като я режеш,внимавай ножицата да е в заводското си положение,да не измърда елемента предващ движението, че тогава става само за скрап. След като я срежеш, е добре да скъсиш още 2-3 мм от въпросния назъбен елемент, монтажа става по лесно така. Рязането е добре да стане с лостова ножица, ако нямаш такава покрай теб може да стане с флекс с тънък диск и точна ръка. По принцип се реже с преса с матрица, с флекс е забранено,за да не се наруши повърхностното цинково покритие и да ръждяса.

Освен всичко, не помня добре на МАКО дали пантата е към ножицата или се куплира отделно. Ако пантата е отделна, трябва да я извадиш от старата ножица и да я монтираш на новата. Самото демонтиране на тази панта е трудно. На незапознат човек му се струва че е от много трудно до невъзможно. Всъщност не е чак толкова, но няма как да ти го обясня с думи.
Като решиш да купуваш обков - носи двете снимки с теб в магазина. Има различни модели обков и със снимките продавачите ще могат да се ориентират какъв е точно е твоя.
Надявам се да съм бил полезен