h_e написа: Ами доколкото разбрах, такава им е технологията при "raised foundation". Получава се пространтво над земята и под пода на къщата наречено "crawling space". От една страна се изолира от влагата на земята, от друга е много удобно при проблеми и за инспекции какво става отдолу.Това което описваш е техническото решение на проблема "дървен под върху земя" и как той да не се наводни, изгние, да бъде нападнат и изяден от животни. Това обаче не е причината заради която да го избереш като решение. Не ме разбирай погрешно - с две ръце съм ЗА това че си решил да правиш дървена къща "американски тип", но да използваш скъпо решение за първи дървен под вместо бетонова настилка на умопомрачителната цена от 12-20 лв./м2 не му виждам логиката.
Просто се слага вата за изолация между ребрата, а отгоре на "гредореда" си се слага осб + каквато подова настилка ти скимне. Лично на мен ми хареса простотата и това, че се подхожда по еднакъв начин все едно е външна стена.
Хубаво е и че гледаш американския опит(които е най-голям при дървено-скелетните сгради), но понякога трябва да имаш впредвид , че там е друга икономика, на друго място с друга история както в случея с пода. Например:
- Там има множество места в които няма земетръс/минимален е и къщите не се укрепват сеизмично.Тоя номер с тухлените колонки след първото леко земетресение къщата ще си я вдигаш с крик и ще и правиш основен ремонт.
- Има места с топъл климат на които ВиК инсталацията им минаваща във вентилираното пространство отдолу няма да замръзне. Също така не ги притеснява и това, че така повдигната къщата ще има повече топлозагуби.
- Има места с дооста по студен климат които се борят с горната точка, но пък 8-9 месеца в годината температурата им е около и под 0 градуса и бетона не е масов материал.
- При тях дървото е масово евтино и по стандарт. При нас също има масово евтин и достатъчно добър материал (е за стандарт трудно може да говорим) за стени и покрив на цени в рамките 300-400 лв./м3 За подовете обаче нещата са малко по специфични и там нещата почват да гонят 1000 лв/м3 като материала го има само в определени фирми.
Потърси темата на колегата v-tan за неговата дървена къща - там ще видиш нагледно доста неща.