• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 11
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
bai_bradyra - специалист
Това малкото помещение, което ще ползваш първоначално за килер , защо не го направиш мокро помещение :? Пералнята и сушилнята там, а също обемния и проточния бойлер разделени със спирателни кранове и ползваш което искаш. Колко голям мислиш да е обемния бойлер, с какво ще отопляваш и ще бъде ли включен той за подгряване евентуално?
boqnkov - специалист
Първо да благодаря на активните в темата. Второ започвам да отговарям по ред на въпросите. :)
1. Идеята на бянята е да е "суха". Помещението за къпане е отделено с врата и е със собствена вентилация и със собствен прозорец т.е. влага в банята не смятам да има много много. А и вече без тези уреди банята става нереално голяма спрямо цялата ми къща. Ако ги сложа в килера ще ми изядат много от мястото за натурии (прахосмукачки, зимнина и т.н.)
2. Не знам колко голям да е обемния бойлер. Може би около 100тина литра. Не мога да ги комбинирам с кухнята защото кухнята е много далече и ще имам много загуби в тръбите (и ток и вода). Къщата ще отоплявам с климатици.
3. Обемния бойлер на този етап няма да е подгряван от нищо друго освен от ток.
kozl - майстор
lov написа:
Щом вече клониш към проточния гледай съвета за ел. захранването на колегата.
prascho написа:
Предвиждаш инсталация и за двата варианта пък след това се спираш на един от тях. При положение, че проточния изисква трифазен ток, то пускаш тройка кабел със сечение на жилата по 4 мм2.
Ако става въпрос за тоя съвет - хич не го гледай. Няма нула, няма земно, а и мисля, че по-добре е сечението да е 6 мм2, защото има и 27 киловатови на Стибел Елтрон и за тях препоръчват 4х6 мм2 сечение.
bai_bradyra - специалист
За климатици ползвам http://www.termo-klima.com/bul/full_info.php?recid=639 , сайта е произволно избран -да не прозвучи като реклама :lol: моделът е подов и много тих.Сега има и много по-нови модели , но хубавото на този е, че дава топъл въздух до пода и по естествена конвекция той се движи към тавана т. е на малки степени на вентилатора. От 4 степени до 2 степеен не се чува нищо. Доволен съм. След като си в къща защо не помислиш и за цялостно отопление - пелети, газ, а климатици за преходните периоди. От схемите, които си постнал оставам с впечатление, че баните са отделени с коридор от жилищната част и ще трябва да им мислиш и на тях как да ги стоплиш. Сега ти е времето много да мислиш... и да смяташ :lol: , но ако си прекараш инсталациите може, после едно по едно да слагаш уредите, че се получава цифра.
Последна промяна от bai_bradyra на пет фев 13, 2015 10:41 am, променено общо 1 път.
bai_bradyra - специалист
kozl написа:
Ако става въпрос за тоя съвет - хич не го гледай. Няма нула, няма земно, а и мисля, че по-добре е сечението да е 6 мм2, защото има и 27 киловатови на Стибел Елтрон и за тях препоръчват 4х6 мм2 сечение.
Как така няма нула? [-X.. има си и си го написал 4(четири)х6 мм2 :lol: . И щом ще го ползва само за банята не са му нужни повече киловати от 21, а дори и 18 ( да се ориентира по дебита, макар , че ценовата разлика е малка).
prascho - майстор
kozl написа:
lov написа:
Щом вече клониш към проточния гледай съвета за ел. захранването на колегата.
prascho написа:
Предвиждаш инсталация и за двата варианта пък след това се спираш на един от тях. При положение, че проточния изисква трифазен ток, то пускаш тройка кабел със сечение на жилата по 4 мм2.
Ми да, за какво му е нула и земно. Нулата ще е водата, а за земно ще ползва снагата :lol: . Направо ме разсмивате с вашата педантичност.

Аз още чакам тея 5 лв за проточния бойлер. Моля обърнете се към Гинес :rolleyes:

П.П. Само внимавайте някой китаец с проточен да не ви изпревари с рекордните 2 долара :-D .
Последна промяна от prascho на пет фев 13, 2015 9:59 pm, променено общо 1 път.
boqnkov - специалист
Никога не съм използвал проточен за къпане. Може ли толкова прецизно да се настройва струята и температурата на водата като при обикновения? Например мога ли да имам например леко хладка вода на слаба струя или пък много топла вода на силна струя? (както при обикновения). Относно дискусиите за кабели... Ще ми е необходим кабел поне 5х4кв.мм ама май клоня към 5х6. Каква е разликата между 18 и 21kW? В цената е само 30лв, което не мисля че е определящо.
prascho - майстор
Проточният бойлер е бойлер, не е космическа ракета. Има си всички функции на бойлер, а не на ракета!

Разликата в мощността на един бойлер е почти като при колите. С 21кв ще стопля водата на по-висока температура за по-кратко време. При стандартни нужди 21кв би трябвало да не се товари много. Вложената електрическа енергия се преобразува в топлинна.

С две думи ако пуснеш водата веднага от 3кв проточен то тя ще е с примерно 30 градуса. При 18кв с 45 /примерно/, при 21 кв с 50 градуса. Ще разреждаш. То затова има разни степени на които работи бойлера според нуждите на домакинството. Ако е с три степени и включиш втора щото си преценил, че температурата те устройва то бойлера на втора не работи на 21 кв, а на по-малко. Абе да живее икономията!
Последна промяна от prascho на пет фев 13, 2015 10:10 pm, променено общо 2 пъти.
boqnkov - специалист
:axe: :) Благодаря на включилите се в дискусията. Остана и марка да избера... Стибел елтрон или сименс?
prascho - майстор
Ти мен не ме слушай! Аз нямам проточен бойлер, нито ми харчи по 5лв на месец :-D .

Мен ако ме питаш, най-добре с 5х10мм2. Хубаво е мрежата в къщата да се защити добре, пък тая на енергото кучета я яли. Нали е държавна :-D .

П.П. Опасността от рекорд на китаец не е за подценяване. Все пак в Китай държавата ще застане зад него. Могат и 100кв да направят 1 стотинка. Пък китаеца има да се мие на воля, колкото си иска.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 11

Тема "Обикновен или проточен бойлер за баня?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: