• 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Ти нищо не знаеш, едно време смущавахме телевизора на комшиите с едно електромоторче на батерии, не знам какво се случваше но телевизора показва снеговалеж. :lol: И сега продавач на пелети ще броди и ще вдига разхода.
alx359 - специалист
LazarGanev написа:
Ееее, чак толкова черноглед недей бъди - тия хакерчета нямат ли си по-доходосни занимания, че да прескачат оградите и да обикалят около къщята на неграмотни хорица, решили незнайно защо да се обзаведат с модерен компютърен мониторинг на горелките си :-D
Ами да имаш париците не те прави грамотен. Масово явление според мен ще бъде да се оставя рутера "така" - с парола по подразбиране - особено ако си го купуват щото е модерно, но реално не знаят как да го ползват или не им трябва. Ако софтуера е само за чист read-only мониторинг - ок, но ще има полза ако можеш да пипаш настройките си отдалечено, пр: пусни се ей сега или еди кога си, намали/увеличи мощността, прати ми съобщения и т.н. Примерно, не зная какво ще стане с котела ако на BP-то му дадат first_load=480s, min. load/max. load =240s. и т.н. през wifi. Ако не са си сложили добра защита, може например налягането да избие 3 бара и да отидат тръбите.

При кабел, "хакера" трябва да ми влезе в къщата. С wifi, при определени условия, може и от доста преки да се влиза.

Та така.
LazarGanev - "Велик майстор"
Едно време нямахме друга работа, пък и телевизор имаше във всяка къща, омразни съседи - също :) . Продавачът на пелети трябва и да е хакер, за да пробие защитена домашна мрежа, освен това трябва да се доближи на няколко метра от горелката, колкото е обхвата на антенката, трябва да знае къде точно (в коя къща) има такава антенка - а бе много условия трябва да са изпълнени :wink:
alx359 - специалист
Снощи нещо не ме лови сън и имах пробив с разбиранията си за пустата горелка.

Оказа се, че параметърът Opt. Time е ключов (заедно с Zone_reg.) за да работи горелката в установен режим - т.е. без да спира.

От обяснения за "инертни системи", "покачване и понижение на заданието", сбъркани картинки и прочие не ми ставаше по-ясно, а от малки стойности на Opt. Time не виждах полза.

Оказа се, че този параметър трябва да бъде достатъчно голям (при мен 30 мин.) горелката да си чака с едвам тлееща мощност (P=13%) за да се включат отново стайните термостати.

Значи, при стаен термостат ON това се случва при мен:
- Ако горелката е OFF, тя си избира T_set < Т_set_max (според Zone_reg.)
- Ако T_set > Т горелката става ON, ако е била изгасната.
- P ще се само-регулира така, че Т=T_set да се постигне към края на зададения Opt. Time.
- Ако междувременно и друг стаен термостат стане ON (имам 3), Т ще спадне и P ще модулира нагоре.
- Иначе като вдигне Т достатъчно, горелката ще модулира P много надолу (пр. 13%) и ще поддържа пламъка.

Ето тези параметри, в момента, ме устройват много добре (BISOLID GP - 18kW):

min_load=1s
max_load=4s
min_burn=18s
max_burn=36s <-- важно, за да не пуши при P=13%

Fan_max=48% <-- много важно, по препоръка на Лазар
Fan_min=24% <-- предполагам също важно, за постигане на P=13%

Zone_reg=15С
Opt. Time=30 min.

T_set_max=70С
T_on_pump=50C <-- при мен помпата се управлява от външен термостат. Ако го прави горелката, Филма откри бъг във фърмуера.

Тези при мен работят добре, но вече не са проблем, ако котела не спира.
first_load=14s
first_burn=10s

*

@jabata: Ми се струва, че и твоята формула не е точно така. Забелязах, че мощността не е просто 5-стъпкова (видях P= 13,19,30,31,56,58,61,64,75, т.н.), а при най-малкото P забелязах е зависима от max_burn (Пр. P=13% при max_burn=36s, но веднага става P=15% при max_burn=32s.)

*

А последно, да поиграя и на "адвокат на дявола": докато търсех из Нета за други обяснения какво прави Opt. Time открих, че един от топ-продуктите на Ерато (и доста по-скъп от Бисолида - PELLETHERM стр.24) е със съвсем същото у-ние., т.е. не би трябвало да толкова "малоумно".
Последна промяна от alx359 на вт фев 17, 2015 11:36 am, променено общо 2 пъти.
jabata - специалист
s_s1 написа:
Никой не написа каква е грешката с комина, значиии... може би няма грешка и си пишете ей така по инерция...
Аз почти не отбирам от топлотехника, но при условие че котела работи на 100% буфер не му трЕбЕ.
Не знам каква е температурата на изгорелите газове. От Ерато са мерили и с 2-та вида пелети, но нищо конкретно не са казали.
Не знам колко може да отдава ПВЦ Ф25 тръба на лин. метър. Със сигурност не е малко, но колко кв. е? А сградата в груб вид е завършена в края на 2013 г. Колко време трябва да съхне и какъв е разхода на енергия за това? През есента на 2014 г. моя влагоуловител постоянно работеше при довършителните работи, за да събира влага повече от месец. Би трябвало да е изсъхнала сградата. А отопляемата площ е 200 кв. м. на 1 етаж с много добро термоизолация /писал съм вече как е изпълнена/.
Но до сега още не се е стоплило.
Аз написах каква е грешката с комина, а именно че е по-малък от необходимото. 7 метра тръба Ф150 е малко за този котел когато работи на дърва. Някъде в спецификациите бях чел че за този котел при 7 метра височина на комина, сечението трябва да е поне 200х200. Това ще се отрази на лоша тяга на котела и пушене, като отвори човек да го зареди с дърва и дотам. Но когато е на пелети, това не оказва влияние.
Какво е това, мерили са и с 2-та вида и нищо конкретно не са казали, някакви стойности? След като пелетите горят, то тогава трябва да има някаква причина да бяга тази енергия. А това са именно, тя не се усвоява от котела и бяга в атносферата поради лоши настройки на котела, или лошо горене на пелетите, или просто топлината се усвоява и има големи топлозагуби.
Не искам да те плаша, обаче една къща изсъхва за поне 2-3 години, като се отоплява непрекъснато. 1-2 месеца след пипането на стената или на бетона ще кажеш че е изсъхнала, но реално погледнато бетона, стените продължават да излъчват влага. Като първата година е най-зле. Плочата мерена ли е с влагомер, да се види какви са стойностите?
Да прочетох че още не се е стоплила, но това ще се дължи на факта че или има огромни топлозагуби, или просто трябва да изсъхне. Преди години едни познати се нанесоха пак така в нова къща, 1 година след края на грубия строеж, и пак имаха същия проблем.....по никакъв начин неможеше да се стопли къщата, то не бяха пелети, дърва, духалки, камини....и след 2 години нещата се оправиха от самосебе си, но първата зима беше някакъв ад, всеки си имаше духалка под якето :?
jabata - специалист
alx359 написа:
@jabata: Ми се струва, че и твоята формула не е точно така. Забелязах, че мощността не е просто 5-стъпкова (видях P= 13,19,30,31,56,58,61,64,75, т.н.), а при най-малкото P забелязах е зависима от max_burn (Пр. P=13% при max_burn=36s, но веднага става P=15% при max_burn=32s.)

*
Браос за настройките, при първа възможност, ще трябва да пробвам и аз да ги пипна моите. А що се отнася до мощността, забелязах че при мене винаги действа на 5 стъпки 0, 25%, 50%, 75%, 100% и така стигнах до тази формула, и малко следих по шум оборотите на вентилатора.
Иначе ако са повече степени, да кажем 10, тогава ще се изчислява предполагам пак по този начин, но steps ще бъде не 5 ами 4, но винаги ще участва steps-1 (елементарна математика).
s_s1 - специалист
...
Последна промяна от s_s1 на чет фев 19, 2015 11:15 am, променено общо 1 път.
Radoslaw - специалист
alx359 написа:
iceheart написа:
Сменяйте бе хора.....
Какво му мислите толкова когато има алтернатива на достъпна цена...... :-D
Проблемът от към мен е основно в по-изпипаното изпълнение. Натурела виждам имат приличен външен панел за вграждане, но за да се сложи на ГП-то, ще трябва да се махне стария такъв и да се реже част от отвора, като се запушва останалото с пластина подходящо шприцована (нали някой ден ще я продадем тая горелка за да си купим "самопочистваща" :-D). Изпълнимо е, но не елементарно, защото нямам всички необходими инструменти. Други подробности на пръв поглед са този контактор (пипам добре с поялник, но не се смятам за разбирач-платкаджия) а и после да се закачи RS-232 to LAN server модул и да се тества дали работи с Натурелския софтуер, който да позволи да се управлява горелката от отдалечено PC. А накрая и да се пренесат всички тия жички от сегашната платка върху новата - от чужд, непознат монтаж... Проектче си е, и ще си иска време. Ако някой би ми го изпълнил в София, без да ми одере кожата, сериозно бих се замислил.

Тук в съседната тема,показаха ,как са го направили на GP.Taka,че предполагам ,ще стане и на твойта.Обади се ,ще го направим заедно и безплатно.Ей така от предизвикателство.Ако искаш може да опитаме и с това.В съседната тема вече са го направили,изпреварват ни :?:

http://www.ebay.com/itm/USR-TCP232-401- ... 1270183393
Последна промяна от Radoslaw на вт фев 17, 2015 9:21 pm, променено общо 1 път.
iceheart - специалист
Radoslaw написа:

Тук в съседната тема,показаха ,как са го направили на GP.Taka,че предполагам ,ще стане и на твойта.Обади се ,ще го направим заедно и безплатно.Ей така от предизвикателство.Ако искаш може да опитаме и с това.В съседната тема вече са го направили,изпреварват ни :?:

[USR-TCP232-401] RS232 RS485 Serial To Ethernet TCP/IP Converter DHCP/Modbus/WEB
:-D Действайте, че другият отбор вече са с една крачка напред.....
filmatoplo - майстор
Монтажа да започне -Сега. :wink:
  • 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 65

Тема "пелетен котел Bisolid SAVER C" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: