• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
profesionalist_wood - майстор
Брей какви интересни техники ползват във Мексико. Какъв ли е този цимент дето задържа тухлите да не падат? :?
https://www.youtube.com/watch?v=CiEQBbo ... AA15BA5E8A
https://www.youtube.com/watch?v=PB8TWMKHHMQ
nikolson - майстор
Този клип съм го гледал преди година. Мисля, че е Боливия или Перу. Освен сместа, прави впечатление и мистрията. Разбира се на първо място е майсторлъка! :prayer: Без скеле, без шаблон...
profesionalist_wood - майстор
Не знам дали във България е правено подобно нещо,но имам спомен,че таваните в избите на фабриката на братя Прошек до БНТ бяха така направени,не помня вече.
shotik - майстор
Купулите на черквите знам ,че са така и в средата има "ключ" ,специално по отвора направен къс камък,който се слага там и така се постига "заключването "на материала ,да не се деформира.
crez - майстор
Добре, последно какъв е разтвора, циментно-пясъчен,варо-циментен или....... :? На мен ми се струва че е варо-циментен.
Tsilkov - майстор
Все си мсиля, че решаваща е геоемтрията - зидарията освен купол прави нещо като арки които го крепят по време на строежа.
nikolson - майстор
Питанката е, какъв е разтвора, който задържа тухлите, преди да се затвори дъгата?
schuldiner - майстор
Той това обяснява повечето време - че разтворът не е нищо специално, важното е да дърпа веднага. Неговият разтвор е 50 кила цимент, 4 торби по 25 кила каменно брашно, 80 литра пясък и тухлите да са сухи.
Това че е арка може би помага в последствие (сам го казва майсторът), но без ключ на мен не ми е ясно откъде идва стабилността. А забелязахте ли как тръгват тухлите от стената? В общи линии мисля, че това е изключително красиво, но много грешно изпълнение.
crez - майстор
Т.н ключ не винаги го има,някъде оставят отвор, има го на видиото".но много грешно изпълнение". Защо да е грешно? Самата превръзка на тухлите го крепи. Вижда се че отгоре се разхождат спокойно, слагат арматура и циментова замазка. Аз също съм влизал в хранилището за бира на Прошяк, но те са наредени в дъга, на тъсната страна на тухлата. По мое мнение там са използвали дървен шаблон(арка) и върху него са зидали. Там имаше кладенец,40м.дълбок и 2м в диаметър, как са го копали ръчно тогава идея нямам. След 10-тия метър въздуха не стига :?
  • 1
  • 2

Тема "Интересен тухлен купол..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: