• 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 47
Всичко за дърводелството
bimbaeco - майстор
Не са проблем пластмасовите дръжки, а това, че ножовете не не заточват, а са за еднократна употреба и трябва да ги купуваш специално от стенли (viewtopic.php?f=57&t=45146&p=565665&hilit=RB10#p565665). Този тип рендета, но с истински нож (No. 10), са много скъпи, това изпада често, но се счита за един от неуспешните модели на Стенли.
la_bamz - специалист
И бай руснак е готов :
Прикачен файл:
DSC06024.JPG
Прикачен файл:
DSC06020.JPG
Прикачен файл:
DSC06019.JPG
Корпуса е доста по-запазен от стенлитата и ножа е доста малко износен, но имам един проблем с "ушите" който винта движи. Когато се навива, се движи много трудно, и ушит се огъват, то така си дойде ( бяха много огънати), уж ги поизправих, но е същият момента .... Някакви идеи ?
bimbaeco - майстор
ЛаБамз, ако нещо не е изкривено и прецакано (или сделано кофти :-D ), единствената причина да върви трудно е, че си стиснал притискателя твърде силно. Друго не ми идва на ум.
Ето с малко закъснение моят метод за острене. Нямах шкурка 800, която иначе иползвам преди стропа. Поне за мен този начин е лесен и дава добри резултати. В нормални условия (без камера и сценична треска) ми трябват по около 5 минути на нож.
https://www.youtube.com/watch?v=Np0hDit ... e=youtu.be
Bradley - специалист
Почти няма инструмент, който да не може да се заточ с набор шкурки и малко опит...

Мисля, че без стягата /free hand/ за фиксиран ъгъл ще ти е по-лесно.

доколкото видях не скосяваш ъглите?

шкурка 360 е 40/41 миркона - както се вижда ножът е остър и работи добре

шкурка 800 е около 20/22 микрона - от моя скромен опит със заточването на различни режещи неща - "златната среда" за почти всички масово разпространени стомани...

който има време и му се занимава:

1.2/1.5 или 2к водна шкурка отива към 10/15 микрона и отговаря на воден камък 1000-1200 /добрите стари доказани KING deluxe/

гледам из youtube точат до 8/10/12/16к шаптън гласстоун и после диамантени спрейове по 0.25 микрона - но за мен това е нужно в два случая - ако правиш много скъпи изделия или си вманиачен на тема точене, абразиви, острота :finga: :finga: :finga:

разбира се линк към бай пол никога не е излишен

https://www.youtube.com/watch?v=UbAo4RpM7oM
bimbaeco - майстор
Това ренде е № 7, трябва ми идеално прав нож, за да оформя добре канта, а на ръка не се получава. Преди карах на ръка, но с това приспособление ми е много по-лесно. За съжаление дъската, която използвах за демонстрацията не беше добра - с чеп по средата и обръщане на посоката на влакната (просто тя ми попадна в ръцете ). Идеята ми беше да покажа колко е лесно и колко бързо става заточването.
Първоначално шкурките са добър вариант, но в дългосрочен план, ако остриш често и по повече ножове, излизат доста скъпо. Като ми останат свободни пари (ако изобщо стане някога), ще си взема диамантени камъни Ди Ем Ти или Изи Лап.
Да, не скосявам ъглите (не правя secondary bevel и camber)
Bradley - специалист
благодаря за пояснението за рендето - идеята си я онагледил чудесно -> вижда се че острието е достатъчно остро =D>

Препоръчвам Atoma и DMT - Eze-Lap са след тях /износват се малко по-бързо/ има доста дискутирано из форумите реална ли е разликата м/у монокристалните /дмт/ и поликристалните /изилап/ диамантени точила - и двете страни имат доста фенове, моят опит с изилап е следният - до сега нямам бракувано дмт /вече 7/8 години /, а изилап съм изхвърлил две плочики 600 грит за около 3 години ползване
Bradley - специалист
скоро не са ми носили ножове /irons/ за рендета или длета за заточване, но пък ножове с длетовиден скос /chisel grind/ - редовно - от малки ножчета викторинокс до японски кухненски ножове
едно леко дълго и вероятно доста скучно клипче с швейцарско ножче с длетовиден скос:

https://www.youtube.com/watch?v=RNn7HCKIHrw
bimbaeco - майстор
С това ножче можеш да си отрежеш някой пръст без даже да разбереш.
Такъв камък попадал ли ти е в ръцете? http://www.ebay.co.uk/itm/6-Professiona ... 1c42b00e4c
Дали става изобщо за нещо или да не се лъжа да го гледам (ДМТ скоро няма да мога да си позволя).
Bradley - специалист
Попадал съм и на прилични диамантени пластини с незнаен /вероятно Китай/ произход, но не се знае на какво ще попадне човек...

за неговите пари и доставката - двата фини камъка от клипа ми - макита 1200 и варачанския

момент при заточването на ножове за рендета е че често ножовете са по-широки от 2 инча и или трявба да се точи диагонално на стандартна 6х2 инчова пластина или да се купят 8 или 10 инчови, които са с висока цена
bimbaeco - майстор
Искам диамантен камък, за да не се налага да го подравнявам. Мислех да използвам 50-милиметров и да направя приспособление за поддържане на ъгъла, което да търкалям отстрани на камъка, за да не се налага да купувам по-широки плочи, че те хептен са ми извън възможностите.
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 47

Тема "Заточване на рендета ,,Гладик,," | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: