• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10
Всички имаме коли, нали ?
crez - майстор
kalpev написа:
Ще ми се да кажа и аз нещо по въпроса. Няколко години съм карал кола с десен волан в страна с ляво движение, където живеех. Само в началото е трудно докато се свикне. И поне за мен, кола с десен волан е много по-удобна за каране - силната ръка на волана, слабата само за превключване на скоростите.
На крайните привърженици на забраната за автомобили с десен волан в България, мога да кажа, че това е много сталинистко и го няма никъде по развитите страни. В Лондон съм виждал коли с ляв волан да се движат спокойно - най-вече ретро и спортни автомобили, може би купувани от Германия, Италия и др.
А точно в родината на Сталин пък съм виждал, не една-две, а много коли с десен волан по пътищата.
Да, в България има закон за дясното движение, но това не значи, че колите с десен волан не го спазват и автоматично са незаконни. Предпоставките за ПТП идват, не от коя страна е волана, а от водачите им.
И всекидневно четем за загинали хора по пътя из нашата преса, нищо че колите им са с волан отляво.
По-скоро трябва да се замислим за това и да караме разумно всички, а не да роптаем по инако-то. Вижте статистиките - та, то война не ни трябва...цифрите са ужасни...
Никой не казва да се забранят, слагаш двоен пътен данък и решаваш въпроса." Който си има брада си намира и гребенче". Всяко различие от приетите норми се заплаща допълнително.Такса сгради в центъра на София е два пъти по висок от кв. Левски Г.
dadko - майстор
Доколкото знам-при някои застрахователи гражданската и каското на колите с десен волан са различни от тези с ляв.
Но пък цената на самия автомобил е основното, което кара хората да си купят такъв автомобил.
Whitesnake - специалист
KingLin написа:
@Whitesnake Ти ако се изживяваш като следващия Шумахер проблема си е при теб.
За фаровете съм съгласен - не трябва да ги пускат да минат ГТП ако не ги оправят.
Да, като Шумахер се изживявам. И като тоя пред мен, с който правя гонка набие спирачки, а моят волан е отляво, виждам по-добре пешеходната пътека, преди да размажа пешеходеца. Да знам кога да пусна чистачките да го "поизчистя" малко от предното стъкло. А фаровете са факт, ъгълът им е обратен, защото движението където има десен волан е обратно. Въпросът е, че никой не го прави, а минават с 2 ленти тиксо.
kalpev написа:
На крайните привърженици на забраната за автомобили с десен волан в България, мога да кажа, че това е много сталинистко и го няма никъде по развитите страни.
Като искаш да си ползваш силната ръка, автоматик е добра идея - ръчка няма. А Сталин е казал "Всеки проблем си има име, фамилия и адрес". От гледна точка на безопасност и видимост при ляв завой един автомобил с десен волан е по-опасен, особено при интензивно изпреварване.
Svetoslavoff1 - майстор
Право рече някой по-нагоре, че темата си е за "говорилня".
А иначе - на калпав шофер воланът му пречи?)
:partyman:
bulhomes2 - майстор
Май в случая е по-правилно да се каже - волана на другите му пречи.
Chefo77 - майстор
Абе за вас шега, за мен истина, но веднъж за малко да се изпусна ...
Плевен - Русе. Зверска мъгла. В един момент срещу мен - Корса Б, беличка. "Шофьорката" ... навела глава И СИ ПИЛИ НОКТИТЕ! Изтръпнах. Докато включа, че кара мъжа И ... :lol:
KingLin - майстор
Да, като Шумахер се изживявам. И като тоя пред мен, с който правя гонка набие спирачки, а моят волан е отляво, виждам по-добре пешеходната пътека, преди да размажа пешеходеца. Да знам кога да пусна чистачките да го "поизчистя" малко от предното стъкло.
Ти автомобил в градски условия карал ли си изобщо? Пешеходците идват и от дясно и от ляво ако не си обърнал внимание. Как десния волан ти пречи пък левия ти помага да ги видиш всичките?

И изобщо bulhomes го каза добре - ако не беше ценовата разлика нямаше да има желаещи да карат десен волан. Но пък крайно екстремистките ви предложения за забрани, глоби и т.н. са смешни. Утре като тръгнете на разходка в Англия с лява дирекция да не би да искате да ви глобят че като сте влезли в страната не сте си обърнали волана?
Като цяло кола втора ръка от южна Англия е добре - там сняг вали 3 пъти по 10 мин в годината. Съответно луга не ползват. Пътищата са с перфектен асфалт дори и в най-забутаните села. Имат големи изисквания при годишния преглед. Частите са качествени. Аз бих си взел кола внос от там.
agj - майстор
Имах една комшийка,от доста годинки живее в Англия ,а през лятото си идва да се поизпържи на морето и да си нагледа имуществото ...та между блоковете където живеем има кръстовище.... и на два пъти беше потенциален нарушител ,предизвикващ ПТП -При навлизане в кръстовището със джипа си (естествено с десен волан) се пристроява в дясно ...а прави ляв завой, като навлиза в дясната мИ лента....и двата пъти се отзова точно срещу мен .......добре че и двамата реагирахме на време ....иначе едва ли щях да пиша това тук :)
Та така ...дано английските туристи решили да идват в страната ни са по внимателни при шофиране ...!!
radius - майстор
hidrazin и kinglin, много ме ядосахте, само малко се омилостивих от поканата за пастърмица. Сега, знам че е малко вероятно да ми влезете в положението, но явно се налага да обясня какво имам предвид. Не говоря за градско шофиране, коя била еднопосочна, кой откъде излязъл и накъде погледнал. Говоря за междуградско и за ето следната ситуация, която е често срещана:
Дълъг десен завой. Това е пътя от Кантаржиево към Кичево, много натоварен лятото път с 4км полегат баир, на който се кара с 90-100. Има втора лента за изпреварване, която обикновено е заета от някой по-бърз.
Аз съм това жълтото, което още не виждате, но съм там (катеря си с шосейката с 12км/ч).
А сега ми обяснете кога ще ме видите ако сте с десен волан и кога с ляв. Снимката е от март месец, лятото растителността е още по-гъста и отива към пътя и много влошава ситуацията. Минавал съм много пъти и с кола, и с колело и наживо е още по-кофти.
Ами ако е каруца? Или някой спрял да :toimonster: ?
Прикачен файл:
maps.jpg
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10

Тема "Какво мислите за колите с десен волан?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: