• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 25
Всичко за дърводелството
npelov - специалист
Не съм се спрял. Отдалече обмислям Jet-a Axminster Hobby Series TS-250M-2 + маса отдясно заради по-дългите релси за линеала. Ако реша да я взема масата ще изчака докато видя има ли друг начин да увелича капацитета (да монтирам късите релси по-назад). Избора ми е главно заради индукционния мотор. Не съм се обаждал, но имам чувството че няма да имат налична да ми покажат. Ще се боря докрай да вкарат една да си имат за оглед ако ще да пиша до ценралния им офис.

Иначе утре ще обиколя баумакс и практикер и евентуално баухаус (ако снега си даде почивка). Вярно е, че клоня към Jet-a, но първо няма да дам 1500 лв без да съм го видял и чул и второ има голяма вероятност да си харесам нещо на половин цена и пак да върши добра работа.

Но не бързам защото, ако взема гаража ще е чак март месец. Това не означава, че не мога да го взема преди това и да го напъхам на балкона да подлудявам съсединте месец-два.

Оня ден монтирах пак зегето:
Прикачен файл:
20150206_220147-1.jpg
Жива мъка си е. А най-лошото е, че нямам място един-два стелаж-а да сложа и да си наредя нещата.
В малкия град няма такива екстри.
Знам, затова избягах. Но колкото повече време минава толкова повече ми се иска да се върна. Тук си търся гаражче няколко квадрата там за същите пари къща ще си купя.
mavryt4o - майстор
npelov написа:
Не съм се спрял. Отдалече обмислям Jet-a Axminster Hobby Series TS-250M-2 + маса отдясно заради по-дългите релси за линеала. Ако реша да я взема масата ще изчака докато видя има ли друг начин да увелича капацитета (да монтирам късите релси по-назад). Избора ми е главно заради индукционния мотор. Не съм се обаждал, но имам чувството че няма да имат налична да ми покажат. Ще се боря докрай да вкарат една да си имат за оглед ако ще да пиша до ценралния им офис.

Иначе утре ще обиколя баумакс и практикер и евентуално баухаус (ако снега си даде почивка). Вярно е, че клоня към Jet-a, но първо няма да дам 1500 лв без да съм го видял и чул и второ има голяма вероятност да си харесам нещо на половин цена и пак да върши добра работа.

Но не бързам защото, ако взема гаража ще е чак март месец. Това не означава, че не мога да го взема преди това и да го напъхам на балкона да подлудявам съсединте месец-два.

Прикачен файл:
20150206_220147-1.jpg
Жива мъка си е. А най-лошото е, че нямам място един-два стелаж-а да сложа и да си наредя нещата.
Знам, затова избягах. Но колкото повече време минава толкова повече ми се иска да се върна. Тук си търся гаражче няколко квадрата там за същите пари къща ще си купя.
по-спокойно място бол и ще си бръмчиш на воля
Martorudy - напреднал
npelov написа:

Прикачен файл:
20150206_220147-1.jpg

Аз имам по-малкия брат на това циркулярче + маса и дълъг линеал. Моя съвет е да не си взимаш маса, а да инвестираш в по-хубав линеал. При този циркуляр незнам как е, но при моя линеала се стяга с един болт и въобще не е стабилен.
npelov - специалист
Martorudy написа:
Аз имам по-малкия брат на това циркулярче
Кой точно модел - TS-200 или JTS-10? Те TS-200 го водят "братче", но питам за всеки случай. И ако е TS-200 кой точно - TS-200 или TS-200-2.
Martorudy написа:
Моя съвет е да не си взимаш маса, а да инвестираш в по-хубав линеал
Като например? Има ли линеали на достъпни цени дето пасват на тоя модел? Гледах в youtube някакъв слагаше линеал от $600-700 на Bosch PTS 10.

Днес минах през големите магазини да видя как изглеждат някой циркуляри на живо. В Баумакс имаше само един метабо за около 600+ лв, който нямаше канали. В баумакс гледах Bosch PTS 10 и Scheppach PRO TS 3000. Имаше и Scheppach PRO TS 5000 но беше в кашон.

Scheppach PRO TS 3000 беше за 300+ лв и изобщо не вдъхва доверие. Линеала беше сглобен накриво - заключен имаше поне 6-7 градуса отклонение, но имаше два болта и предполагам се настройва. Каналите бяха доста тънки. Ако ще се пъха дърво в тях трябва да е тънко. Ъгловия водач играеше доста настрани. Не знам PRO TS 5000 с какво е по-различен. Като параметри са еднакви. Механизъма за наклон на диска беше счупен и не можах да го пробвам.

Bosch PTS 10 изглежда по-добре отколкото си представях. Линеала е стабилен. Шейната няма луфт настрани изобщо. Застопоряването на шейната е малко кофти. Мърда напред назад с около 2мм. Не мисля че ще окаже влияние на работата но е дразнещо. Ъгловия водач има лек луфт настрани, но не е колкото на Scheppach-а. Предполагам може да се направи нещо по въпроса. Има и два по-сериозни проблема. Разширението вдясно е доста зле направено. С два винта е и не е лесно да застане успоредно с диска. Има скала. Предполагам може да се измери веднъж колко точна е скалата и да се ползва, но трябва да се обикаля и отзад да се затегне втория винт. Другия проблем е наклона на диска. Ако се разхлаби застава в 22.5 градуса. До 0 градуса се избутва лесно, но не е лесно да се застопори на 45 градуса. Трябва силно да буташ нагоре и да затягаш винта едновременно. Тежестта е все едно вдигаш половината машина (може би и по-тежко). Като изключим това и цената в баухаус (над 850 лв или нещо подобно) не е лоша машинка. На едно две места я виждах за под 800 лв.

Странното е че двете - PRO TS 3000 и Bosch PTS 10 ги дават еднакво тежки, а Bosch-а изглеждаше по-здраво стъпил на краката си. Може би защото беше на маса, а другият беше на крака от един тънък винкел. А може би донякъде защото Боша беше с по-голяма площ.
Martorudy - напреднал
TS-200 имам аз. Ето на този
http://www.axminster.co.uk/axminster-rip-fence-upgrade
съм се спрял аз. Ще иска малко преправяне (тррябва да се направи резба в плота), но няма как. :)

Ето тук може да видиш TS200 с този линеал и маса от шперплат https://www.youtube.com/watch?v=n0yFbiJ3ZRI
hakama - специалист
Трябва ни циркуляр или пендел за направа на кошери, какво мислите за тези два?
Бюджет до 500лв, какви марки бихте препоръчали?

Като размер на диска - колко мм е подходящ, тези над 250мм май са много скъпи вече?

295-305 мм - 2000W - "Site" - 500лв
http://olx.bg/tsirkulyar-nastolen-i61736546

настолен циркуляр makita ls1013 1430w 260mm - 650лв

http://olx.bg/nastolen-tsirkulyar-makit ... -i63899834
griffin - майстор
Ако земате само герунг няма да има как да бичите материал тъй като дерунга е за напречно рязане основно :-D. Ако трябва да избирам от дадените герунг машинки бих заложил на макитата, че поне от герунгите които аз съм пипал почти всички безимени или по евтини са с кофти качество като конструкция, хлабини или като точност. По евтиния герунг не съм го чувал като марка и нищо не мога да кажа. Специално макитата която е дадена много се ослушвах да я зема от тук на старо и отзивите е нета са добри за него, има накланяне на главата в двете посоки за разлика от по големия който си дал и понеже диска на макитата е 254мм по масов и по малък размер консумативите са по евтини. Ако вземате макитата проверете състоянието на редуктора че нова зъбчатка с ротор беше по спомен към 250лв. На моя стар герунг именно редуктора му замина :-D.
В нета има много многооперационни машини от които аз бих пропуснал най - малкото защото не може да се накланя диска както и настройка на височината трябва да се бърника по масата а поне за мен това не е много добра опция. Поне по голямата част в продавалника които съм виждал са такива :-D.
Остават или да намерите някой по евтин който да се допреработи или да си монтирате един по голям ръчен циркуляр на маса.
За кошери едва ли ще ви се наложи машина с над 250 диск предполагам.

На въпроса в личното:
За оберка колегите може би ще се изкажат аз съм с една 1200вата монтирана на маса и една 1400вата която ползвам на ръка. В практиката ми е липсвало че нямам фреза с 1/2 цанга заради по евтините и разнообразни фрезери и съвсем малка фрезичка която да може да се държи само с една ръка. За изработката на кошери нямам идея какво може да е по удобно.
Фитилчо - майстор
Се пофалим малко ас :-D :-D :-D Отсвирих Рйобито

Изображение Изображение
Последна промяна от Фитилчо на нед фев 15, 2015 9:00 pm, променено общо 1 път.
ZEDYCUS - майстор
Честито, безаварийно ползване! Но докато е време смени гаража :razz:
Фитилчо - майстор
То е стая, не е гараж :)
Навън ще има и голям навес за бачкане лятото :lol:
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 25