Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vrangelov - специалист
Evgeniy написа:
В крайна сметка кое от двете е вярно? То е ясно че дават "EFFICIENCY" на гориния процес, но щом са намесени температурни разлики, значи и котела има нещо общо.

В крайна сметка и двете са верни. При така изваденото от контекста цитирано не се разбира, но във второто изречение на следващия абзац става ясно, че съм имал предвид не всички загуби, а тези през комина. От една страна може би е трябвало да го уточня в предния абзац, но от друга стана се надявам, че колегите четат всичко, а не по диагонал.
Газанализаторът мери загубите през комина(според мен не много точно) и не може да вземе предвид тези от котела, а без тях не може да се определи КПД на котела, тъй като те може да не са малко.
Или ако не бях писал след цитираното от теб, тогава изречението щеше да трябваше да изглежда така:

"Газанализаторът мери температурата на входящите газове, температа на газовете в зоната на горене и температурата на изходящите газове, и по разликата "разбира" колко са загубите на топлина през комина(поетата от котела топлина), после тази стойност се коригира с коефициента от химическото КПД, и накрая от целият този резултат се вади единица."

Забележи, че и думата "разбира" съм я сложил в кавички. Защото си мисли, че разбира колко е КПД на котела, но не разбира, а само предполага.

Поздрави!
Evgeniy - майстор
ОК, благодаря за уточнението. Просто си мислех, че изброените загуби от "топлообменна площ, тези с турболатори, ребра, и ... чистите добре поддържани котли" би трябвало да са вече в сметката, защото сметната енергия е останала в котела, а не е избягала в комина заради липса на турболатор или малка площ - те биха увеличили ТДГ и анализатора щеше ги хване.
Остават само загубите от топлопредаване стомана - вода и от изолацията на котел и тръби, които не могат да се отчетат. (Нямам опит с такива анализатори и това са предположения)
Christo - майстор
В оторизираната независима лаборатория се работи с апаратура от по-висок клас, с пелети с известна калоричност, вземат се предвид и загубите в околната среда ит.н. Мазето на който и да е от нас не е мястото, където може да се мерят КаПеДета. С мобилните газанализатори се настройва количеството въздух(респективно кислород), така че в димните газове кислородът и въглеродният окис да са възможно най-малко. Проблемът е, че с намаляването на кислорода се увеличава СО, така че се търси компромис. Лошото е, че настройката е валидна за точно тези пелети, които горят в момента. Като се смени доставчика или партидата, трябва пак да дойде човекът с анализатора за да провери настройката. Подозирам, че не ходят нашите производители в лаборатории не за икономия на пари, ами защото балоните за КПД, дето ги надуват по шарените книжки ще се спукат. Има и друго: Ако някой даде за котел 4000 и 1000 за газанализатор, колко струва котелът? :lol:
syncho - майстор
Газанализаторите не са и по 1000, ами към 2000 и нагоре :) Един тест в лаборатория изобщо не е скъп за един производител и те го знаят много добре, но не им отърва да го изпратят за тестване.
jabata - специалист
Christo написа:
В оторизираната независима лаборатория се работи с апаратура от по-висок клас, с пелети с известна калоричност, вземат се предвид и загубите в околната среда ит.н. Мазето на който и да е от нас не е мястото, където може да се мерят КаПеДета. С мобилните газанализатори се настройва количеството въздух(респективно кислород), така че в димните газове кислородът и въглеродният окис да са възможно най-малко. Проблемът е, че с намаляването на кислорода се увеличава СО, така че се търси компромис. Лошото е, че настройката е валидна за точно тези пелети, които горят в момента. Като се смени доставчика или партидата, трябва пак да дойде човекът с анализатора за да провери настройката. Подозирам, че не ходят нашите производители в лаборатории не за икономия на пари, ами защото балоните за КПД, дето ги надуват по шарените книжки ще се спукат. Има и друго: Ако някой даде за котел 4000 и 1000 за газанализатор, колко струва котелът? :lol:
Къде са тези газанализатори за по 1000 лева, дай ще отида да си взема и аз един. Иначе си прав, че за съжаление след смяна на пелети, горелката трябва да се пренастрои. Но за съжаление в БГ качеството на пелети е такова, че след всяка доставка (дори на пелети от един производител) трябва да се пренастройва всичко, дори може да се наложи и по време на работа динамично да се прави. Аз лично съм виждал пелети от една и съща доставка, едните перфектни другите още влажни.
И точно понеже цялата картина е такава, никой в БГ не иска и да чуе за лабораторни тестове, защото за един такъв тест, трябват пелети с доказано качество, а такива в БГ много трудно се намират.
Christo - майстор
Газоанализатор съм виждал само на картинка :) и за това съм объркал цената. Знаех по принцип, че са скъпи, но чак пък 2 бона, бах маа му. Котелът ми си има такова чудо вградено и сметките се правят непрекъснато. Забелязвам, че точно като сипе пелети, вентилаторът увеличава оборотите. После постепенно спадат до следващото пълнене. Има меню, в което си пише какъв трябва да е съставът на пушека и какъв е в момента. По някога стойностите съвпадат, по някога не. Относно узаконяването: В Германия просто не ти дават да продаваш котел, който няма съответната тапия от държавната им лаборатория и това е. Не е като тука двор без ограда. Освен това, публикуват бюлетин. "Ето какви котли сме изпитали, ето какви резултати сме получили". Който иска да си купи котел, да гледа цени, да гледа показатели и да си преценява. http://www.bafa.de/bafa/de/energie/erne ... chickt.pdf
s_s1 - специалист
Christo написа:
Газоанализатор съм виждал само на картинка :) и за това съм объркал цената. Знаех по принцип, че са скъпи, но чак пък 2 бона, бах маа му. Котелът ми си има такова чудо вградено и сметките се правят непрекъснато. Забелязвам, че точно като сипе пелети, вентилаторът увеличава оборотите. После постепенно спадат до следващото пълнене. Има меню, в което си пише какъв трябва да е съставът на пушека и какъв е в момента. По някога стойностите съвпадат, по някога не. Относно узаконяването: ...
Какъв е Вашият котел и какви данни за състава на пушека измерва, досещам се за темп. и съдържание на несвързан кислород, и какво друго ?
Radoslaw - специалист
s_s1 написа:
Christo написа:
Газоанализатор съм виждал само на картинка :) и за това съм объркал цената. Знаех по принцип, че са скъпи, но чак пък 2 бона, бах маа му. Котелът ми си има такова чудо вградено и сметките се правят непрекъснато. Забелязвам, че точно като сипе пелети, вентилаторът увеличава оборотите. После постепенно спадат до следващото пълнене. Има меню, в което си пише какъв трябва да е съставът на пушека и какъв е в момента. По някога стойностите съвпадат, по някога не. Относно узаконяването: ...
Какъв е Вашият котел и какви данни за състава на пушека измерва, досещам се за темп. и съдържание на несвързан кислород, и какво друго ?
@s_s1 Ти в твоя котел ,нали имаш ламбда сонда.

Допълнително оборудване за котли Kostrzewa

Ламбда Сонда ML-2

Ламбда сонди модул перфектно измерено количество въздух, необходимо за автоматична изгаряне на горивото.

Кислородните сензори, използвани за измерване на остатъчния кислород в изгорелите газове. Останалата част от кислород дава отлична информация относно процеса на горене. Регулаторът сравнява действителната стойност на кислорода от контролната точка и изпълнява подходящо управление на мощността на вентилатора. Управление на мощността на вентилатора с помощта на ламбда сондата е да се въведе правилната мощност на вентилатора регулатора

Използването на модула на кислород сензор носи редица предимства:

-Ограничено Е на емисиите на въглероден оксид в атмосферата,

- разход на гориво пада до 20%,

-żywotność котелните елементи се увеличиха.

Модулът има две възможности за комуникация:

-napięciowe аналогов изход (0-5V)

-znana на автомобилната CAN шина.

Използването на най-новото поколение на широколентов кислород сензор позволява точно измерване на съдържанието на кислород в целия си ареал (0-20,9%).

С прецизни измервания на такава масова контролер е в състояние да управлявате прецизно процеса на горене в пълния обхват на мощността.

Ламбда сонда е снабдена с електрически нагревател, че затоплянето сонда осигурява правилното измерване, независимо от температурата на отработените газове.

мощност 230V 50Hz
мощност (водач) 10W
температура на околната среда 0-60 ° С
O2 обхват на измерване 0-20,9%
аналогов изход 0-5V
Аналогов изход натоварване 10 ma
скорост CAN шина 125 Кб /
Размери на модул (L х В х Ш) 107 mm х 66 mm х 118 милиметра
Ламбда сонда резба M18 х 1,5 мм
единица тегло 425грама
маса на пробата 110грама
s_s1 - специалист
Да, кострева фюзи ложик 2 има кислороден сензор такъв какъвто е описан. Съобразно зададените параметри и наличието на свободен кислород програмата допуска 10% корекция на количеството въздух. Т.Е. кол-вото пелети зависи от температурата на котела-реална и зададена, а въздуха зависи от програмираната таблица с корекция от лабмда сондата.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: