• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
boqnkov - специалист
Здравейте, колеги! Предстои ми ВиК инсталация на нова къща и се чудя бойлера в банята дали да е проточен или обикновен. Място има и за двата варианта. В къщата има трифазен ток и мощността не е проблем. Заслужават ли си проточените или да заложа на изпитаната класика с голям обикновен бойлер, който ще се включва с часовник и контактор на нощна тарифа? Може би нещо такова? Надявам се да не е като реклама...
http://www.technopolis.bg/b2c/details/7 ... S-DH-18400
kozl - майстор
Щом още от сега мислиш за нощна тарифа, откажи се от проточния бойлер. Той икономия не прави. Създава комфорт за сметка на икономията.
А защо обемния бойлер прави икономия. В общия случай, защото обемния бойлер има лимит. Като ти свърши топлата вода и престваваш с къпането. А с проточния може да се обливаш с часове, стига да има ток и вода.
Освен мощността на тока и сечението на кабелите до бойлера, важно за проточните бойлери е да има достатъчно налягане във вдопропроводната мрежа, което да може да задейства пресостатите.
Последна промяна от kozl на ср фев 11, 2015 11:28 am, променено общо 1 път.
lov - майстор
Малко не съм съгласен с теб. Колкото и да е добра изолацията на един бойлер той винаги има загуби. Дори да го караш постоянно включен изключен вътре остава водата с температура доста по висока от тая във водопровода че и от стаите. Но пък не става за къпане и така енергията което си вложил я губиш. А по другата логика аз трябва да не излизам от банята щото при мен свършване няма тя системата си знае работата кат врътнеш крана не ме интересува от къде ще подгрява и колко. Слънце, газ, дърва или електрически ток енергия бол.
При проточния колкото ти трябва толкова ползваш но важното е да е качествен а не някакви пършивки по 6-7 киловата дето стават само да си миеш ръцете. Защото и комфорта е важен. А след като имаш трифазен ток направи си необходимото захранване и си сложи проточен. Това е като съвет от мен.
radius - майстор
200л бойлер го дават да има 2-3кВ загуби на денонощие. Не е малко, но според мен е по-комфортен. След време може да му сложиш сл. панел и/или към котел да го закачиш.
bai_bradyra - специалист
Проточен. Ползвам 2 бр.21 кW Стибел Елтрон (на различни места в страната)Като купувах се колебаех между 18 и 21 кW, но реших да взема по мощния с по-голям дебит. Сметка 3-5 (три-пет :lol: )лв. на месец. И моля без: ти не се къпеш, ти не ползваш топла вода... :lol: ..и се къпя и ползвам- просто голата истина. Има три степени на стопляне на водата с фабрично зададени градуси. 1. за кухня 2. за баня 3. за вана. На втора степен зададената температура е супер ( щом и жената не се оплаква =D> ) и не се нуждае от студена вода за охлаждане. Просто пускаш само крана на топлата вода. Има бойлери и с по 7 зададени температури- въпрос на избор. Мисля , че няма да съжаляваш.Сименса ще върши работа, но прочети и за Стибел Елтрон-а. Вътре са с медни тръби- значи вечни. Много добра защита- дават, че може да се монтира и вътре в душ кабината ( да не съм луд [-X )С две думи и с две ръце "ЗА" проточен бойлер.
kozl - майстор
5 лева за месец са 24кВтч за месец. Като вземем данни от Табл.1 примерно за Твход 10 гр. , мощност 21 кВт и Тизход 38 гр. отчитам дебит 10,7 л/мин=0,64 м3/час. От тука излиза, че с 24 кВтч се затоплят 0,73 м3 вода от 10 на 38 градуса.
Ами няма и кубик за двама души за един месец. А ние 4-ма харчим 6 кубика топла вода на месец и към 10 студена, а всъщност се къпем с повече топла приравнена към 38 градуса, защото смесваме по-топла (50 гр.) със студена вода. Или се къпем различно, или електромера отчита по-малко :?
При моите условия топлата вода е от Топлофикация с Тизход 55 градуса. Едва ли до мен достига 55 гр, но за толкова плащаме. Загубите на температура в тръбите се калкулират в цената за подгряване. За 6 м3 месечно плащаме към 8 лв/м3 или това е 48 лв/месец. Пак отчитам, но по втората таблица за Твх=10 и Тизх= 55 градуса и излиза, че за подгряване на 1 м3 вода трябват около 52 квтч. или това са към 11 лева/м3 с ток, отнесено към 8 лв. за Топлофикация.
Обаче в условията на ЕС, топла вода се краде по-лесно от ток. И тогава цената на някои ползватели става доста по-дебела за разлика от други, които ползват и не плащат.
Но за проточен бойлер е необходимо:
1. Трифазно захранване
2. Достатъчно сечение на кабелите от главно табло до жилището, за да стига за бойлера и за други нужди
3. Достатъчна мощност, зависеща от лимита на предпазителите, който пък е свързан с общи мощности на захранването и тяхното разпределение във времето и т.н.
Достатъчно трудно изпълними условия, които са наложили много по-масовата употреба на обемните бойлери.
bai_bradyra - специалист
1. Трифазен ток- да- сериозна инвестиция, но колегата каза, че го има.
2. До 21 кW по данни на производителя 4 кв. кабел, над 21 кW препоръчват 6 кв.http://www.balmax.com/product.php?sr=1&r=5&r1=50&p=4
3. Предпазител 32 А.
Ползвам вече 4-та година. Не знам колко ми е температурата на входящата вода за да направя твоите сметки, но си гледам сметката за тока :lol: , а тя ме устройва напълно. Мисля, че втората степен на която ползвам е на около 45 гр. , напълно комфортна ( дори и за жената) :roll: без нужда от студена за охлаждане.

Количеството топлина за нагряване на 1 m3 вода с 1 градус Целзий - навсякъде на нашата планета, е едно и също. Това е неподвластен на тълкуване природен закон. Дори с познанията в средното училище се знае, че за да се повиши температурата на 1 kg (или 1 литър) вода с 1 градус, е нужно на водата да се даде 1 kcal топлинна енергия или 1,163 Wh. Съответно - за 1 m3 (1000 литра) топлинната енергия е 1,163 kWh. [-X Разликата от входящата вода ( която не знаем) до 45 гр. при мен ( а при теб 55 гр.- едни излишни 10 гр., които плащаш и охлаждаш със студена вода за комфорт), която ползвам ще даде потреблението. Но ти плащаш калкулирани в цената и огромни загуби от ТЕЦ до абонатната, в самата абонатна ( достигащи до 20%- по закон) и по трасето от абонатната до теб, кражби и може би памперсите на внуците на директора на ТЕЦ-а :lol: . Не си правя труда да смятам, защото сметките ги прави ЕВН на едното и ЧЕЗ на другото място. :yawinkle:, макар, че при ЧЕЗ не знам, колко мацки се прекарват... през банята. :lol:

п.п. Да не задълбаваме в тази сложна материя със сметките, особенно като знаем, че парното и топлата битова вода са реално отпадък от производството на ел. енергия на ТЕЦ, който се дава на абонатите вместо да изграждат скъпи охладителни системи... и абонатите си плащат :axe:
imegogo - специалист
а на какво отопление е къщата ?
kozl - майстор
bai_bradyra написа:
Съответно - за 1 m3 (1000 литра) топлинната енергия е 1,163 kWh
Това си писал за един градус. По примера по-горе 38-10=28 градуса, умножено по 1,163= 32,56 кВтч за кубик. От изложените от мен сметки излиза, че са 32,87 кВтч/м3. За тази разлика ли се задълбочаваме или за разликата в цената на "къпането" :?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "Обикновен или проточен бойлер за баня?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: