Всичко за дърводелството
kendal - специалист
Аз пък затова писах че колегата не е казал за колко броя става въпрос и с какво разполага като машинен парк,иначе по въпроса за индустриалеца-правил съм серия от 20 кошера в двоен гараж , получава се, като разполагах с нужните машини нямам претенции да съм фабрика ако съм оставил подобно впечатление четейки по-горе написаното.Другото нещо е че не може да изключим техническия прогрес,всичко това се прави за улеснение,иначе ние като любители може да си ползваме рендетата и длетата с удоволствие.
Илчо Илиев - майстор
Мищо е прав, Кендал също...
Моя старец навремето правеше дограма (врати и прозорци) на ръка, изцяло на ръка...
Имаше всякакви рендета, лепеше с туткал и негови неща все още са здрави...
След доста години вече имаше машини, всички профили и фалцове ги правеше на фрезата,лепеше с Ц 200, после с по-качествени лепила.....
Нещата се развиват,но не бива да се забравя основата..
При нас, там където работя, пускаме серии от по 50-60 кошера, страниците са на двойна дължина, хем по-бързо става,а и за да се калиброват на щрайхмуса, трябва да са по-дълги...
Както Мишо каза, перата се слагат за водачи, при стягането да не се разместват детайлите, иначе, ако има добра вайма/преса няма нужда дори от идеално напасване..
При домашни условия, за малки серии може да се стяга със стеги,а и Мишо беше показал едно приспособление, възможно лесно и евтино-летва с две подвижни парчета в краищата..
EDI - майстор
Само за лепилото.Лепил съм дървении, изложени на атмосферни условия със стандартното лепило на ХЕНКЕЛ клас D2, правих една кашпа на жената.Нямах в момента друго лепило под ръка.Като постоя известно време вън на влага, лепилото изтърва зелепените съединения.Та, ползвай някакво поне клас D3, ако не ползваш полиуретаново.
манихеин - специалист
С полиуретаново не съм работил, не знам от къде да купя хем що-годе качествено, хем що-годе евтино (Пловдив). Лепя с ECO 3 на Rakoll, клас D3, купувал съм го от "Интериори" (Блум). Преди това купувах някакво наливно от "Мебелор", но не издържа на атмосферни условия.
EDI - майстор
Полиуретаново на АКФИКС съм ползвал, хем е по-евтино, 500 гр идва към 7-8 лева.Има и разни други, ама цената отива над 12 лева за 500 гр.
dimitar_petkof - напреднал
Здравейте, аз си лепя заготовките за кошери с такава "стяга" самоделка, но върши добра работа. На веднъж лепя по 4 заготовки за ЛР кошер. Излезе ми 30 лева - 10 желязо, 5 лв болтове и 5 лв заварката.

Прикачен файл

2015-01-24 11.29.25.jpg

Прикачен файл

2015-01-24 11.29.16.jpg

Прикачен файл

2015-01-24 11.29.02.jpg
манихеин - специалист
Супер е! Аз се канех да правя желязни стяги за слепване, като оставям през 20-тина см. по два заварени квадратни профила отстрани на дългата, в които да вкарвам подвижната (притискаща) част, но къде от липса на време, къде от мързел, май ще мина на твоя вариант - наведнъж всички и готово.
cvetankirilov - специалист
Я да питам аз :razz: . Долу-горе колко "отворено" време имат тия полиуретановите лепила(ще имам ли достатъчно време за слепването на 5-6 дъски една за друга заедно с напасването- примерно) и за колко време съхнат. Ще лепам едни дъски за навън и затова питам. И специално към ЕДИ- откъде го намираш това лепило за 7-8 лева за 500гр. Щото аз не мога да намеря за по малко от 10. :?
EDI - майстор
Зависи от влажността на детайлите и въздуха, но 7-8 минути имаш при всяко положение.Иначе ето по-евтино лепило - http://www.rosi.bg/poliuretanovo-lepilo-745.html , http://lotostrading.com/details.php?product=10096 =
манихеин - специалист
Ужас е това полиуретаново лепило! Колкото и да отнемам, след притискане на детайлите излиза, ако остане се надува, а се почиства на прясно само с ацетон!

Тема "лепене на детайли-как?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: