• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
bai_bradyra - специалист
Предложих да оставим теорията. Дал съм какво показва практиката. Не знам колко кубика вода ползвам, с каква вх.температура, защото съм на хидрофор .. ееееххх и енергото , ако можех да отсвиря... :lol: твърде много неизвестни за сметките. Но както казах, ЕВН и ЧЕЗ ми ги смятат. Топля се на камина с водна риза и имам бойлер вързан към системата 150 л. , който не ползвам вече трета година.

.. хммм .. мамка му.. ще взема да пусна един термометър в сондата... да не би да имам минерална вода ... :lol: Това в кръга на шегата. Писах по горе, че два еднакви проточни бойлера в два различни града показват един и същ разход. И съм твърдо "ЗА" проточен бойлер.
Последна промяна от bai_bradyra на ср фев 11, 2015 4:39 pm, променено общо 1 път.
kozl - майстор
Там е интересното, че по една груба сметка ти се "къпеш" с 350 литра на месец, а аз с повече от 1500.
bai_bradyra - специалист
kozl написа:
Там е интересното, че по една груба сметка ти се "къпеш" с 350 литра на месец, а аз с повече от 1500.
Ся да не почнем като чукчата: оженил се чукчата за французойка. На втория месец я изгонил. Питали го защо. А той: ами тя много мръсна.. всеки ден се къпе :lol:
По това време на годината сутрин бръснене, душ. Лятото и по три пъти на ден някой път..
Предложих да спрем със сметките. Сега казваш 1500 л. , което е кубик и половина, а по -нагоре казваш 6 кубика. [-X
kozl - майстор
Първо не казвам, а пиша. "Казана дума хвърлен камък. От написаното......................"
Второ аз пиша - ти не четеш (
kozl написа:
А ние 4-ма харчим 6 кубика топла вода на месец и към 10 студена
). Средно аритметично 1,5 кубика за мен от топлата.
Трето ако не спорим излиза, че проточния бойлер е супер икономия. А дали е така :? За това намесих количеството вода. Защото няма как с обемен бойлер да ползвам толкова количество вода като до сега с пдгряване от Топлофикация.
Аз също предпочитам проточен, пред обемен бойлер и откачане от топлофикация, най-вече заради крадливи комшии, но нямам трифазен ток. На сина в апартамента голям пазарлък падна със Строителя за трифазен ток и накрая осъмнах с 6 мм2 проводници и АП 3Р 25А. Проточния бойлер увехна и проточих един обемен от магазина към апартамента. Е за зелено успокоение от загубата на проточните възможности има слънчев панел на балкона :roll:
Последна промяна от kozl на ср фев 11, 2015 5:11 pm, променено общо 1 път.
bai_bradyra - специалист
При мен е за двама :lol: Но да не оспамваме темата на колегата. Той попита, аз отговорих. Предполагам, че и други колеги ще изкажат мнение. Наздраве. :partyman:
a4o_ivanov - специалист
Така банята има винаги топла вода през зимата когато гори печката.

Прикачен файл

снимка0236.jpg
шоп - майстор
bai_bradyra написа:
При мен е за двама :lol: Но да не оспамваме темата на колегата. Той попита, аз отговорих. Предполагам, че и други колеги ще изкажат мнение. Наздраве. :partyman:

bai_bradyra, колегата " kozl "леко и много тактично със сметки то каза-доказа, че сметка за ток на бойлер 3-5 лв на месец е меко казано НЕРЕАЛНО за домакинство от двама човека....разбира се сметката може и да е 0лв ако бойлера не се ползва.

Вкъщи ( двуфамилна ) сме 2 домакинства. Едното 4 членно, другото 2 членно. Имаме 2 бойлера със серпентини по 120 литра. Когато зимата подгрявам бойлерите с котела сметката за ток пада с 50 лв.
изразходваме 10-12 кубика студена вода в зависимост лято или зима. Нямам точна сметка, какво количество от тези 10-12 кубика загрявам.

По темата...ако няма възможност за загряване с котел зимата или солар лятото-проточният бойлер е по-икономичен, но икономията не е в пъти, просто едни 2-3 Кw на денонощие заради топлозагубите. Трябва да се има впредвид и другото: обемен бойлер с максимално голям обем може да се грее и само с евтина ношна тарифа и да имаме баня дори и когато няма ток!!!
lov - майстор
Аз преди много години реших че няма да правя сметки ами ще измеря.Повтарям се и съм го писал в по стари теми. И така за един месец който по стечение на обстоятелствата се оказа февруари и тъкмо малко дни зад да се компенсира по ниската температура на водата от водопровода . Никой не знаеше че има закачено уредче. Аз не съм си променял навиците по никакъв начин. При почти мизерна икономия къпане само на нощна уж с малко дете и бойлера отчете 200 kW/h. И като добавиш че загрятата през ноща вода към 9-10 вече е свършила и жената е застъпила юнгата на мивката. Но там не съм засичал. Та ако някой ми каже че има по малко потребление на човек от 3 кубика вода и по малко от 60-70 киловата само за топла вода значи лъже или не е вред и да оди на доктор да се прегледа.
kozl - майстор
Проточен или обемен :?
Това е основния въпрос на който на много граждани не се налага да си отговарят, защото са обречени.
Боянков, взе ли решение?
Ти поне можеш да избираш.
Ето пример как в Банско цял комлекс се размина с проточните бойлери:
Проектантите изготвиха проект за трифазни захранвания до всеки апартамент с 10 мм2 за проводник, но в крайна сметка от ЧЕЗ орязоха мощностите в главните електромерни табла и НЕМА проточни бойлери. Даже има парадокс. В апартаментите главните предпазители са 50, 63 А, в електромерните табла 25А, 32А,.
bai_bradyra - специалист
bai_bradyra, колегата " kozl "леко и много тактично със сметки то каза-доказа....

Уважаемият колега kozl, също така не каза как си мие посудата например- със миялна машина или на ръка ( едно условие за голям разход на топла вода за 4 членното му семейство- да са живи и здрави) , така, че сметките са доста условни. Ние сме двама и потреблението ни е нормално- душ сутрин, бръснене ( жената не се бръсне де.. ползва други методи :lol: , но стои по дълго под душа), миялна машина, няма малки деца и през деня сме на работа.
Аз също леко и много тактично мога да постна сметките за ток за една година назад ( толкова пазя) :lol: .. и както писах по-горе в два различни града от два различни доставчика. Но смятам с това да спра. В началото аз също не вярвах, но по препоръка на приятел, който ползва проточен бойлер и аз се обзаведох преди години - останах доволен и дори повторих упражнението :lol: .

п.п. Не съм производител, дистрибутор или каквото друго се сетите, а обикновен ползващ.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "Обикновен или проточен бойлер за баня?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: