Най - вълнуващия въпрос зимно време.
и още малко снимки

Прикачен файл

20150215_164800.jpg
20150215_164800.jpg (19.07 KиБ) Видяна 4286 пъти

Прикачен файл

20150213_080836.jpg
20150213_080836.jpg (23.62 KиБ) Видяна 4286 пъти

Прикачен файл

20150213_080951.jpg
20150213_080951.jpg (19.78 KиБ) Видяна 4286 пъти

Прикачен файл

20150215_164812.jpg
20150215_164812.jpg (24.57 KиБ) Видяна 4286 пъти

Прикачен файл

20150215_164917.jpg
20150215_164917.jpg (20.19 KиБ) Видяна 4286 пъти
Здравейте, имам нужда от помощ и съвет за преработване на отоплителна система във Варна.
Моля, Лазар Ганев за ЛС с телефонен контакт.
Благодаря предварително и съжалявам за спама тук.
filmatoplo - майстор
Здравей Моникс,ще ми отговориш ли на някой въпроси относно котел горелка. Какъв е котела, мяса ми на Юнкерс или Бош. за горелката -1 към 1 ли се закачат елементите, вентилатор, нагревател и други по новата платка, кой номер е тя. нагревателя директно ли е свързан или през реле контактор. не видях бутоните но предполагам са изнесени настрани. Ако не е тайна дай някакви настройки.Това кръглото червено какво е, спомена нещо за вентилатор за почстване, това ли е, фабричен ли е, как е свързан къде духа. Извинявай че така директно -за 7год тук да ме тормозели с въпроси постоянно, тоест аз самия като теб им давам повод, направил си нещо което сме умували но ти го усъществи, браво за което. ще се радвам да разясниш това за което питам..
iceheart - специалист
Поздравления за свършената работа, точно така се прави и аз за това говоря. Когато човек има желание за нововъведения и ъпгрейт, винаги се намира начин да стане. Радвам се, че има хора които не се плашат да пробват. Винаги има риск, но в повечето случеи резултата е положителен. Сега трябва да споделиш каква е разликата с новия контролер спрямо стария, каква е тази модификация с почистването, настройки и друга информация която би била полезна за учасниците във форума. И аз като Филма съм си любопитен и искам да знам, че затова питам много. :-D От мен получаваш едно голямо БРАВО за труда.
Няма проблем ,ще ти отговоря ,но в къщи съм само с таблет.
С две думи няма нищо общо с GP 20+.С новото управление ми падна разхода
за сега с торба и малко. Утре ще се постарая да ти отговоря по подробно...
котела е БОШ,горелката е GP 20+/беше/,управлението на горелката е на натурела,кръглото червено нещо е допълнителен вентилатор
от прахосмукачка който се управлява от самото управление на натурела.Всички неща от горелката :шнек,вентилатор,нагревател,
фото датчик,датчик обратно горене се вързват на новото управление без проблем с условие:нагревателя /1100 вата/задължително през реле,
през реле е и допълнителния вентилатор/1400 вата/ който работи преди и след горене не повече от 5-10 секунди.Издухва пепелта от
пепелника без твърдите отлагания ако има.Включен е чрез цолова муфа към желязната тръба на горелката.Новото управление командва
помпа отопление,помпа бойлер,стаен термостат,доп.вентилатор ,при наличие и втори шнек.Основния вентилатор на горелката
не се регулира в малките стойности /%/ на мощност но това не е голям проблем.Управлението на горелката е изнесено на вън от нея.
Може и през компютър , както и с допълнителна програмка се управлява през интернет./сменят се настройки,температури и всичко
което разрешава натурела/.Горелката стана модулираща.За момента съм с настройки:3 степен- 7 сек.подава пелети,почива 23 сек.,
2 степен- 4 сек.подава 23 почива, 1 степен-3 сек.подава 23 почива, има и подържаща степен която не съм я чакал да работи на нея.
При тези най важни настройки на котела е зададена тем.65 гр. На 55 гр. минава на 2 степен, на 60 гр. минава на 1 степен и така модулира
докато стайния термостат не изключи.При тези настройки сам около 2,5 чувала на денонощие ,при температура около 21 гр.и площ около
150м2,и бойлер 200л.Със старото управление бях на не по малко от 4 чувала.И най важното сега горя и пелети от слънчоглед.
Софтуера показва и приблизително разходната норма на пелети в килограми.Като инвестиция около 350 лв. мисля да ги избия до края на сезона.
Горелката е включена през UPS, а само нагревател и доп.вентилатор са на мрежа.При спиране на тока ще работи /ако работи около 80 вата/
а ще запали само когато има мрежа/1200 вата/.Това е с цел да не се прекъсва програмата на управлението.Просто UPS ми е един киловат-
чиста синусоида.
По отношение на настройките вкарах в една таблица на ексел настройките на всички производители на горелки които ползват натурела управления
и съм си избрал нещо мое, което мисля че не е най доброто.
Тъй като не живея постоянно на обекта паля я от телефона 2-3 часа по рано и като отида нещата изглеждат по друг начин.
Нещата са доста около промените.Ако се сещате и нещо друго питайте.Ще се постарая да отговоря когато имам възможност.

Прикачен файл

20150215_164800.jpg
20150215_164800.jpg (95.06 KиБ) Видяна 4111 пъти

Прикачен файл

20150208_145626.jpg
20150208_145626.jpg (76.66 KиБ) Видяна 4111 пъти
filmatoplo - майстор
Благодаря. Много полезно, ако може покажи някоя снимка странично на вентилатор за почистването с горелката.а точната версия на управлението кое е.
точната версия:NPBC-V3M - Електронен контролер за пелетни горелки
нямам снимки на вентилатора ,но виж тук:http://www.dabosbg.com/%D0%BF%D0%B5%D0% ... 1%82%D0%B5
iceheart - специалист
Благодаря за инфото. Сега с това управление горелката ти по нищо не отстъпва на една нормална горелка която се предлага на пазара, различава ги само годината на производство. :-D това е пример, че когато човек реши да направи ъпгрейт може да стане не само функционално и по-добро, а и спретнато и красиво. Парите които си вложил ще ти се връщат вяка година от икономията на гориво и трошенето на нерви, а на тях никой не слага цена. Пожелавам ти да си я ползваш с кеф дълго и безпроблемно. Нека тези които са решили да правят такива промени да вземат пример и ако ги интересува нещо да питат.
ventzi48 - специалист
Преработих горелката GP 20 както обясни колегата Начко и сега съм в процес на донастройки.За пробите двата дена се държи много добре.При 50 гр. на котела и настройките които препоръча Начко един чувал от 15 кг. го изгори за 7-8 часа.За съжаление времето се затопли и няма да мога да я тествам при по-ниски температури.По моя преценка е свалила разхода близо 0.5 кг. на час.
Самата преработка стана за два-три дни.Определено новото управление стана удачно.

Тема "преработена горелка GP20+" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: