ivan_v написа:Преди няколко дни използвайки подобен плафон и аз сглобих схема с 5 чипа по 10W, свързани последователно и работещи на сумарна мощност около 17W.Замислял ли си се какво ще му се случи на 50 волтовия кондензатор, ако по някаква причина товарът прекъсне? Аз се замислих за кратко, ама все черни и гръмотевични мисли ми се завъртяха в главата и се отказах.
Токоограничаващият кондензатор ( гасящият) е 6µF/400V, а филтриращия 4700µF/50V.
Схемата е тази:
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
jordanvass
- майстор
777 мнения в "Направи сам LED осветление"
djjimmy66
- специалист
Здравейте, колеги! Преди десетина дни си купих http://www.ebay.com/itm/261531729505?_t ... EBIDX%3AIT това комплектче тип "Направи сам". Монтирах го на плафон, но не директно, а върху къси алуминиеви втулки, с цел по-добро охлаждане на платката, позволявайки на въздуха да я охлажда и отгоре. Проблемът ми е, че вече за няколко дни смених 4 диода, два от които само днес! Иначе свети много добре, доволен съм, но горят диодите! Преди да запоя диодите, им определям поляритета с едно зарядно за телефон, съвсем за кратко. Дали тогава не им съкращавам живота, пускайки им по-висок волтаж, около 6-7V? Запоявам ги, стараейки се плътно да прилепват към платката. Извинявам се за лошото качество на снимките. Къде бъркам?
hidrazin
- майстор
И ще продължаваш да сменяш диоди. Просто правиш кардинални грешки и пропуски.
1.Поляритета на диодите трябва да е обозначен по някакъв начин. Например:
http://image.dhgate.com/albu_250287586_ ... -35mil.jpg
Или определи как се свързва само един и то като го пуснеш през някакъв резистор. Останалите само по маркировката.
2.Само старанието за плътно прилепване към алуминиевата платка не е достатъчно.
Трябва да се сложи и термопроводяща силиконова паста под диода. Например от оная бялата за процесорите.
3.Тази платка не може и няма как да охлади тези 30 диода по един ват. То затова си и пише базова платка.
Та тая базова платка трябва да я охлаждаш с радиатор. Голям радиатор.
Платката трябва да се закрепи за радиатора с болтчета и пак силиконова паста.
Ето ти един LED прожектор 30W. Виж колко му е голям радиатора. И твоя трябва да е някъде там.

И да не забравя - тези снимки нямаше нужда да ги слагаш. Такива снимки се правят с фотоапарат а не с умряло GSM-че.
1.Поляритета на диодите трябва да е обозначен по някакъв начин. Например:
http://image.dhgate.com/albu_250287586_ ... -35mil.jpg
Или определи как се свързва само един и то като го пуснеш през някакъв резистор. Останалите само по маркировката.
2.Само старанието за плътно прилепване към алуминиевата платка не е достатъчно.
Трябва да се сложи и термопроводяща силиконова паста под диода. Например от оная бялата за процесорите.
3.Тази платка не може и няма как да охлади тези 30 диода по един ват. То затова си и пише базова платка.
Та тая базова платка трябва да я охлаждаш с радиатор. Голям радиатор.
Платката трябва да се закрепи за радиатора с болтчета и пак силиконова паста.
Ето ти един LED прожектор 30W. Виж колко му е голям радиатора. И твоя трябва да е някъде там.

И да не забравя - тези снимки нямаше нужда да ги слагаш. Такива снимки се правят с фотоапарат а не с умряло GSM-че.
brad4edat
- специалист
Ех колега, остави го човека за качеството на снимките! Това е имал с това е снимал, лошо няма и въпреки всичко се придобива представа какво е спретнал въпреки качеството им.
Иначе тая платка е абсурдно да охлади тия 30бр. едноватови диоди, няма как. Предполагам, че за 10мин. работа се нагряват много!? Трябва много ама много сериозен радиатор да се закрепи за платката и да се ползва термопаста така както е описал hidrazin.
hidrazin това за галваничното разделяне си напълно прав, че при греца го няма и ще взема в събота да преместя зануляващия проводник на плафоните към дирекната 0-ла на клеморедите. Дано да няма проблеми и случки с светещи градински маркучи за в бъдеще.
Сега ще погледна и по-подробно схемата с варистора, че вчера не я задълбах много в огледа.
Ама само как свети тоя плафон в коридора, малии...
Цветопредаването и цвета на светлината се получиха безупречно, просто този път нямам никакви забележки, дори минимални. 
Иначе тая платка е абсурдно да охлади тия 30бр. едноватови диоди, няма как. Предполагам, че за 10мин. работа се нагряват много!? Трябва много ама много сериозен радиатор да се закрепи за платката и да се ползва термопаста така както е описал hidrazin.
hidrazin това за галваничното разделяне си напълно прав, че при греца го няма и ще взема в събота да преместя зануляващия проводник на плафоните към дирекната 0-ла на клеморедите. Дано да няма проблеми и случки с светещи градински маркучи за в бъдеще.

Ама само как свети тоя плафон в коридора, малии...

ivan_v
- специалист
За LED освен качественото охлаждане е много важно да работят на по-ниска от номиналната си мощност. Дори под половината от номиналната си мощност. Както става видно от този клип:
https://www.youtube.com/watch?v=xrh6KfmVUM8
КПД-то на LED се влошава с увеличаване на мощността.
По-ниската мощност означава и по-ниска температура на кристала при еднаква температура на охлаждащия радиатор( заради температурното съпротивление на чипа), което е еквивалентно на по-голям ресурс по часове.
https://www.youtube.com/watch?v=xrh6KfmVUM8
КПД-то на LED се влошава с увеличаване на мощността.
По-ниската мощност означава и по-ниска температура на кристала при еднаква температура на охлаждащия радиатор( заради температурното съпротивление на чипа), което е еквивалентно на по-голям ресурс по часове.
jordanvass написа: Замислял ли си се какво ще му се случи на 50 волтовия кондензатор, ако по някаква причина товарът прекъсне? Аз се замислих за кратко, ама все черни и гръмотевични мисли ми се завъртяха в главата и се отказах.Вероятността е нищожна, а ако все пак се случи, нито струва милиони, нито е на място където ще повреди нещо в следствие на "зарята".
brad4edat
- специалист
Колега hidrazin можеш ли да обясниш на невежите, като мен какво точно прави тоя варистор и как точно ще допринесе за филтрирането-гасенето на пулсациите от мрежата в "елементарното" захранване.
Аз до колкото го разбрах това чудо, играе ролята на някакво самопроменящо се ограничително съпротивление, което се използва за предпазване от пиковете по мрежата. Не че и това много ми е ясно как го прави, когато е първи елемент в захранването, и е вързан паралелно, но пък за филтрирането на пулсациите от мрежата пък хептен не мога да си го обясня как ги изглажда при положение, че не е някакъв капацитет, като един електролитен кондензатор?

Аз до колкото го разбрах това чудо, играе ролята на някакво самопроменящо се ограничително съпротивление, което се използва за предпазване от пиковете по мрежата. Не че и това много ми е ясно как го прави, когато е първи елемент в захранването, и е вързан паралелно, но пък за филтрирането на пулсациите от мрежата пък хептен не мога да си го обясня как ги изглажда при положение, че не е някакъв капацитет, като един електролитен кондензатор?

djjimmy66
- специалист
Да, колеги, ясно, трябва да търся подходящо охлаждане! Свързах се с китаеца-продавач - и той каза същото! Благодаря на всички!
И, Хидразине, не ми обиждай ГСМ-а на умрял! Та той моя въобще няма камера!
Истината е, че докато пишех поста, исках да сложа и снимки, ама бързах за работа, бях се окикерил, 100 и кусур оки човек, на един стол да снимам, ама не съм включил светкавицата, а как стават снимки на тъмно - никак! Както и да е! Извинявам се!
И, Хидразине, не ми обиждай ГСМ-а на умрял! Та той моя въобще няма камера!

hidrazin
- майстор
brad4edat написа:Колега hidrazin можеш ли да обясниш на невежите, като мен какво точно прави тоя варистор и как точно ще допринесе за филтрирането-гасенето на пулсациите ....

Това същото се използва в прескъпите разклонители за защита на компютрите. Това си е варистор - NTC.
Съпротивление с обратна характеристика. Като му увеличиш напрежението върху него, то си намалява собственото съпротивление.
Когато минеш прага на работното му напрежение, все едно дава на късо входа на ламбата и ако тока е голям, изгаря башона.
Не светодиодите, кондензаторите, греца .... Нещо като ценеров диод ама може да поема огромен ток.
Такива се слагат и в таблата на жилищата за защита от пренапрежения. Само дето са по-големи - като автоматичен предпазител.
За тези варистори може да изпиша доста ама има писано и във форума. Ето снимка на един много марков защитен разклонител.
И съответно скъп. В ляво от светодиодите се виждат двата жълти варистора в термошлаух. Пък те са в термошлауш защото там има и термопредпазители до корпуса на варисторите.
Май стана много дълго? Ако някой нещо иска да пита по-подробно - моля.
А преди да пита, нека прочете това. Там са описани същите варистори които обаче се използват за защита на сградна инсталация (и не само).
Просто са по-големи като размер и ток който могат да поемат.
http://www.schneider-electric.bg/docume ... alogue.pdf
За пулсациите - добро филтриране и качествени светодиоди. Друго няма.

П. Петков
- специалист
http://www.starinfo-nic.ru/si/armatura. ... va_280.htm

Picture 256.jpg (44.12 KиБ) Видяна 2055 пъти
Прикачен файл:
Picture 256.jpg (44.12 KиБ) Видяна 2055 пъти
Тема "Направи сам LED осветление" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература