• 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 32
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
phoenix - специалист
Системката е с 2 радиатора, лира, бойлер и един воден конвектор.(общо три помещения са)
Разхода е супер, даже повече от супер. Не бях очаквал разхода да е толкова нисък при положение, че стартираме система в жилище, което никога не е било отоплявано и е съвсем голо. Сега след като се темперира предполагам, че разхода ще падне.
Климатика е едно фуджицу
Марка: FUJITSU
Модел: ASYG 12LMC
Охлаждане: 0,9-3,4-3,9kW
Отопление: 0,9-4,0-5,3kW
Здравейте на всички които експериментират със своите самоделни машини.Извинявам се че ползвам чужда тема,но може ли някой да ми каже какъв ТО марка и модел да използвам за апартамент от 120 кв.м.Имам 4 конвектора по 3 kw. и 1 конвектор 4,30 kw. при t 40-50 градуса.Бойлер 120 литра с медна серпентина,10 броя ал.глидери Н 500. Системата събира 25л.вода до разпределителните колектори.Имам помпа Вило 25/60 три степени която е на котела с твърдо гориво.Имам Fujitsu 24 LFC и Fujitsu 12 LUC инвертори.
Благодаря предварително.
phoenix - специалист
да постна една табличка със сметките ми как се движат... това с дайкина

Прикачен файл

otoplitelen period 2014.JPG
otoplitelen period 2014.JPG (74.43 KиБ) Видяна 4371 пъти
Фитилчо - майстор
Искам да попитам нещо:

Стратегически погледнато е по добре машината да е голяма или, по скоро добре оразмерена.

Обяснявам - имам два дайкина и се чудя кой да направя на ТП. Единият е 12.3 киловата на отопление а другия 7.8 на отопление.

Благодаря предварително!
phoenix - специалист
по скоро правилно оразмерена.
Морозов - специалист
Аз,нещо го закъсах с моята ТП.Влиза в някъкви страни режими :? Работиси добре фреон вх.47-49С изх.40-42С вода вх.38-40С изх.41-43С,в един момент фреона вх отива на 61-62С из.33С водата пада на вх.34С из.36С И НЕ ПОМРЪДВА :? Питата е чиста .Исключвам за момент климатика и нещата се оправиятза около 1 час.дистанционо на21С помпа на 2 скорост 3 панелни радиатора 160/60 :?
filmatoplo - майстор
phoenix написа:
ами ето и малко снимки:
първо преглед на къщата, има още един радиатор в банята както и над тоалетната е бойлера, който е със серпентина и се топли от парното... не съм го пускал от както пуснах системата.
Изображение
след това и малко снимки на топлото, тук беше каминката, която стои навън и чака новия си стопанин:
ИзображениеИзображение
ето го и инвертора:
ИзображениеИзображение
Изображение
ето ги и двата датчика от вътрешното тяло:
Изображение
на тях трябваше да сваля графиката на изменение на съпротивлението, та в една тенджера от 0 до 50градуса им направих 3-4 опита и направих графиките от средноаритметичните данни. Това е важно особенно за въздушния датчик, за да знаем какво съпротивление да си купим за да регулираме точната работа на термопомпата. При мен стана с един тример на 20килоома. Все още го настройвам.
Изображение
след това имам вече монтиран топлообменника:
Изображение
От вътрешното тяло изкарана електрониката за да си я вкарам на долния етаж. В последствие удължих само платката за дистанционното управление и 2-та датчика.
ИзображениеИзображение
Изображение
въздушния датчик:
Изображение
и регулирането му:
Изображение
а ето го и вътрешното тяло на 2-рия етаж:
ИзображениеИзображение
напълно е достатъчно и стопля целия етаж доста бързо. Там горе долу разположението е като долу, само дето не отоплявам стаята която е над нашата спалня, но нещо свършиха финикийските знаци и катоотделя пари за радиатор, ще сложа.

ами горе долу да, + още един радиатор в банята + бойлера(топлата вода за потреблението). Абе този етаж е около 60м2 + да кажем 40м2 и на горния + топлата вода... това е. В нас е 26 градуса навсякъде. Долу айде сменил съм дограмата, но горе са еднокатни дървени прозорци + всички стени външни.
Еми това е къщата, може и на някоя съседна къща да пусна радиатор, ако плащат тока :-D :-D

За колегата интересуващ се от ТП.
Здравейте!
Тази тема определено трябва да се посъбуди от летаргията, в която е попаднала.

Малко предварителни данни!

Плевен, Дружба, 96 м2.
За тези, на които горното не говори нищо - уточнявам! Панелен апартамент, трети етаж с изложение север-юг - две спални, хол, кухня, трапезария, перално помещение, голям S-образен коридор, баня с тоалетна, тоалетна и три тераси (две от които остъклени). Две външни PVC дограми (от общо пет). Никаква изолация! Отстрани противосеизмична фуга - около осем сантиметра, което прави апартамента "външен". Отгоре и отдолу - почти никакви съседи!

С една дума - УЖАС!

Нали сме на предистория ще споделя, че до 2003 година се "отоплявахме" на ток. Отоплявахме е в кавички защото тока само го плащахме, а ефективно греехме една стая, готвехме и се къпехме. Зимните сметки прехвърляха 200 лв. Да, тогава 2000 - 2003 година. 2003 инсталирах камина с водна риза ....... и топлото дойде и в наше село :-)

Та така,
Миналата година аз отново попаднах на кръстопът! След смъртта на баща ми просто нямаше кой да поддържа камината (а от там и локалното парно) запалена през деня. Да, в по-топлото време дори и не беше нужно, но в студа определено се оказа, че само вечерно палене не е достатъчно. Бавно и мъчително осъзнах, че крехкият баланс, който ни спасяваше от студовете цели 14 години вече накланяше везните в полза на студа.

Замислих се за нещо дето да поддържа системата в "полуживот" през деня, а аз като се прибера от работа да "дам жега" на камината. Първата идея беше да оставя бойлера (който е със серпентина) включен на ток и вместо да консумира енергия от парното – да отдава за радиаторите. Речено – сторено! Застуди и го направих. Получи се естествено, но на каква цена?
Бойлера поддържаше парното на 30 – 35 градуса (в зависимост от външната температура), като ключа трябва да е на положение 3 или 4. Това са 2 или 3 киловата! Ами хайде да по смятаме – минимум 2 киловата по 10,5 часа (от 7,30 до 18,00) дневна енергия е: 10,5h*0,215лв.*2kw = 4.50 лева на ден, което е 135 лева на месец за поддържане на топлото през деня. Този вариант спасява положението, но за постоянно е неприемлив. А не трябва да се забравя, че към този момент на прибирането ни практически няма топла вода за миене.

Това за "климатиците" и „термопомпите” го бях мислил и преди. Денем температури високи - COP висок и т.н., викам си ще смогва да поддържа 30 - 35 градуса когато ме няма, докато запаля печката вечерта.

Прочетох де що видех, докато попаднах на това:
http://phoenix-em.com/Emil/project-thermal-pump/
и това:
http://hvacsystem.eu/
Противно на очакванията, най интересна ми беше темата Как си направихме термопомпа 1 (или ината на едно теле)
Това бяха точно стъпките (на опит – грешка), които Eмил (Феникс) ми спести, а и ненужните разходи от които ме предпази.

Свързах се с него през Октомври 2018г.!
Той ми отдели близо час и половина още на първия разговор въпреки, че се намираше на обект в момента!
Този човек не се изнерви дори когато му задавах наивни и/или некомпетентни въпроси, дори когато стана ясно че няма да съм му клиент, а правя сметка сам да си инсталирам нещата. Буквално ми разясни теорията на термодинамиката, начините за изчисляване на необходимата енергия (енергийни загуби) за отопление. Обясни ми спецификите и ситуациите, в които „изпадат” някои модели климатици (най вече при дефрост), когато ги „впрегнеш” в термопомпа и защо други са по-подходящи.
На края на разговора той ми каза – ДЕЙСТВАЙ, АЗ ТИ ГАРАНТИРАМ!

Ето, точно от това имах нужда и някак си очаквах да чуя! И то не защото някой друг ”трябва да е отговорен”, а защото на мен ми предстоеше немалкия разход от 3000++ лева и сериозно преправяне на съществуващата отоплителна система с все още с неясен (за мен) край.

Започна се:
Първо се добрах (след 20 дни търсене) до може-би последната налична в България бройка DAIKIN FTX50GV за 1750 лева без монтаж. Да, не е много нов модела, но както се пее в една песен е ИСТИНСКИ. Апропо във форума има много изписано за този климатик. След това изхвърлих старите чугунени и алуминиеви (ама от Българските) радиатори и ги подмених с преоразмерени панелни. Поставих допълнителни радиатори в стаите (задните), които се грееха от горещия кюнец на камината. Старата последователна тръбна разводка се замени от колекторен разпределителен блок. Естествено, и аз като Тома неверни оставих байпас за всеки случай и към водната риза на камината. Последваха още два – три обстойни разговора с Емо (Phoenix) за уточняване на топлообменника и играта с въздушния датчик. На 25.11.2018 беше първия пуск. Пуска съвпадна с ремонта на хола, та опитите и напасването се проточиха до 17.12.2018 година. Това е датата (17.12.2018), когато за последно е палена печка в апартамента.

Ами ... накрая … въпреки, че се съмнявах в ефективността на тези „термопомпи” … повярвах на ЕМИЛ!

БЛАГОДАРЯ ТИ ЕМО!!!

Ти изобщо не предполагаш колко решаващ беше още първият ни разговор! Ти го направи, въпреки, че разбра в разговора, че няма да съм ти клиент! Сигурен бъди, че добър човек, като „губи” – незнае колко ще спечели!
Наздраве Емо!

Накрая искам да публикувам някои снимки и статистики:

Ето къде се помещава Хидробокса – в ъгъла на секцията.

Изображение

Видимия (централен) панел със системата за визуализация на процесите

Изображение

И хидробокса отвътре.

Изображение

Централния панел е оборудван с електронен електромер, който е дублиран от голям аналогов (от апартаментните), видим над топлия колектор в худробокса.

Искам да повторя, че идеята ми съвсем не беше икономия на пари от отопление (не че не е важно де). Главната цел беше осигуряване на оптимален топлинен режим в апартамета - главно с поддържане на отоплението през деня,а то кокво стана?!? - твърдото гориво стои на склад в гаража и не се използва, ама въобще!

Точно тук трябва да споделя, че най високата ми сметка за ток (януарската за 2019) беше 240 лева. Обикновено битовата част от сметката (и лято и зима) досега е била 75 – 95 лева. Всеки може да прецени какъв е дела на отоплението за месеца с най висока сметка за ток. За тези, на които е интересен истинския разход в енергия и пари се ангажирам да представя отчет и от двата електромера на системата в края на отоплителния сезон (по мои наблюдения се разминават с 1%).

Засега за този отоплителен сезон до 11.11.2019 са изразходвани 151 kw/h, което е около 29 лева.
  • 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 32

Тема "Термопомпа phoenix" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: