Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hristov1 - специалист
А и еладжията ми препоръча да си купя вместо 2 трафа 3 за да може да ги разположи така че ако има проблем да се вадят през дупката а тези 3 трафа щяха да ми оскъпят с 60лв а аз дотук дадох 1
25лв за крушки 30лв за тела и 15лв за кабел с клеми майната му на тока колко ще свети в този коридор надявам се само да не се запали над картона ще имам 10-15см до тавана защото плочата е крива
moimoimoi - майстор
прати го на обучение тук във форума твоя елтехник
има димиращи и не-димиращи лед лунички,обаче и не-димиращите се димират viewtopic.php?f=43&t=45802

пп:а за какво ти е да се димира осветлението в коридор :?
hristov1 - специалист
Ами свърши вече мисля така да ги направя но се пртитеснявам за ватата като се нагрява да не се заяпали нещо...
kozl - майстор
Стъклената и каменната вата не са горими. Няма да се запалят. Но както ти писаха пречат на топлообмена и крушките ще работят на по-висока температура, а това им съкращава експлоатационния срок.
Стиви - специалист
Халогенните крушки е добре да се димират, за да им се удължи живота и да хабят по-малко ток. Това беше по времето, когато нямаше LED. Кажи му на твоя майстор да излезе от миналия век и да се образова. Беше то едно време, когато занаята се учеше само в училище. Сега вече информацията от миналата година е остаряла!

Така или иначе крушките ти ще горят често, заради прегряване, те съветвам да го сменяш с LED крушки с по-голям ъгъл на светене. Тъкмо опитно ще установиш, че 5W лед луничка свети по-добре от 60w халогенка, която е с толкова тесен ъгъл на светене, че прави кръг на пода, но не осветява стените. За целта трябва да махнеш димера или ако е сложен последователно на ключ( в което се съмнявам, предвид компетентността на "майстора"), да го усилиш до край и да ползваш само ключа за включване и изключване.

Относно мощността ако ползваш осветлението средно по около 3 часа на денонощие, то за година са около 1000 часа, което ще рече 360kWh :shock: около стотина пъти да си подгрееш бойлера да се изкъпеш :!: Лед луничките биха изразходвали 30kWh за същата работа. Обърнато в пари около 50 лева с едните и 4 лева с другите лунички. Разбра ли какво ти е "икономисал" "майстора"
valentino76bs - майстор
hristov1 написа:
Ами свърши вече мисля така да ги направя но се пртитеснявам за ватата като се нагрява да не се заяпали нещо...
ivanovrg написа:
много ми е интересно това положение

задава се въпрос
получават се 10 отговора горе долу в една посока (за LED ),
а питащия си прави каквото е решил

Е ЗАЩО ИСКАТЕ СЪВЕТИ ,КАТО НЯМАТЕ НИКАКВО НАМЕРЕНИЕ ДА СЕ ВСЛУШАТЕ
Луда работа :)
hristov1 - специалист
Вижте се сега искам съвети обмислям как как да го направя извиках майстора и той обърка работата а не разполагам с много средства за майстори да не говорим че въпросния еладжия сега не ми вдига и телефона чакам го вече 2-3 дни да ми пусне едни кабели и тъкмо се замислих тези кабели да взема да си ги пусна аз ли не разбирам много от ток ама ще спра тока от главния бушон и тука направих една схемичка ако може да ми кажете дали е правилна кабела е мостов с 2 жила 1.5м2 с черни правоъгълници съм отбелязал клемите и това 220 е кабела от старата лампа..Поздрави. :)

Прикачен файл

Без име.png
Без име.png (27.92 KиБ) Видяна 1781 пъти
valentino76bs - майстор
hristov1 написа:
Вижте се сега искам съвети обмислям как как да го направя извиках майстора и той обърка работата а не разполагам с много средства за майстори да не говорим че въпросния еладжия сега не ми вдига и телефона чакам го вече 2-3 дни да ми пусне едни кабели и тъкмо се замислих тези кабели да взема да си ги пусна аз ли не разбирам много от ток ама ще спра тока от главния бушон и тука направих една схемичка ако може да ми кажете дали е правилна кабела е мостов с 2 жила 1.5м2 с черни правоъгълници съм отбелязал клемите и това 220 е кабела от старата лампа..Поздрави. :)
Как може да ги дрънкаш такива,пита отговориха ти а ти после изкарваш друг виновен! Ти плащаш ти поръчваш музиката НИКОЙ НЕ ТИ Е ВИНОВЕН.Защо не послуша колегите сега едва ли някой ще пише.Сори!
fox_vt - майстор
Последно с траф ли са луничките или са на 220 волта?Ако са 12 волтови кава мощност са?Колко е разстоянието от голямата клема до най далечната луничка?Ако е твърде голямо от голямата клема до по малките е добре да се тръгне със следващо ниво по дебелина кабел.
hristov1 - специалист
Валентино76 защо се занимаваш да пишеш излишни коментари и тн... никой не съм изкарал виновен просто се съветвам нали за това е форума)
Луничките са на 220V халогенки 50W разстоянието от голямата клема до най далечната луничка е 1,5м нещо такова.

Тема "Луни в коридора" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: