• 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
belov_90 - помощник
Добър вечер колеги,искам да попитам на какво се дължи неравномерното пускане на пелети от шнека?
Един път пуска нормално според мен количество,но на следващото пускане изпадат значително по-малко от предния път.Мисля че проблема не би трябвало да бъде в ъгъла на шнека защото е захванат чрез "У" на 45 гр. за канализация.

Благодаря предварително!
LazarGanev - "Велик майстор"
Няма нищо ненормално, така са всички
filmatoplo - майстор
Почти всички шнекове пущат пелети импулсивно на леки периоди.зависи и от размера и теглото на пелетите, но не винаги това е закономерно -тоест ако при мен шнека работи равномерно спо къси, не означава че при теб ще е така. Зависи и от наклона на шнека, от прахоляка в пелетите също.
belov_90 - помощник
Благодаря ви за навременния отговор!
Пробвах да намаля на 7 макс лоад но държи на голяма мощност от 42 % на най- много до 28% сваля.
При макс лоад 8 процентите спадат от 32% до 25% и мисля че би трябвало да бъде по икономично,вие как мислите?
alx359 - специалист
Здравейте колеги. Тези дни пак си играя с параметрите на горелката. Какво е достатъчно да направя за да съм сигурен, че горелката работи с най-новите (сервизни) настройки?
jabata - специалист
Тя горелката си работи с настройките които си задал. Това дали са сервизни, или не само ти си знаеш.
А освен това, разясни какво трябва да означават сервизни настройки? Защото всеки един инсталатор, ги променя според пелетите, тягата на комина и показанията от газанализатора (ако използват такъв).
Така че, тука въобще неможе да става въпрос за последни или предпоследни. Тука става въпрос само за настройки.
Примерно аз при мене се наложи да пипна вентилатора, защото котела се пълнеше с недоизгорели пелети... И това при настройки от инсталатор, който всъщност бързаше, нищо не настрои, пусна, видя че работи, написа гаранцията взе 120 лева и си замина....
alx359 - специалист
Разбирам. Става дума за друго. Като се пипне някоя настройка (особено за сервизните), какво трябва да се направи за да сме сигурни, че горелката ще работи вече с новата или с запаметените стари от преди (които са качени в RAM-a на платката). Както при BIOS-а на компа. Записваш си нови настройки, ама чак след като рестартираш компа те се прочитат отново и влизат в сила.
jabata - специалист
Като промениш нещо, и излезнеш оттам, то настройките мисля автоматично стават активни.
alx359 - специалист
Да, благодаря. И от Интиел ми отговориха нещо подобно:
Направете настройките докато работи контролера.
Това беше важно да се знае. Иначе човек си променя а всъщност настройките си оставят старите... Тук добре са си написали софтуера Интиелците.
s_s1 - специалист
Ще Ви разкажа 1 дълга история без край за сего ноо...тъжна.

Мой приятел си построи къща на 1 етаж с подложен бетон, стоманено бетонна плоча на тавана, много скатен керемиден покрив, изолация на стените 10 см, положи фибран в/у плочата на пода под замаската, отвътре "опакова" с 10 см. каменна вата и гипскартон от всякъде. Дограмата е ПВЦ-многокамерна. Още при проектирането е заложено изграждане на екологично, нискоемисионно /каквото и да означава това/ еднофамилно жилище. Още във фаза груб строеж пуснаха окабеляване и тръболяк за климатици, озвучаване и т.н.

До тук всичко добре. И ако се питате защо пиша в тази тема, потърпете малко, ще Ви отговоря...

Дойде ред за изграждане на отоплителната инсталация от най-големия специалист в нашия град, който каза, че с подово отопление е най-икономично. Предложи вариант за комбинирано с допълнителни радиатори, но на клиента му се видя много скъпо и остана на вариант само подово многокръгово със управление на вентили с регулируем дебит с он/оф стайни термостати за всяка зона. Източника на енергия за зимния сезон е пелети, а за преходните-слънчеви колектори. Предвидена е и малка камина в голямото помещение, която ще се пали само за удоволствието от живия огън. Отоплението ще се изгражда на етапи, защото се купува най-доброто, а то е скъпо и парите не стигат. М. ноември в още не съвсем завършената къща заработи подовото отопление с най-ново поколение пелетен котел. Колекторите са оставени за на лято, климатика също, а камината ще почака някоя следваща зима.
И така обитателите се нанесоха в новото и недовършено жилище...

Продължавам: Няколко дена беше студено, защото при отопление с подовото отопление нещата ставали по-бавно, защото:трябвало да се "темперира сградата", после да изсъхне, т.е. да се изпари влагата от сградата и най-накрая да се стопли. За това трябваха около 2 седмици. Едва след това от фирмата започнаха да правят настройки. Няколко дена преди коледа най-накрая се стопли и в основната стая достигна температура от 21С измерени на 1 м. над пода. Направи ми впечатление, че в разпределителя водата отиваща към "подовото" беше с темп 41-42С, а връщащата с темп. 17-19С. Пода беше 31-34С. Казах това на домакина, а той на най-добрата фирма и те го отрязаха да не разбира толкова много...

Първия тон пелети бързо изчезна през комина за 12-13 дена. Попитах каква е системата. Казаха ми, че е 35 кв. Огледах го, представляваше голям котел с горен отвор за въглища и долна вратичка за почистване на която беше закрепена горелка със синкав дисплей. Пелетите бяха от шнек закрепен на бункер он дъски и фазер. Марка Вisolid. Възмутено казах, че това нещо много гори. Домакина ми обясни, че от фирмата са му казали, че това е сложно устройство, което му трябва време да се разработи, да улегне, тогава ще го донастроят и разхода ще падне. Аз като го гледах настроената темп беше 65С, реалната около 50С и работеше на 100%. Отзад е закачен 3 пътен вентил с термоглава, който бе завъртян на 2.5. При топлото време около Коледа тази ламя кротко си похапваше 7-8 чувала на 24 ч. Вече в голямата стая на къщата темп. достигна 21С, а в коридорите и спалните зададената около 18С. Горелката започна да изключва и да прави дълги паузи от около 1 час, като през това време температурата на котела падаше до 45-49С.
Точно деня преди Коледа моя приятел ми звъни разтревожен, а аз съм току-що станал от леглото. "Помощ, запали се котела!" Отидох да го видя и да му помогна. Вече пожара беше загасен в голямата си част от автоматичната гасителна система: От огъня са се разтопили пластмасовите тръби на системата и водата е загасила големия огън. Само купчина пелети още тлееха. Пожара е предизвикан от неправилния монтаж на пелетния бункер. Долепили са го плътно да страната на котела, а там има отвор, за да взема въздух при горене на въглища, който е останал незатворен и много дни е загрявал малко по малко пелетите, докато най-накрая са се запалили. От бункера огъня е обхванал и палета с пелети на около 1 метър от него. И понеже те са били близко до тръбите се е ограничил пожара. Беше изгорял бункера, шнека, страницата на котела и незвестно количество пелети може би около 20-30 чувала. Имаше и доста скашкани от водата.
Появиха се хора от фирмата, които започнаха да обясняват, че собственика е виновен, защото като е пушил е тръскал цигарата в бункера...
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 65

Тема "пелетен котел Bisolid SAVER C" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: