• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
agj - майстор
ivanovbg написа:
Продават готови серпентини на фланец за старите 80 литрови бойлери. На баджанака преди 5-6 години монтирах такава и няма проблем.

Моята е "направи си сам"-уж е с по голем :wink: диаметър на навивките и уж по цялата дължина -но не съм доволен!
От тия пък готовите изобщо не съм мислил да си слагам! "Един приятел си монтира такава но я махна след известно време -каза че била ташак!
ivanovbg написа:
Иначе е нормално да свършва водата като в нормален бойлер на ток.
Само че в бойлера на ток ,водата не свършва напълно (е то зависи и от къпането де :) )а после чакам само двадесетина минути!
ivanovbg - майстор
Ми то серпентината се смята на мощност, а мощността ти зависи от скоростта и дебита на водата в серпентината. Прекалено дългата серпентина изстива още на първия метър и натам си е верно ташак да я слагаш. Лесно се проверява къде е проблема като пипнеш входящата и изходящата тръба на серпентината. Да не говорим, че е от значение откъде ти влиза топлата вода. Според мен топлата вода трябва да влиза отгоре и да излиза отдолу охладената.
Последна промяна от ivanovbg на чет фев 05, 2015 10:32 pm, променено общо 1 път.
mir4oto - специалист
Гледам и не вярвам на очите си, какви глупости се ръсят тук. По каква формула се изчисляват серпентини някой тук знае ли?! Как така ще трябва повече гофре от колкото медна тръба при един и същ диаметър, при положение, че гофрето е оребрено т.е. по - голяма топлообменна повърхност. При 6 метра DIN 20 имаме 1 кв.м. площ, което означава, че при по-малка температурна разлика - по-голямо количество отдадена енергия. При делта Т40 градуса мисля, че излизаше около 20 кв

Аман вече, писна ми, няма да е зле да има някакви технически тестове, като входящ контрол за писане в темите. А на места по усмотрение от модератор може и психотест дс се пуска :lol: :-D :lol:
agj - майстор
Вероятно зависи и къде си намира бойлера !
На дядото е непосредствено след камината -бойлера му винаги има топла вода и то не топла ами си е гореща!НО пък не може да стопли стайте ...!Та така -явно нещата зависят от доста обстоятелства!
mir4oto - специалист
Е не, академик Иванов, отново го направи :lol: :axe:
Ама може ли такива глупости да пишеш, ама те хората са го казали, че акъл не ти ли дойде на време хич не го и чакай.

По твоята логика, слагаме 1 метър/ 5 цола тръба в бойлера и помпа 5 кв да прави по десет хиляди кубика дебит през нея. Добре, че повечето тук не ти знаят годините, че да ти се смеят по-малко.
agj - майстор
mir4oto написа:
Гледам и не вярвам на очите си, какви глупости се ръсят тук. По каква формула се изчисляват серпентини някой тук знае ли?! Как така ще трябва повече гофре от колкото медна тръба при един и същ диаметър, при положение, че гофрето е оребрено т.е. по - голяма топлообменна повърхност.
Ми аз не знам ,и затова питам !По нагоре в темата се изказаха мнения че с удължаване на гофрето се решава проблема с нагряването!Или нещо на съм разбрал?
agj - майстор
Имам и още един въпрос :Някой ползвал ли е шевни неръждаеми тръби за серпентина?Или по точно ме интересува- ще има ли проблем при навиване на серпентината?
lov - майстор
mir4oto написа:
..................... Как така ще трябва повече гофре от колкото медна тръба при един и същ диаметър, при положение, че гофрето е оребрено т.е. по - голяма топлообменна повърхност. При 6 метра DIN 20 имаме 1 кв.м. площ, което означава, че при по-малка температурна разлика - по-голямо количество отдадена енергия. При делта Т40 градуса мисля, че излизаше около 20 кв..............
Колега в една друга тема едно такова вадене на вода от девет кладенеца при условие че има елементарно решение случая го нарекох ''Синдром на капана за мишки''. Та и тук темата почва последните страници да заминава на там.
И понеже в най скоро време ми предстои да правя подобна гимнастика. Всъщност изчаквам бойлера да излезе от гаранция. Били дал методиката и формулите за елементарно изчисление на една такава серпентина. И примерно 50 градуса на топлоносителя и 50 литра на бойлера. Като по принцип е кухненски и не се изисква кой знае каква скорост на загряване и накакви високи температури. Гофре примерно 16мм.
Извини ме че го искам така в сдъвкан вид но човек не може да бъде специалист по всичкология и за всяко нещо да сяда и чете и влиза в час с всяка тематика при условие че 2-3 пъти в живото ще му се наложи да го ползва.
ivanovbg - майстор
mir4oto написа:
При 6 метра DIN 20 имаме 1 кв.м. площ, което означава, че при по-малка температурна разлика - по-голямо количество отдадена енергия. При делта Т40 градуса мисля, че излизаше около 20 кв
Е доцент Мърчо, не всички знаем нещата като тебе. Ма трябва да си много умен да слагаш 20 киловата серпентина в бойлера за да имаш топла вода и да я включваш в 10 киловатова каминка :lol: :lol: :lol: Пък и искаш да си сгрееш къщата.
И спри да мислиш :wink:
agj написа:
Имам и още един въпрос :Някой ползвал ли е шевни неръждаеми тръби за серпентина?Или по точно ме интересува- ще има ли проблем при навиване на серпентината?
Азщо си мислите , че непременно трябва да се огъва? При родителите ми на 80 литров бойлер съм сложил 2 метрова медна серпентина от тънката тръба за водопровод. Не е огъвана, а съм я направил като нагревател с помощта на това и си работи перфектно. Изображение
agj - майстор
ivanovbg написа:
agj написа:
Азщо си мислите , че непременно трябва да се огъва?
В случай с пробитата медна серпентина от първия ми пост -е наложително !Затова и питам ?
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12

Тема "Язви по медна серпантина -Защо ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: