Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
На мен пък ще ми е интересен развоя на темата. По няколко причини.
Питащия kazaka1984 даже не е успял да напише заглавието на темата без правописни грешки.
Тоя дето се втурна да му помага е "професионалист" с "опит" от свързването на пет ламби и два контакта и то с помощ на хора от форума.
Интересно е какво ще се пръкне накрая от това. :? Аз съм до тук с тая тема. Не мога да се меря с профитата. :? :lol:
:partyman:
valentino76bs - майстор
nv952 написа:
Няма отърване ейй. :rolleyes:
Не съм с лоши чувства ей [-X :) даже напротив ама ще те гриза.Няма да ми се сърдиш! :prost:
KingLin - майстор
Това дали заглавието има или няма правописни грешки няма никакво значение. Човека е дошъл да потърси помощ тук което означава поне че ви има някакво доверие за съветите които ще му дадете (включително и на тебе хидра). А сега пак обърнахте поредната тема в бойно поле.

Към питащия: Колега разбираемо е желанието да няма къртене из целия апартамент. Обаче за генерален ремонт на кухня особено ако са й спестени кабелите навремето малко трудно ще се получи. Сподели по-подробна информация за сегашното положение и за това какво искаш да се получи в крайна сметка. Едва тогава могат да ти се дадат по-конкретни отговори. Добре е да си извикаш специалист но предвид това че питаш тук явно искаш да го направиш сам. За това не пести снимки и думи и ще се опитаме да ти помогнем. Не знам дали можеш да определиш вида и състоянието на сегашната инсталация но два контакта наистина звучи необнадеждаващо. Те на един предпазител ли са? Какво е сечението на кабелите? Има ли други стаи където спира захранването като свалиш/развиеш предпазител/я/ите за кухнята? Какви уреди искаш да имаш след ремонта?
ditronix - специалист
А бе като по-проЗд да питам що не се слага ДТЗ в кухните? А в мазата може ли?
stenmark - специалист
Това за връзването на плота и фурната че се пускат два отделни кабела/кръга беше написано :? /може ли да бъде обяснено малко по-разбираемо.
nv952 - майстор
Разбираемо написано- (търся някой цитат дето е писано ама нали не се научих да я ползвам тая търсачка.Повече от 1 дума немоа да търся)
Но най общо казано.
Печките за вграждане са с голяма консумация на ток.Затова се прекарва отделно трасе,кабел,кръг и т.н.
отделен кръг значи,че на всеки бушон има определен брой консуматори.Има се предвид че кабела (единият проводник)като тръгне от кутията отива до контакта или контактите и от там пак се връща в кутията.И това прави един кръг.
Май го поомесих малко но дано го схванеш. :)
dobcho_vn - специалист
Докога ще продължавате всяка една тема да се превръща в бойно поле и мерене кой е по-по-най и на кой му е по-голям?
Такова чудо в другите раздели не наблюдавам, изключая заварчиците.
Спрете се!
По темата - инсталацията на кухнята си е тегава работа.
Като токови кръгове имаш най-малко четири - един на готварската печка, била тя едно цяло или отделно плот и фурна, контактите, които е добре да се разделят на два кръга и един за осветлението.
Ако речиш да слагаш бойлер от типа "Юнга", предвиди и за него едно отделно кабелче.
fikata - майстор
hidrazin :-D
Темата наистина върви към сеир.
Нищо лично към kazaka1984, пуснал темата/абстрахирам се от граматиката и правописа/ но
Здравейте интересуваме как се процедира с инаталациятата в кухнята. Мисля да си правя нова кухня но ме притеснява това че много уреди ще са свързани на два контакта и се интересува как стаеат нещата за да не стопя контактите и да прецакам цялата инсталация.някаква защита ли се слага и как се прави
предполага,че тук ще се появи върволица от различни "професионални" съвети от които питащият едва ли ще научи, какво е това токов кръг, предпазител, вид кабел,сечение начин на пслагане на кабела/проводници/,свързването им или що е това товар и коефицент на едновременност и т.н.
kazaka1984, моят съвет е потърси грамотен електротехник с рефенции/ препоръчан от хора,които са доволни от неговата работа/. Нека той на място се запознае със ситуацията и твоите намерения за инсталиране на нови ел.уреди. Тогава сподели тук неговите намерения и ще получиш конкретни съвети.
Очевидно е,че ти нямаш знания и умения да направиш сам електроинсталацията на новата си
кухня.
valentino76bs - майстор
ditronix написа:
А бе като по-проЗд да питам що не се слага ДТЗ в кухните? А в мазата може ли?
Кой е казал ,че не се слага в кухнята къде видя?
Ми в кухнята не се слага ДТЗ а се слага в таблото :) шегувам се!Иначе в мазето е забрАнено и не може да действа щото е под равнището на земята :) :) може на тавана!

Според Наредба №3[1] дефектнотокова защита с чувствителност 30 mA задължително трябва да се използва и в следните случаи:
• За защита на токови кръгове, захранващи контактни излази, в които могат да се включват преносими електрически уреди.На практика това са всички контактни излази с общо предназначение в жилищни сгради, хотелски стаи, офис сгради, сервизни помещения и др.
• За защита на токови кръгове, захранващи контакти в помещения с повишена опасност и особено опасни помещения – бани, мокри помещения, помещения с влага и подобни.

Така ,че сме ги дъвкали тези неща много!Та ако ти е стационарно свързането на печката фурната или котлона чрез твърда връзка не е задължително!
valentino76bs - майстор
fikata написа:
моят съвет е потърси грамотен електротехник с рефенции/ препоръчан от хора,които са доволни от неговата работа/
Аз знам един така ,че мога да пледирам за него.....:) :) обаче после искаме тука снимки и обяснения... :-D :)

Тема "ел.инаталация в кухня помощ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: