• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Andri01 - майстор
"Елдом" 80л,вертикален,475лв. - неръждаем с неръждаема гофрирана серпентина!
ivanovbg написа:
mir4oto написа:
При 6 метра DIN 20 имаме 1 кв.м. площ, което означава, че при по-малка температурна разлика - по-голямо количество отдадена енергия. При делта Т40 градуса мисля, че излизаше около 20 кв
Е доцент Мърчо, не всички знаем нещата като тебе. Ма трябва да си много умен да слагаш 20 киловата серпентина в бойлера за да имаш топла вода и да я включваш в 10 киловатова каминка :lol: :lol: :lol: Пък и искаш да си сгрееш къщата.
И спри да мислиш :wink:
agj написа:
Имам и още един въпрос :Някой ползвал ли е шевни неръждаеми тръби за серпентина?Или по точно ме интересува- ще има ли проблем при навиване на серпентината?
Азщо си мислите , че непременно трябва да се огъва? При родителите ми на 80 литров бойлер съм сложил 2 метрова медна серпентина от тънката тръба за водопровод. Не е огъвана, а съм я направил като нагревател с помощта на това и си работи перфектно. Изображение
А защо е нужно да сте така язвителен? Производителите дали са глупави да го правят?
Поствам първите,които ми попадат. Те тук са с добро качество, както и Теси, от родните,са със сходни параметри.
http://www.sunsystem.bg/bg/boileri-i-bu ... php?id=233
шоп - майстор
6 линейни метра гофре 16мм, вързани към котел с темп. 60-70 градуса захранват перфектно 80 литров вертикален бойлер.

И да, гофрето го навивам само на ръка, колкото да влезне през фланеца. Така то остава най-долу и загрява целият обем на вертикалният бойлер ( долна серпентина) лятото серпентината се загрява от слънчеви колектори.

При долна серпентина делта Т е най-голяма и мошността на серпентината е максимална. Бойлерите са от старите и им махам нагреватели и терморелета.
ivanovbg - майстор
За долна нагревателна серпентина според мен е много 6 метра. 2 метра медна тръба ф15 навити на серпентина отдолу на фланеца при 80 градуса температура на подаващата вода и 20 градуса в бойлера отдава около 10киловата при дебит 1,5 кубика на час. Останалите 4 метра са си с температурата на бойлера според мен.
:partyman:
LazarGanev - "Велик майстор"
ivanovbg написа:
За долна нагревателна серпентина според мен е много 6 метра. 2 метра медна тръба ф15 навити на серпентина отдолу на фланеца при 80 градуса температура на подаващата вода и 20 градуса в бойлера отдава около 10киловата при дебит 1,5 кубика на час. Останалите 4 метра са си с температурата на бойлера според мен.
Това е според тебе, но не и според науката. По-назад в темата също видях подобни твърдения, та затова взех отношение - да кажа, че е далече от истината, ама много далече! :)
mir4oto - специалист
г-н Лазарганев, ако не сте разбрали досега, академик Иванов прави ревизия на механика на флуидите или пише нова наука на базата на форумни тези и хипотези.
Не мога да разбера защо продължава да упорства толкова, въпреки че толкова хора му казаха, че говори абсолютни глупости. Започвам да си мисля, че има някаква патология в подобно поведение.
ivanovbg - майстор
Тогава как според вашата наука се връзва това http://www.pestimenergia.bg/products/pa ... i-flow.pdf . В тръба ф13см и с дължина 20 см колко навивки ф20 тръба може да се навие? Дават го 13киловата мощност? :wink:

Даже във форума четох, е някой беше вкарал права тръба да минава през един 80 литров бойлер и си е имал топла вода без проблем?

Доцент Мърчо, я сметни 2 метра серпентина ф15 при 80С подаваща и 20С на бойлера колко киловата мощност има пък тогава говори. Ако не можеш да смяташ мълчи!

Намерих го viewtopic.php?t=38813
nikolai_nn написа:
Колеги,не си блъскайте главите със скъпи и не толкова ефективни серпентини,Какво направих аз.Свалих бойлера,махнах фланеца,вкарах една тръба 2 цола,дълга 90 см,завършваща в двата края с две тръбички 1/2 от по 10 см,заварих ги към балона от горе и доло в единия краи и си поставих бойлера отново.в момента паля парното,вдигам 70 градуса и след 40 мин се къпем с жената един след друг и разреждаме водата.Представете си ефекта ако парното работи по цял ден,както е през зимата.Не слушайте измишльотините че бойлера,охлаждал системата и не е ефективно.в един момент температурата на системата и водата в бойлера се изравняват и дефакто все едно бойера не е консуматор.С 2 думи.....удивен съм от ефекта
Сметни и неговата тръба каква мощност има, като имаш в предвид че е дебелостенна поцинкована.
шоп - майстор
ivanovbg, приятно е да се спори с Вас. В спора се ражда истината. Изчисленията Ви, може и да са верни, но не са практични. Колко пъти бойлера ще работи с делата t 60 градуса?

2 метра медна серпентина са достатъчни на теория, но аз искам да имам вода за къпане и при t на топлоносителя 40-50 градуса, а при 60-70 градуса бойлера да работи на проточен принцип само на серпентина.

Аз съм практик и знам, че 6 метра неръждаемо гофре 16 мм в 80-120 литров вертикален бойлер греят добре. Неръждавейката има по-малка топлопроводност от медтта, може и да се презапасявам, но при цена 6 лв л.м. говорим за едни 24 лв. еднократно оскъпяване. + са повече от - според мен :-)
stamenov1 - специалист
Какъв модел комбиниран бойлер е удачен във вашия случай?

- приложение на бойлери с горна серпентина.
Не е широко известно, че серпентините, свързани с високомощни източници на енергия, като котли и камини, ползват по-ефективно серпентина, разположена в по-горния край на бойлера. При това не се акумулира топлина в целия обем на бойлера, но уреда влиза в проточен режим и дава на практика неограничено количество топла вода. Нашата лаборатория измери следния бойлер: 80л. М2 Т, свързан към 12 kW газов проточен котел, с температура на топлоносителя 75 градуса и дебит на помпата 1 м. кубичен/час. В продължение на 3 часа бе консумирана топла вода с температура 48 градуса и дебит 5 л./мин., след което опитът бе преустановен, понеже нямаше промяна в резултата.

- бойлери с ниско разположена серпентина.
Обратно, при маломощни източници на топлина, каквито се явяват слънчевите колектори, е необходимо серпентината да бъде разположена в долния край на бойлера или да изпълва целия му обем, за да се загрява колкото се може по-голямо количество топла вода, ползвайки акумулиращия ефект и добрата изолация на бойлера.

- бойлери с паралелно разположени серпентини.
Този модел е с два паралелно разположени топлообменника за комбинирано използване на два топлоизточника. Серпентините са разположени в целия обем на уреда с цел максималана ефективност при загряване на водата, независимо от сезона.

Във всички случаи, за да има топлообмен трябва да има разлика в температурите. Ако температурата на топлоносителя е например 50 градуса и температурата на бойлера също 50 градуса, топлообмен няма да има, каквато и да е серпентината. Основното правило тук е: колкото по-голямо ΔТ – толкова е по-голям топлообмена. Така, че мощността на топлообменника и получената топла вода – това са интегрални величини и не трябва тези параметри да се обявяват и сравняват моментно и едностранчиво.
Бойлерите с две серпентини очевидно комбинират и двете възможности.
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12

Тема "Язви по медна серпантина -Защо ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: