Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Не знам каква цена очакваш, това е много натоварен и отговорен възел
За около 300лв трябва да може да купят 2м2 ламарина 4мм и около 12м тръба ф40-50,
да се разрои, огъне, изреже с плазма и тем подобни.
Т.е да си направя водната риза. И сега изведнъж още толкова
пари за центробежен вентилатор (или тип охлюв).
Кое му е толкова отговорното? Трябва да е метална турбината и да е на 220в, че да му
регулирам оборотите.
Не знам дали пластмасов ще работи добре при температура
на изходящите газове под 80 градуса.....
vladim6 - специалист
За 100 лв. има във викиват вентилатор тип охлюв цяла горелка излиза около 500лв.
jabata - специалист
Вентилатора за газовете трябва да ти е "тип охлюв", за да може да изсмуква газовете, и също така да е термоустойчив, т.е. задължително всички компоненти да са от метал. Ако можеш си направи един корпус тип охлюв от метал, сложи в центъра една перка, отсрани един двигател, който да е изолиран от газовете... и си готов. Но да знаеш че трябва да направиш лагера на перката така че да може да издържа на обороти до 3000 и също така да е термоустойчив. Това имаше в предвид колегата Лазар Ганев, като каза че е отговорен възел. На пръв поглед няма нищо кой знае какво, но ако вземеш да мислиш ще видиш че не е съвсем така. И ако вземеш сам да си го правиш, ще излезнеш пак на подобни пари, само където си се блъскал да го мислиш и да го правиш.
Неслучайно горелките на пари са толкова колкото самите топлообменници.
Ти защо си мислиш че температурата на газовете ще е под 80 градуса. Веднъж ще стане беля, ще ти се запалят саждите, и тогава :x . А да ти кажа, температура на газовете под 80 градуса съм виждал само на най-добрите пелетни котли/камини с какви ли не турболатори, ризи и т.н. и то това е, когато работи на минимум. Като правиш концепция мисли за температура на газовете от порядъка до 250 градуса, за твоя лична сигурност, пък всичко по-малко е добре дошло.
stomanata - специалист
Ще ги видим във викиват.
При горелката е малко по-лесно и благоприятно, понеже надува студен въздух
и може по-проЗт вентилатор.
При мен ще е пелетна камина, но ще я ползвам като котел :)
И се надявам изобщо газовете ми да не минават 100 градуса.
То е момента старият котел, където е само с 3 глупави езика и изхвърля към 120-140 градуса.
А тука се надявам да прекарам пушека през няколко тръби във вода и да изкарам студен пушек.
А нали от пелетите излиза само малко пепел. Защо да се запали?
jabata - специалист
При пелетите излиза само малко пепел, но всичко зависи от качеството на пелетите. Има пелети които са по пепеливи, и според зависи как направиш топлообмениците...може да се получи струване на пепел на някое място. И при натрупване на повече пепел, и малко сажди от недоизгорели пелети и повишаване на температурата, съвсем спокойно може и да се запалят саждите.
При отопление на твърдо гориво, какъвто и да е вид, винаги може да се случи да има сажди и респективно да се запалят.
Ако прекарваш дима през тръби, имай на предвид че е добре да помислиш за турболатори в тези тръби. Те имат за цел да завихрят дима (и да увеличат съпротивлението), така че да не минава транзит през съответния ход респ. тръба, което допринася за по-добър топлообмен.
stomanata - специалист
Смятам над горелката (горивната камера) да има може би 9-10 тръби ф41-51 (мисля
такива има по големите доставчици), които ще са около 20см дълги и край тях циркулира водата.
След това пушека ще тръгне надолу през същият брой тръби, но дълги около 80см. Събира се всичко това долу от вентилатора и същият го издухва към комина.
Задължително във всяка тръба ще има турболатори - усукана ламарина :)
А ако се натрупат малко сажди край турболаторите и се запалят какво може да стане?
Не би трябвало някъде да има поражения. Даже и комина да се запали пак не би трябвало
да е проблем.....
ktch_1964 - специалист
Четейки темата си мисля дали не може за вентилатор за димни газове да се пригоди вентилатор от фурна. Тези вентилатори
работят в среда с температура200,че и повече градуса.
stomanata - специалист
Как да му се пригоди тяло, че да стане като турбина?
Т.е да може през някакъв отвор да изсмуква, а през други да издухва?
filmatoplo - майстор
Всеки вентилатор тип охлюв засмуква посредата и издухва центробежно.

Тема "От къде купувате отделните компоненти за пелетна горелка?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: