Най - вълнуващия въпрос зимно време.
jabata - специалист
ediv написа:
Котел за 3к трябва да издържа доста, ако го сравнявам с моя произведен 1993г(така пише на гаранционната му канта която още пазя) монтиран 1997 не помня колко струваше тогава(400-500лв) и работещ в момента с пелетна горелка (с ТДГ 110-140*C) след 15-стина години на въглища и дърва.Ако задкотерното устройства не умее да го поддържа и за 10к да е котела пак ще се скапе бързо.
Ами нормално, аз знам за много стоманени котли карани години наред на дърва и въглища, понастоящем някой от тях горят пелети...Най-стария от тях вече 20 години е в боя. Като се запалва наесен и се гаси пролетта и през цялото време само се досипва без въобще да се гаси.
Така че, всичко си опира до качествена изработка и качествено задкотелно устройство.
fox_vt - майстор
jabata написа:
fox_vt написа:
Ганев нещо много си подпалил :lol: .Ти като си купил газанализатор и сега какво стана гуру на тази тема ли.Я ми кажи ти че лазар няма да ми отговори как влияе топлообменника върху това какви емисии ще излязат през комина.Това да вадиш разпечатка без да знаеш кое как го остави.Относно Торч не продавам, не произвеждам и никъде не е записано че се произвежда за европа.Ти за гаранция чувал ли си? Колко години е еднотонния грейко гаранцията му 10,20,100 години.За една кола от 50к лева и дават 5 (пет) години гаранция, ти котел за 3к лева колко искаш да издържи.

ПП не давай много газ на котела си, че да не изгорят шипките в тавичката, че чудото на техниката ти газанализатора ти ще се смее. :shock:
Хайде там вие по болярско малко по-кротко, че много се подпалихте.
Сега за малко повече информация, газанализатора мери КПД-то възоснова на CO, CO2, O2, температура на свежия въздух, температура на димните газове, налягане и т.н. И поради това че участва температура на димните газове, околна температура и т.н. то тази стойност автоматично оказва влияние върху КПД-то. А по въпроса за взаимодействието на емисиите и топлообменика, ами много просто, ако поне малко си се занимавал с котли и горелки, ако ще и на дърва, то много добре ще знаеш че тези неща са взаимносвързани.
Но очевидно ти си от хората, които хвалят торч-а, без въобще да го ползват, защото съдейки от твоите писания стигам до извода че ти се отопляваш на климатик.
Ти нещо каза ли или просто така да отчетеш пост :? Това червеното е вярно толкова колкото емисиите на CO2,O2,CO във димните газове на колата ми,се влияят от крайното гърне =D> Колкото до прослолутата дебелина от 5мм,една обикновенна камина Прити издържа над 10 години и ще е чудо ако водната риза е поне 3мм.Какво би станало ако след изтичане на гаранционния срок ти се пробие котела-само не си мислете че някой ще ви го смени щото нали някой си мислел че ще издържи 100 години.
vrangelov - специалист
Премереното от газанализатор КПД няма никаква съществена стойност. Да, хубаво е да го има, но то е ориентировъчно, като разликата с реалното може да е огромна. Това КПД е там само, за да помогне на настройчика по- лесно да регулира горелката.
Газанализаторът мери температурата на входящите газове, температа на газовете в зоната на горене и температурата на изходящите газове, и по разликата "разбира" колко са загубите на топлина (поетата от котела топлина), после тази стойност се коригира с коефициента от химическото КПД, и накрая от целият този резултат се вади единица. Щях да забравя, че ако котелът е кондензен трябва да се добавят и тези печалби към резултата.
Чисто теоретично всичко изглежда много добре, но на практика не е. Както вече написах има значителни загуби и от котела поради лошата му изолация. След това има загуби от преминаването от степен на степен. Според мен колкото по-често се сменя мощността, и колкото е по-голяма разликата в параметрите на различните степени, между които минава, толкова по-негативно ще се отрази това на ефективността. В предният си пост не написах, но сега мога да споделя мнение за режимът на изчакване. При работните режими на работа вентилаторът гарантира в голяма или малка степен съотношението между количеството на пелетите и това на въздуха. При този режим количеството въздух се оставя да се определя от тягата на комина, а както знаете тя е непостоянна, пелетите винаги идват в сравнително еднакви дози и от там страда ефективността.
Да се върнем на газанализатора. Голямата степен на неточност при него идва и от там, че има възможност резултата да се манипулира. Когато КПД се определя само от разликите на температурите е много лесно дори. За да покажем по-високо от реалното КПД трябва само да поставим датчикът за изгорели газове на място, където те са по-хладни, например в периферията на комина. По този начин разликата между температурите в зоната на горене и в зоната на изхвърляне на димни газове ще е максимална, но за съжаление нереална. За да покажем по-ниско КПД трябва само трябва само да поставим датчикът от зоната на горене на място, където е по-хладно и сме готови. По този начин разликата между температурите в зоната на горене и в зоната на изхвърляне на димни газове ще е минимална.
КПД, ама наистина, а не на лафче във форума или с някакъв уред предназначен за съвсем други работи се мери по друг начин.Най-реалното КПД се мери в независима лаборатория. По поръчка от незаинтересовани (непрякозаинтересовани) лица.
Аз като писах предният си пост не визирах Greyko, а testo, не виждам защо веднага някои от представителите на марката скочиха да го защитават и хвалят, че даже според тях и от Torch бил по-Убав.

Поздрави!
LazarGanev - "Велик майстор"
Ще видим ли скоро разпечатка от газанализ на Торч? :cool:
Radoslaw - специалист
Съжалявам ,че се повтарям(бях показал снимката и преди)Просто как се прави ,изследването на един котел.Май не е точно газоанализатор.Колегата @vrangelov и го каза.НЕЗАВИСИМА ,СЕРТИФИЦИРАНА ЛАБОРАТОРИЯ.Има ги в Турция,Чехия ,Полша.Дотогава ,каквито и данни да давате,няма да са меродавни и няма да са истински.Ина торча и на грейко и на всички останали български производители са изсмукани от пръстите.

Прикачен файл

image002.gif
image002.gif (77.52 KиБ) Видяна 1791 пъти
Radoslaw - специалист
Бих искал да видя нещо такова

Прикачен файл

спeсификация150.jpg
спeсификация150.jpg (53.63 KиБ) Видяна 1792 пъти
Evgeniy - майстор
vrangelov написа:
Газанализаторът мери КПД на изгарянето...Това, че пелетите ни са изгорели с 90 и кусур процента ефективност, обаче не значи, че към къщата ни е тръгнала енергията от енергийната стойност на пелетите умножена по 0,912 ...
Тази ефективност, която един колегата нарече ефективност на горелката, трябва да се умножи с ефективността на котела, която както вече много се сещат, е зависима от материалите и конструкцията на котела.
vrangelov написа:
Газанализаторът мери температурата на входящите газове, температа на газовете в зоната на горене и температурата на изходящите газове, и по разликата "разбира" колко са загубите на топлина (поетата от котела топлина)
В крайна сметка кое от двете е вярно? То е ясно че дават "EFFICIENCY" на гориния процес, но щом са намесени температурни разлики, значи и котела има нещо общо.
kalin72 - майстор
Ми Радославе, що не викнем поляците с лабораторията, да мерят и Грейко, и Торч, и квот се сетим друго...не мисля, че ще е скъпо, то няма кво и да е скъпо де, ще им платим , по-скоро бизнесмените да им платят, пътя и леглодните, и те така :)
Некви хартийки се размятат нагоре-надолу...
Radoslaw - специалист
kalin72 написа:
Ми Радославе, що не викнем поляците с лабораторията, да мерят и Грейко, и Торч, и квот се сетим друго...не мисля, че ще е скъпо, то няма кво и да е скъпо де, ще им платим , по-скоро бизнесмените да им платят, пътя и леглодните, и те така :)
Некви хартийки се размятат нагоре-надолу...

Ми Калине,Първо ти и болшинството в Форума се научете да водите спора Цивилизовано.това че моето мнение не ти харесвва и не съвпада с твоето,не означава ,че трябва да се надсмиваш над това ,което съм написал.Ами да си направят изследването аз ли трябва да им го направя?Сигурно с печалбата само от една горелка ,ще могат да си го позволят.
LazarGanev - "Велик майстор"
Нека дойдат поляците или австрийците да мерят, ама докато дойдат ако може една разпечатка от тъп газанализна Торча ще е супер :-D

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: