• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Tsilkov - майстор
h_e написа:
Ами доколкото разбрах, такава им е технологията при "raised foundation". Получава се пространтво над земята и под пода на къщата наречено "crawling space". От една страна се изолира от влагата на земята, от друга е много удобно при проблеми и за инспекции какво става отдолу.
Просто се слага вата за изолация между ребрата, а отгоре на "гредореда" си се слага осб + каквато подова настилка ти скимне. Лично на мен ми хареса простотата и това, че се подхожда по еднакъв начин все едно е външна стена.
Това което описваш е техническото решение на проблема "дървен под върху земя" и как той да не се наводни, изгние, да бъде нападнат и изяден от животни. Това обаче не е причината заради която да го избереш като решение. Не ме разбирай погрешно - с две ръце съм ЗА това че си решил да правиш дървена къща "американски тип", но да използваш скъпо решение за първи дървен под вместо бетонова настилка на умопомрачителната цена от 12-20 лв./м2 не му виждам логиката.
Хубаво е и че гледаш американския опит(които е най-голям при дървено-скелетните сгради), но понякога трябва да имаш впредвид , че там е друга икономика, на друго място с друга история както в случея с пода. Например:
- Там има множество места в които няма земетръс/минимален е и къщите не се укрепват сеизмично.Тоя номер с тухлените колонки след първото леко земетресение къщата ще си я вдигаш с крик и ще и правиш основен ремонт.
- Има места с топъл климат на които ВиК инсталацията им минаваща във вентилираното пространство отдолу няма да замръзне. Също така не ги притеснява и това, че така повдигната къщата ще има повече топлозагуби.
- Има места с дооста по студен климат които се борят с горната точка, но пък 8-9 месеца в годината температурата им е около и под 0 градуса и бетона не е масов материал.
- При тях дървото е масово евтино и по стандарт. При нас също има масово евтин и достатъчно добър материал (е за стандарт трудно може да говорим) за стени и покрив на цени в рамките 300-400 лв./м3 За подовете обаче нещата са малко по специфични и там нещата почват да гонят 1000 лв/м3 като материала го има само в определени фирми.
Потърси темата на колегата v-tan за неговата дървена къща - там ще видиш нагледно доста неща.
h_e - специалист
Да, съгласен съм, че хич не е добре да се копира сляпо тамошната технология, но понеже не познавам нашата така ми е по сигурно.
Ще си кажа мнението по точките една по-една:

Предполагам 12-20лв/м2 е цената на "стандартна" бетонова плоча. Като цена наистина е непобедима :) Всъщност, може би ще е даже по-евтино с ивичести основи , като стените и стъпките на фундамента са си от бетон с арматурата вътре. Май това е стандарт и при тях, когато трябва да дълбаем под линията на замръзване. Стига да съм наясно с окончателния вариант това ми е фаворита за основата.

За земетръса не съм много наясно, кое е най добро, май пилоните които смятам за бунгалото са най-добре, те са и победител, ако почвата не е здрава.

За замръзването на ВИК инсталацията наистина си е проблем. Те го решават, като затварят това пространство и разчитат, че няма да замръзне, което е мнооого съмнително. Май ще слагам изолации на тръбите и така.

За топлозагубите се съгласих, топлината от земната кора се губи :( Но за сметка на това имам само хидроизолация на ивиците или пилоните.

Относно разликата в талпите за под, те нямат отделни изисквания. Просто се смята за даденото планирано тегло (живо и мъртво), колко ще е разстоянието между гредите и колко трябва да са дебели. Например при мен за 4 метра греди, сметнах че бор или смърч трябва да са на 5х25 гредите, при 40 см разстояние между тях. Предполагам ще трябва да ги третирам във вана, но това не е грижа.

Темата на v-tan я прочетох около 3 пъти :) Много полезно четиво ! Добре, че ви има :)
h_e - специалист
Цилков, един нов въпрос се появи у мен, който ми се струва точно като за теб :)
Значи, в другата тема вече уточнихме покрива, като за него е характерно, че освен между ребрата на носещата конструкция (20см), ще сложа вата и отвътре (+10см). Отказахме се от осб-то за по-добра вентилация и стана следното:

Покрив:
- гипскартон
- междина за ел кабели и за скарата на гипскартона - 3см
- паро-преграда
- вътрешна скара за допълнителна изолация с вата - 10 см
- основна носеща конструкция (5х25греди + 20см. вата между тях) - 20 см
- дървена обшивка от дъски - 3см
- хидро мембрана + паро пропусклива
- вентилируема междина
- метални керемиди

Стена:
- гипскартон
- междина за ел кабели и за скарата на гипскартона - 3см
- паро-преграда
- основна носеща дървена конструкция (5х10 греди + 10см вата между тях) - 10см
- осб - 18 мм
- външна скара с вата - 10см
- хидро мембрана + паро пропусклива
- вентилируема междина
- окачена фасада - фиброциментови плоскости

Има едно леко разминаване, което ме притеснява. Като се подравнят двете главни носещи равнини (в червено), тогава допълнителната вата в покрива е от вътрешната страна, а при стената е от външната. Това нормално ли е? Ако да, ще трябва да помисля, как да осигуря достатъчно вата над стената при припокриването..
Последна промяна от h_e на ср фев 18, 2015 1:08 pm, променено общо 1 път.
Tsilkov - майстор
Никои не те кара външната изолация да я "съсечеш с нож" - тя просто си продължава до горе. Дебелината на изолацията не трябва да намалява особенно пък в ъглите - така се получават най-неприятните термомостове (смесица между геометричен и топлопреминаващ).
Фитилчо - майстор
h_e написа:
Предполагам 12-20лв/м2 е цената на "стандартна" бетонова плоча. Като цена наистина е непобедима :) Всъщност, може би ще е даже по-евтино с ивичести основи , като стените и стъпките на фундамента са си от бетон с арматурата вътре. Май това е стандарт и при тях, когато трябва да дълбаем под линията на замръзване. Стига да съм наясно с окончателния вариант това ми е фаворита за основата.

Аз съм така и имам нагледен материал + доста хидро изолация странично на ивичните. 70 см дълбочина на ивиците, 30 см широчина. Странично винил и онова с пъпките + дренаж 110 мм през цяло заустъен в канала. На късата страна имам хидро изолация мушама 5 мм дебела+ битумен грунд.

В бетона има добавка за капилярна влага/водоплътност - Виско крит и Фибри.
Стените реших да ги направя бетонени между профилите още 50 см нагоре, заради мишки , влага и заради укрепване на металната конструкция!

На стените защо само 10 см вата.... ?

Аз съм решил 20 см EPS да сложа външно или по скоро 15 см и вътрешно 10 см от леката/меката вата.

Чакай да си кажа- това е МОЯТ начин, аз така съм го решил, и не твърдя,че е правилен.
h_e - специалист
Фитилчо написа:
На стените защо само 10 см вата.... ?
Грешно съм описал, има още 10см вата в дървената конструкция, така че стават общо 20см в стената. Поправих поста по-горе.
К А Я - специалист
h_e, рядко влизам във форума, но като казах да питаш във фирмите занимаващи се с такива къщи имах пред вид, че имат проектантски екипи и вероятно биха се съгласили да ти направят само проекта.https://www.forumhouse.ru/forums/91/
Виж и това. Впрочем там има за всичко свързано с къщите, независимо от какво са направени. Покриви, основи, стени, отопление и т.н.
dolli - специалист
Поздравления, че си избрал този начин на строителство. Предполагам, че си преровил нета за информация. На мен лично са ми най-полезни тези сайтове:

http://www.karkas-info.ru/ - тук има готови проекти на всякакви постройки

https://www.forumhouse.ru/forums/91/ - тук направо можеш да се загубиш в морето от информация

А тук в трите епизода обясняват и показват така, че и начинаещ да го разбере :-D

https://www.youtube.com/watch?v=lHPBGii ... 9VOfodVMSq

За нашите гео-климатични условия е най-добре с ивични основи, армирани. Задължително слизаш под точката на замръзване, която у нас по стандарт е мин. 80 см. Не трябва да пренебрегваш замръзването на почвата. Тоя тип постройки са леки и при замръзване земята просто ги "избутва" нагоре.

Успех и чакам развитие на темата.
h_e - специалист
мерси за линковете! много са полезни :)
  • 1
  • 2

Тема "малка дървена къща - въпроси - 2" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: